Головне

Кубок Стенлі: "Дияволи" чи "Королі"?

30.05.2012 20:26 908 0
Кубок Стенлі: "Дияволи" чи "Королі"?

У фінал Кубку Стенлі-2012, всупереч всіляким прогнозами, вийшли команди, які зовсім не були фаворитами регулярного сезону. Дістатися до вирішальної серії "Лос-Анджелесу" і "Нью-Джерсі" допомогли хокеїсти, які в плей-офф зіграли на межі своїх можливостей, демонструючи гру, від якої фанати просто шаленіли. "Фінікс" і "Рейнджерс", власне, залишилися за бортом багато в чому теж з цієї причини - просто в ключові моменти в їхніх лідерів нічого не вийшло.

Що стосується "Девілз", то на даний момент це одна з небагатьох команд НХЛ, яка володіє чотирма практично рівноцінними ланками. Пітер ДеБур зумів настільки вдало тасувати склад, що фізично деякі суперники по плей-офф просто не зуміли тягатися з "Нью-Джерсі". Крім того, на відміну від "Нью-Йорк Рейнджерс", яких "Дияволи" розбили в фіналі Сходу, "Джерсі" не покладається на одного гравця, який тягнув би на собі важку ношу. В результаті, командна гра стала ключиком до успіху. До того ж, в "Девілз" виступає один з кращих воротарів в історії хокею.

"Кінгз" стали справжнім відкриттям плей-офф, в той час, як протягом всієї "регулярки" в команді були лише проблеми. Спочатку змінилися три головних тренера: розпочинав сезон Террі Мюррей, який був звільнений 12 грудня. Його місце в якості виконуючого обов'язки головного тренера на 4 матчі зайняв Джон Стівенс. 20 грудня на пост наставника команди був призначений Дерріл Саттер. В атаці "Кінгз" виглядали жахливо, посівши в сезоні по результативності лише 29-е місце (188 голів або 2,29 шайби за гру).

На додачу до всього, команда могла дати чималу фору футбольним командам, програючи велику кількість матчів з рахунком 1-0. Проте, з настанням плей-офф команда перетворилася у справжнього монстра: "Королі" вибили перший, другий і третій номери посіву в своїй конференції ("Ванкувер", "Сент-Луїс" і "Фінікс"). До того ж, "Лос-Анджелес" у плей-офф не програв жодного матчу в гостях, жодного! У нинішньому циклі таких матчів у "Кінгз" було вісім, а, якщо врахувати ще й минулорічне протистояння з "Сан-Хосе", - виїзна переможна серія затягнулася вже на десять ігор. І те, й інше - абсолютні рекорди ліги! Відповідно, Джонатан Куік повторив воротарське досягнення по здобутим поспіль гостьовим перемогам, встановлене ще в 80-і роки Біллі Сміто.

Особисті зустрічі в "регулярці"

Між собою команди в сезоні грали двічі, обидві гри в жовтні 2011 р. і, загалом, їх результат не такий вже й важливий по відношенню до нинішнього фіналу. Цих дві гри виграли "Девілз": вдома 2-1 по буллітам і 3-0 в гостях (тоді блискучий матч провела ланка ветеранів Еліаш, Зубрус, Сікора). Варто відзначити, що в другій грі ворота "Королів" захищав дублер Куіка - Дж. Берньє.

Воротарі

"Нью-Джерсі Девілз": Мартін Бродо.

Мартін Бродо у віці 40 років показав, що він все ще може стояти на рівні з кращими голкіперами світу, і досі може бути одним з п'яти кращих воротарів в НХЛ. Бродо вигравав з "Нью-Джерсі" всі три їхні Кубки Стенлі і, звичайно, не проти отримати четвертий до завершення своєї кар'єри (яка може бути закінчена після цього розіграшу). Проте, дехто з аналітиків вважає, що Бродо має перевагу лише у досвіді і час від часу допускає прості помилки. Зважаючи на те, що "Королі" збираються робити більше трафіку перед ним, ніж гравці інших клубів, Мартіну прийдеться чимало попрацювати.

