Українська правда

За "Сокіл" хоче виступати канадець з українським прізвищем

Сергей Шемшученко — 6 січня 2009, 14:41

25-річний уродженець канадського Вінніпегу, захисник з українським прізвищем Джемі Довгейко (Jamie Dowhayko) виявив бажання виступати за київський "Сокіл", повідомляє "Гнєздо" з посиланням на офіційний сайт столичного клубу. Особистий агент Довгейка повідомив, що бабуся Джемі народилася на Київщині і тому гравець вже майбутньої весни збирається приїхати на історичну батьківщину з батьком і бабусею, у зв'язку з чим активно вивчає українську мову.

Відзначимо, що у свої 25 років Джемі Довгейко (ріст 183 см, вага 87 кг) має в послужному списку виступи в найсильнішій юніорській лізі США (USHL) за Lincoln Stars (сезон-2001/02), а також чемпіонське звання в канадській лізі MJHL. У сезоні-2003/04 разом з Selkirk Steelers Джем входив у збірну "Усіх зірок" MJHL, і був визнаний кращим захисником ліги.

Під час навчання в Університеті провінції Манітоба Довгейко тричі (2004, 2005, 2006) удостоївся призу Майка Рідлі за видатні спортивні здібності, гарні академічні успіхи і високий рівень лідерства. Після виступів за Університет "Манітоба" хокеїст з українськими коренями перебрався на один сезон у Європу, де спробував свої сили в німецькій Оберлізі за Deggendorf Fire. У 50-ти зустрічах у Німеччині Джемі набрав 24 (5+19) очка, після чого повернувся в Північну Америку.

Що стосується нинішнього сезону-2008/09, то він у Довгейко не заладився. Прийнявши пропозицію Dayton Bombers (ліга ECHL), він провів у новій команді лише 10 ігор (4 передачі), але через конфлікт із тренером незабаром перебрався в клубну систему "Тампа-Бей" - клуб Augusta Lynx (ECHL), що незабаром збанкрутував...

Перед Новим роком 25-річний захисник знову відправився в Європу, уклавши контракт із фінським клубом "Кієкко-Вантаа", що йде на другому місці в лізі Mestis. Уже в другому двобої у Фінляндії Довгейко відзначився голом, закинувши шайбу у ворота колишнього клуба Анатолія Богданова - "Туто".

Новачок "Кієкко-Вантаа" вважає, що переїзд у Фінляндію буде для нього гарною підготовкою до можливого виступу за "Сокіл".