Головне

НХЛ: підсумки регулярного чемпіонату, огляд пар плей-офф, прогнози

09.04.2012 11:14 438 0
НХЛ: підсумки регулярного чемпіонату, огляд пар плей-офф, прогнози

В ніч з суботи на неділю в НХЛ завершився регулярний чемпіонат. В сезоні 2011-2012, як і попередньому, "регулярку" виграв "Ванкувер Кенакс". До останнього лідерство по очках в чемпіонаті зберігав "Нью-Йорк Рейнджерс", проте в заключному турі Рейнджери поступилися "Вашингтону" 1-4. В той же час, Кенакс з рахунком 3:0 на домашньому льоду переграли "Едмонтон Ойлерс", що й забезпечило Касаткам здобуття "Президент Трофі" - приз команді, яка набрала найбільше очок у регулярному чемпіонаті. Друге і третє місця зайняли "Нью-Йорк Рейнджерс" і "Сент-Луїс", які набрали по 109 очок.

Індивідуальні нагороди

Що стосується персональних нагород, то для них теж знайшлися свої володарі. Центральний нападник "Піттсбурга" росіянин Євген Малкін став кращим бомбардиром регулярного чемпіонату НХЛ, закинувши 50 шайб і 59 разів асистувавши партнерам. Таким чином, він став володарем "Арт Росс Трофі" (приз, що вручається кращому бомбардирові "регулярки"), помітно обійшовши конкурентів за набраними очками. Найближчий переслідувач - центрфорвард "Тампи-Бей" Стівен Стемкос - набрав 97 очок проти 109 у Малкіна. Клод Жиру із "Філадельфії Флайерс" набрав 93 очки і став третім. Центрфорвард збірної Росії виграв другий "Арт Росс Трофі" в кар'єрі після сезону-2008/09.

Стівен Стемкос взяв реванш у боротьбі за "Моріс Рішар Трофі" - приз найкращому снайперу НХЛ в регулярному чемпіонаті. На його рахунку 60 голів. Малкін зайняв друге місце, відзначившись 50 шайбами. Маріан Габорік, який 41 раз відзначився за "Нью-Йорк Рейнджерс", виявився третім.

Також, за підсумками регулярного чемпіонату стали відомі володарі "Вільям Дженнінгс Трофі" - призу для воротарів команди, яка пропустила найменше шайб в ході регулярного чемпіонату. Нагороду поділили голкіпери "Сент-Луїс Блюз" Брайан Елліот і Ярослав Галак. Найкращим асистентом став Хенрік Седін з "Ванкувера", який віддав 67 результативних передач. Нагородження цими та іншими нагородами відбудеться 20 червня в Лас-Вегасі.

Але, мабуть, найважливішим результатом суботніх ігор стало визначення остаточних пар команд, які зустрінуться у плей-офф Кубку Стенлі. Усі пари плей-офф виглядають так:

Західна конференція:
"Ванкувер" - "Лос-Анджелес"
"Сент-Луїс" - "Сан-Хосе"
"Фінікс" - "Чикаго"
"Нешвілл" - "Детройт"

Східна конференція:
"Рейнджерс" - "Оттава"
"Бостон" - "Вашингтон"
"Флоріда" - "Нью-Джерсі"
"Піттсбург" - "Філадельфія".

А тепер, шановні читачі champion.com.ua, спробуємо коротко проаналізувати кожну пару учасників плей-офф, при цьому, здійснимо свій прогноз щодо фаворитів.

"Ванкувер Кенакс" - "Лос-Анджелес Кінгс"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Ванкувер" -1, "Лос-Анджелес"-13.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 2-2. В сезоні 2011-2012 рр. команди зустрічалися 4 рази і кожна з них отримала по дві перемоги.

Ключові гравці: "Ванкувер" Хенрік Седін, Даніель Седін, Роберто Луонго, Корі Шнайдер, Райан Кеслер.

"Лос-Анджелес"– Джонатан Квік, Анже Копітар, Джастін Вільямс, Майк Річардс.

Опис суперників: В даному протистоянні Кенакс виглядають явними фаворитами, якщо поглянути на турнірне положення команд, проте їхні зустрічі протягом сезону показали, що боротьба буде досить запеклою.

Два роки тому команди вже зустрічалися в першому раунді плей-офф і переможцем з протистояння вийшов "Ванкувер" з рахунком 4-2. Проте, з того часу чимало змінилося у грі двох команд.