"Лос-Анджелес Кінгз": Джонатан Куік.

Голкіпер каліфорнійської команди феноменально провів регулярний чемпіонат і заслужено був включений в число номінантів на приз кращому воротареві сезону. Ситуація не змінилася у плей-офф, де, завдяки надійності Джонатана, "Королі" здобули 12 перемог у 14 матчах. Всього в двох іграх він пропустив більше двох шайб: майже місяць тому в серії проти "Ванкувера", і в останньому матчі проти "Фінікса". На даний момент на рахунку Джонатана трохи більше півтора шайб, пропущених в середньому за гру, 94,6% відбитих кидків і два матчі на нуль. Незалежно від того, як закінчиться фінальна серія, Куік буде одним з головних претендентів на приз найціннішому гравцеві плей-офф.

Оборона

"Нью-Джерсі Девілз": Марек Жидлицький - Брайс Сальвадор, Енді Грін - Марк Фейн, Пітер Харролд -Антон Волченков.

Звичайно, "Нью-Джерсі" в цьому сезоні не такий надійний як минулого року, проте, враховуючи всі обставини, ситуація не критична: "Девілз" обходяться без зірок в обороні, але їм все одно вдавалося робити свою справу в плей-офф. Брайс Сальвадор набрав у розіграші Кубку Стенлі більше очок, ніж за весь сезон. Марек Жидлицький став хорошим придбанням для "Дияволів" і він допоможе проти агресивної гри команди з Лос-Анджелеса: Марек добре переміщує шайбу, досить швидкий і непогано читає гру.

"Лос-Анджелес Кінгз": Роб Скудері - Дрю Доуті, Віллі Мітчелл - Слава Войнов, Алек Мартінес - Метт Грін.
Захисна ланка "Королів" однозначно має гравців більш високого класу і майстерності, ніж команда з Ньюарка: Доуті, Войнов, Мартінес - всі вони чітко виконують свої безпосередні обов’язки, при цьому, ще й встигають взяти участь в атаках "Кінгз". До того ж, Доуті, провідний оборонець "Кінгз", з кожним раундом прогресує: серію з "Ванкувером" він провів не більш ніж непогано, потім блиснув в домашніх матчах з "Блюз", а проти "Фінікса" відіграв на рівні близькому до ідеального. Дрю часто допомагав нападу (1+3 в 5 матчах), відмінно оборонявся, (+ 3), демонструючи лідерські якості. Буде цікаво подивитися на його протистояння з кимось із зірок "Девілз" - Ковальчуком і Парізе. Зі снайперами такого рівня в плей-офф Дрю та інші захисники "Королів" ще не зустрічалися.

Напад

"Нью-Джерсі Девілз": Олексій Понікаровський - Адам Хенріке, Ілля Ковальчук - Зак Парізе, Тревіс Зейчак - Дайнюс Зубрус, Патрік Еліаш - Якоб Джозефсон, Девід Кларксон - Райан Картер, Стівен Гьонта - Стів Берньє, Ерік Болтон - Петр Сікора - Кем Янсен.

У той час, як Зак Парізе та Ілля Ковальчук є безперечними лідерами атаки, які на двох закинули 14 шайб і заробили 32 очки, успіх "Дияволів" по-справжньому розпочинається і закінчується можливістю ДеБура тасувати чотири ланки, та й отримувати результат з цього. Такий рецепт успіху використовують і "Королі. Різниця ж полягає у тому, що "Девілз" створювали голи з меншою затратою сил, ніж зіркова команда з "Лос-Анджелесу", яка має Копітара, Джеффа Картера, Річардса. Натомість у "Нью-Джерсі" є хлопці, такі як ветеран Дайнюс Зубрус, який переживає другу молодість.