Для початку потрібно сказати, що у Кінгз доволі серйозно поліпшилася лінія захисту. Статистика виступів команди у регулярному чемпіонаті говорить сама за себе: "Лос-Анджелес" пропустив лише 179 шайб і це другий показник у лізі після "Сент-Луїс Блюз". А голкіпер Кінгз Джонатан Квік став другим у рейтингу захисників воріт після Брайана Еліота із того ж "Сент-Луїса". Загалом вся задня лінія команди з Лос-Анджелеса стала більш досвідченішою в порівнянні з 2010 роком. Тобто Кінгз представляють собою серйозну перешкоду для Кенакс у першому раунді плей-офф.

Зміни відбулися й у Кенакс. Перш за все, "Ванкувер" став більш жорсткою командою, адже у минулому сезоні це було їх слабке місце. Саме жорсткості в плей-офф 2010-2011 років їм і не вистачило, особливо у фіналі проти "Бостона". Зараз Кенакс фізично сильніші, стійкіші психологічно. Кожна лінія команди стала кращою, незважаючи навіть на те, що брати Седіни проводять середній з точки зору статистики сезон.

Великий плюс "Ванкувера" - резервний воротар Корі Шнайдер. Конкуренція з його боку не дає розслабитися Роберто Луонго, змушуючи того завжди грати на високому рівні. Хоча є деякі підстави для занепокоєння в команді, все ж багато в чому вони краще підготовлені до плей-офф ніж раніше.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Ванкувер Кенакс".

"Сент-Луїс Блюз" - "Сан-Хосе Шаркс"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Сент-Луїс Блюз"–3, "Сан-Хосе Шаркс"-12

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 4-0. Всі чотири очні зустрічі в регулярному чемпіонаті виграли блюзмени.

Ключові гравці: "Сент-Луїс" Ярослав Галак, Брайан Еліот, Девід Бейкс, Ті Джей Оші, Алекс Пєтранджело;

"Сан-Хосе Шаркс"– Анті Ніємі, Джо Торнтон, Патрік Марлю, Джо Павельскі, Логан Кутюр.

Опис суперників: "Сент-Луїс Блюз" має шанси звести старі рахунки проти Акул, які перемогли їх в останньому плей-офф Кубка Стенлі до локауту. В цьому сезоні блюзмени провели досконалі ігри проти Сан-Хосе в регулярному сезоні, вигравши серію із чотирьох матчів з рахунком 4-0, в тому числі провівши дві сухі гри. Але тепер, як відзначили декілька гравців ліги НХЛ, починається другий сезон, в якому команди можуть виступити зовсім по іншому.

Першою і найголовнішою перевагою команди з Сент-Луїса є їхній дует голкіперів, які утримують лідерство у всій лізі по показниках надійності. Здобуття "Вільям Дженнінгс Трофі" тому свідчення. Такій надійності їхні колеги з Сан-Хосе можуть лише позаздрити. Взагалі захист блюзменів дозволив суперникам забити лише 165 шайб, що теж є найкращим результатом ліги.

В той же час, лідер Шаркс Джо Торнтон, який має вражаючу статистику: 59 передач і 77 пунктів, є головною загрозою для "Сент-Луїс Блюз". Крім того, в Сан-Хосе є три бомбардира, які в регулярному чемпіонаті закинули 30 і більше шайб. Це означає, що захисту блюзменів необхідно уважно стежити за Логаном Кутюром, Джоном Павелскі і Патріком Марлю.

Отож, плей-офф покаже, чи продовжать голкіпери "Блюз" панування в НХЛ і чи витримають вони натиск міцних форвардів "Сан-Хосе Шаркс".

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Сент-Луїс Блюз".

"Фінікс Койотс" - "Чикаго Блекхоукс"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Фінікс Койотс" -11, "Чикаго Блекхоукс" - 10.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 3-1. Три із чотирьох зустрічей команд виграли Койоти.

Ключові гравці: "Фінікс Койотс" – Рей Уїтні, Радім Врбата, Шейн Доан, Кейт Яндл, Лаурі Корпіковскі.

"Чикаго Блекхоукс" – Маріан Хосса, Патрік Шарп, Патрік Кейн, Джонатан Тейвз, Данкан Кейт.

Опис суперників: Койоти виграли три з чотирьох зустрічей регулярного сезону проти Блекхоукс, а також п'ять останніх матчів у регулярному чемпіонаті, що дозволило їм посісти перше місце в Тихоокеанському дивізіоні. Після переїзду команди до Арізони Фінікс так і не діставався до другого раунду плей-офф Кубка Стенлі. В той же час, команда з Чикаго хоче повернутися на вершину після здобуття чемпіонства в сезоні 2009-2010 рр. Крім того, Блекхоукс прагнуть реабілітуватися після минулорічного вильоту в першому раунді плей-офф від Кенакс.

Трійка форвардів Фінікса - Радим Врбата, Рей Вітні та Шейн Доан – забезпечують гру клубу як результативністю, так і досвідом. Уїтні має 39 років і він досі відзначається чудовою результативністю. В цьому сезоні Рей здобув 77 пункти. Всвою чергу Врбата за сезон закинув 35 голів, а Доан, один з кращих у НХЛ, досяг позначку у 20 шайб за сезон в 11-й раз у своїй кар'єрі. Тобто основною зброєю Койотів є їхній досвід.

Що стосується Блекхоукс, то команда досі не може знайти свою переможну гру, яку вона показувала в сезоні 2009-2010, а лише вистрілює серіями. В клубі є велика кількість першокласних виконавців - Кейн, Шарп, Хосса, Тейвз, які особисто можуть вирішити долю матчу. Але часті травми та інші фактори заважають їм у цьому. Та попри все, більшість аналітиків віддають перевагу у протистоянні чиказькій команді. З чим ми погоджуємось.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Чикаго Блекхоукс".

"Нешвілл Предаторз" - "Детройт Ред Вінгз"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Нешвілл Предаторз" - 5,"Детройт Ред Вінгз" - 8.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 3-3. В іграх між командами протягом регулярного чемпіонату лідера не виявилось.

Ключові гравці: "Нешвілл Предаторз" –Мартін Ерат, Ші Вебер, Райан Зутер, Девід Легванд, Алєксандр Радулов.

"Детройт Ред Вінгз" – Джіммі Ховард, Хенрік Зеттерберг, Павєл Дацюк, Валтері Філппула, Йохан Фразен.

Опис суперників: "Нешвілл" не має дуже великої історії в плей-офф НХЛ, проте значна частина матчів, які він там провів, суттєво пов’язана з Детройт Ред Вінгз. Цьогорічний вихід в плей-офф Кубку Стенлі загалом став восьмим в історії "Нешвілла", а зустріч в плей-офф з "Детройтом" - третьою.

Хижаки програли обидва попередніх протистояння в шести іграх (2004 і 2008 роках), але цей сезон є дещо відмінним від минулих, адже вперше Хижаки закінчили регулярний чемпіонат вище за Ред Вінгс в турнірній таблиці. Саме тому, першу зустріч в плей-офф вони проведуть на домашньому льоду.

Лише маленька різниця в набраних очках відділяє ці дві команди в регулярному чемпіонаті. Суперники по Центральному дивізіоні провели 6 ігор в регулярному сезоні і кожна з команд перемогла з серією 2-1 на домашньому льоду. Детройт має перевагу по закинутим шайбам 17-13, але Хижаки виграли в двох останніх зустрічах.

Про серйозність намірів Предаторз говорить їхня трансфена політика. У 2012 році в період закінчення підписання гравців в НХЛ Нешвілл додав у свій ростер гравця центру Павла Гаустада, спеціаліста по нейтралізації гри в більшості та гри при вкиданні, і забивного крайнього Андрія Костіцина. Потім, після закінчення дедлайну на підписання гравців, до Нешвілла повернувся росіянин Олександр Радулов, команда якого вилетіла з плей-офф КХЛ. За дев'ять ігор регулярного сезону Радулов показав себе доволі непогано: три закинуті шайби, чотири передачі і переможний буліт.

Що стосується команди з Детройта, то в ній присутні доволі збалансовані лінії як захисту, так і нападу. Разом з тим, значною перевагою Ред Вінгс є домашні ігри, в яких цього річ був встановлений рекорд. Проте результати матчів на виїзді бажають кращого.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Детройт Ред Вінгз".

"Нью-Йорк Рейнджерс" - "Оттава Сенаторз"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Нью-Йорк Рейнджерс" - 2, "Оттава Сенаторз" - 16.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 1-3. Незважаючи на грізність Рейнджерів, в очних зустрічах лідирують Сенаторз 3-1.

Ключові гравці: "Нью-Йорк Рейнджерс" – Маріан Габорік, Бред Річардс, Райан Каллаган, Дерек Стефан, Хенрік Люнквіст.

"Оттава Сенаторз" – Джейсон Спецца, Ерік Карлссон, Мілан Міхалек, Даніель Альфредсон, Крейг Андерсон.

Опис суперників: Провівши блискучий сезон, Рейнджери здобули перемогу у Східній конференції, а Сенатори з Оттави, здивувавши багатьох, забезпечили собі путівку у плей-офф після жахливого двадцять шостого місця в минулому році. Тобто, обидві команди вже перевершили очікування в цьому сезоні.

Разом з тим, у бочці меду знайшлося місце і для ложки дьогтю: ведучи лідерство протягом всього чемпіонату, Рейнджери проявили значне марнотратство, програвши наприкінці сезону двом несильним суперникам, що вилилося у втрату можливості здобути першу "Президент Трофі" з сезону 1993-94, коли команда з Нью-Йорка виграла Кубок Стенлі. Як і Рейнджерс, Сенатори теж невдало закінчили сезон, програвши три останні зустрічі.

Доволі несподіваними є результати очних зустрічей команд: Оттава отримала перемоги в трьох з чотирьох ігор проти Нью-Йорка. Однозначно можна сказати, що попри відмінну форму Рейнджерів, канадська столична команда є для них незручним суперником.

Сильною стороною гри "Оттави" є її атака. Відродження результативності у грі капітана Даніеля Альфредссона, центрального нападаючого Джейсона Спецци, поряд з проривом сезону Міланом Міхалеком, перетворили Сенаторів в один з найнебезпечніших колективів в НХЛ, який забив 249 голів. На противагу цьому, протягом усього сезону в складі Рейнджерс виблискував своєю грою голкіпер Хенрік Люнквіст. Саме тому він є одним з головних претендентів на Везіна Трофі – приз найкращому воротарю НХЛ. Лундквіст закінчив сезон з 39 перемогами з показниками надійності 0,930, що є одним з найкращих в НХЛ. Проте, не потрібно забувати, що, попри наявність висококласного голкіпера, в Нью-Йорк Рейнджерс є не менш професійні форварди: Габорік, Стефан, Річардс. Отже, боротьба обіцяє бути захоплюючою.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Рейнджерс".

"Бостон Брюїнз" - "Вашингтон Кепіталз"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Бостон Брюїнз" - 7, "Вашингтон Кепіталз" - 15.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 1-3. В чотирьох зустрічах команд тричі перевага була на стороні Кепіталз.

Ключові гравці: "Бостон Брюїнз" – Тім Томас, Тайлер Сегін, Патріс Бержерон, Девід Крейчі, Здено Хара.

"Вашингтон Кепіталз" – Алєксандр Овєчкін, Алєксандр Сьомін, Деніс Вайдмен, Маркус Йоханссон, Ніклас Бекстрьом.

Опис суперників: Мабуть, Брюїнз швидше бажали зустрітися у плей-офф з "Оттавою", ніж з таким грізним суперником як Кепіталз. Проте програш канадців в останньому турі і несподівана перемога "Вашингтона" над "Рейнджерс" змінила розстановку команд у Східній конференції НХЛ. Але, попри все, це повинна бути цікава серія, яка покаже нам контраст стилів. "Бостон Брюїнз", захищаючи титул чемпіона, намагатиметься викластися максимально. Незважаючи на те, що команда посіла лише 7 місце у регулярному чемпіонаті, потрібно пам’ятати, що минулого року відбувалося те ж саме, а, як наслідок, Ведмеді виграли Кубок Стенлі! Справа в тому, що "Бостон" в регулярному чемпіонаті і "Бостон" в плей-офф – це дві різних команди. Брюїнз удосконалюються з матчу в матч. Крім того, жодна інша команда не може похвалитися 6-ма бомбардирами з 20-ма і більше закинутими шайбами. Жодна інша команда не має Здено Хари, який може повністю нейтралізувати гравців-зірок з протилежних команд. Жодна інша команда не може грати в таку силову гру, яку пропонують Хара і Мілан Лючіч. І, мабуть, найголовнішим козирем Ведмедів є Тім Томас, який показав феєричну гру у минулорічному плей-офф.

Кепіталз, попри всі негативні прогнози, фінішували в регулярному чемпіонаті досить сильно, а Алєксандр Овєчкін з Алєксандром Сьоміним, під завісу сезону взагалі були в числі кращих форвардів ліги. Для перемоги червоно-синім над Брюінс потрібен буде Овєчкін в своєму звичайному силовому форматі, надійна, в'язка оборона і, в якості "фактора ікс" – супергра голкіпера. Проте, наявність всіх цих факторів у столичної команди буває надзвичайно рідко, так само як і стабільна гра.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Бостон Брюїнз".

"Флоріда Пантерз" - "Нью-Джерсі Девілз"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Флоріда Пантерз" - 14, "Нью-Джерсі Девілз" - 9.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 2-2. В очних зустрічах команд спостерігався паритет 2-2.

Ключові гравці: "Флоріда Пантерз" – Томас Флайшмен, Стефан Вайс, Кріс Верстеєг, Брайан Кемпбел, Хосе Теодор.

"Нью-Джерсі Девілз" – Ілля ковальчук, Патрік Еліяш, Зак Парізе, Адам Хенрік, Петр Сікора.

Опис суперників: "Флоріда" після поразки "Баффало’" від "Філадельфії" (1:2) потрапила в плей-офф Кубка Стенлі вперше за 12 років.

Останній раз "Пантерз" боролися за Кубок Стенлі в сезоні-1999/2000. У нинішньому сезоні це буде лише четверте потрапляння в плей-офф за всю історію команди. Крім того, команда вперше у своїй історії стала переможцем Південно-східного дивізіону, перемігши в останньому турі "Кароліну".
Найвищим досягненням "пантер" в плей-офф був вихід у фінал Кубка Стенлі в сезоне-1995/1996.

Перебуваючи перший рік на посаді головного тренера Нью-Джерсі, Піт ДеБур сподівається вибити з розіграшу "Флоріду Пантерз", команду, з якої він був звільнений два роки тому. Між тим, форвард-флоридець Джон Медден намагатиметься обіграти команду, з якою у нього пов’язана більша частина успіхів у плей-офф Кубку Стенлі. Це протистояння можна описати як боротьба між рекордними показниками нейтралізації гри в більшості зі сторони Нью-Джерсі, проти плідної гри в більшості Флоріди. Це битва команди, яка накопичила більш ніж 100 пунктів і закінчила сезон з шістьма переможними іграми, проти команди, яка виграла тільки дві з останніх 10 зустрічей.

Флоріді не вистачає по-справжньому елітних гравців в нападі, проте, з чотирьох ліній гравців пантер знайдуться ті, які здатні зробити свій внесок в атаці. Тріо Томаша Флейшмана, Стівена Вайса і Кріса Верстеєга було одним з кращих в лізі на початку сезону, але дещо здало наприкінці.

В Нью-Джерсі ж цього сезону троє гравців перетнули відмітку в 30 забитих шайб: Ілля Ковальчук – 37, Зак Парізе – 31, Девід Кларксон – 30. Загалом, команда показує набагато цікавіший хокей, ніж був минулорічний. І саме Дияволів можна вважати фаворитами в парі.

Очні чотири зустрічі між командами закінчилися двома перемогами кожної.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Нью-Джерсі Девілз".

"Піттсбург Пінгвінс" - "Філадельфія Флайерс"

Місце в регулярному чемпіонаті ліги: "Піттсбург Пінгвінс" - 4, "Філадельфія Флайерс" - 6.

Серія зустрічей в регулярному чемпіонаті: 2-4. Із шести очних зустрічей 4 виграли Флайерс, і лише дві Пінгвінс.

Ключові гравці: "Піттсбург Пінгвінс" – Євгєній Малкін, Сідні Кросбі, Джордан Стаал, Кріс Летанг, Джеймс Ніл.

"Філадельфія Флайерс" – Клод Жіру, Скот Хартнелл, Яромір Ягр, Денні Брієр, Ілля Бризгалов.

Опис суперників: Непримиренна "Пенсільванська битва" - краща серія першого раунду. Тут і традиційна ненависть, і Малкін проти Бризгалова, і в пам'яті ще свіжа бійка в недавньому матчі, коли тренер "Льотчиків" Піт Лавіолетт ліз через скло, щоб провчити підступного візаві Дена Байлсму.

Типова неприязнь між суперниками, швидше за все, лише загострення минулорічних подій. Адже можна пригадати, що Піттсбург виграв кожну з попередніх двох зустрічей у плей-офф і за допомогою цих перемог у 2008 і 2009 роках він пройшов у фінал Кубка Стенлі.

Киньте на додаток до всього вищесказаного протистояння екс-зірок Піттсбурга Яроміра Ягра і Макса Телбота проти своєї колишньої команди і вийде вибухова суміш.

А, насамкінець, варто зазначити, що за даної розстановки сил лише відповідь на питання "Хто принесе більше користі своїй команді: Клод Жіру або Євгеній Малкін?" може дати нам відповідь про переможця серії. Розповідати більше про суперництво Піттсбурга з Філадельфією немає змісту – це необхідно побачити!

Серія починається в ніч на четвер в Піттсбурзі, де "пінгвіни" мають перевагу в домашній лід, щоправда, перевагу лише за назвою.

Прогноз від champion.com.ua: Прохід "Піттсбург Пінгвінгс".

Отож, очевидно, що заокеанський тип справжньої чоловічої гри цьогоріч принесе нам чимало захоплюючих протистоянь. З чим Вас і вітаю!

До нових зустрічей на champion.com.ua!

Коментарі ()