"Лос-Анджелес Кінгз": Дастін Браун - Анже Копітар, Джастін Вільямс - Джефф Картер, Майк Річардс - Дастін Пеннер, Дуайт Кінг - Джаррет Столл, Тревор Льюїс - Джордан Нолан, Колін Фрейзер - Бред Річардсон.

Як ми вже згадували, "Королі" продукують свої голи подібно до "Нью-Джерсі", часто змінюючи ланки. Це дає свій результат: в плей-офф за команду забивало чимало різних гравців. Проте, на відміну від своїх суперників, лос-анджелівці ефективно використовують в атаці навіть своїх захисників: Доуті, Грін, Мартінес – всі вони внесли свою лепту в перемоги команди.

Крім того, "Кінгз" знаходяться ще й на психологічному підйомі, адже в "регулярці" вони були чи не найгіршою командою в атаці, а тепер все змінилося навпаки – команда забиває в середньому майже три шайби за матч, що є найкращим результатом після неперевершених "Філадельфії" та "Піттсбурга". Героєм фіналу з боку "Кінгз" може стати рослий новачок Дуайт Кінг, який забив Майку Сміту 4 голи в трьох перших матчах серії. Два його кидки стали переможними, і невипадково офіційний сайт НХЛ назвав 22-річного хлопця X-фактором "Лос-Анджелесу". Ще одна шайба - і Кінг повторить клубний рекорд для дебютантів, встановлений Уорреном Райхелем в 1993-му.

Спецбригади

"Девілз" мають 18,2% реалізації більшості проти смішних 8,1% у "Кінгз". В свою чергу, чималу частку своїх шайб (16 з 42) "Дияволи" пропустили саме при грі 3 на 5 або 4 на 5. Тому у них показник надійності гри в меншості всього 74,2%. Тоді, як "Лос-Анджелес" краще за всіх в цьому плей-офф грає в меншості - 91,2%. По забитим/пропущеним шайбам при грі 5 на 5 у команд наступні показники: "Нью-Джерсі" - 1,62, "Лос-Анджелес" - 1,53. Звідси напрошується висновок: якщо гра в меншості у "Девілз" буде на рівні "регулярки", а "Кінгз" не поліпшить гру в більшості, то багато чого буде вирішуватися в рівних складах.

Цікаві факти

- вперше в історії НХЛ у фіналі Кубку Стенлі зустрінуться 2 американських капітана: Зак Парізе ("Нью-Джерсі") і Дастін Браун ("Лос-Анджелес"). Єдиним американським капітаном, чия команда виграла Кубок Стенлі, був Деріан Хетчер в 1999 році з "Далласом";

- бомбардир "Нью-Джерсі" Ілля Ковальчук у 2010 році відмовився підписувати контракт з "Лос-Анджелесом", віддавши перевагу команді з Ньюарка;

- захисник "Девілз" Пітер Херрольд і нападаючий Олексій Понікаровський раніше грали за "Кінгз";

-  "Кінгз" - друга команда в історії НХЛ, що дійшла до фіналу, маючи восьмий посів у конференції. Першим був "Едмонтон" у 2006 році, який програв серію "Кароліні" (3-4);

- захисник "Лос-Анджелесу" Метт Грін і капітан "Дияволів" Зак Парізе були сусідами по кімнаті, коли виступали за Університет Північної Дакоти;

- Мартін Бродо постарається стати дев'ятим гравцем в історії НХЛ (і другим воротарем), який виграв Кубок Стенлі в трьох різних десятиліттях. Він ставав переможцем в 1995, 2000 і 2003 роках. Раніше таке досягнення підкорялося Діту Клепперу, Морісу Рішару, Анрі Рішару, Жану Беліво, Джо Нуіндайку, Клоду Лем'є, Патріку Руа і Марку Реккі.

Думки тренерів

Пітер ДеБур, "Нью-Джерсі Девілз": "Цілком очевидно, що воротар "Лос-Анджелеса" Куік був якщо не кращим, то одним з кращих на своїй позиції весь рік. Додайте до цього розміри і майстерність їх форвардів. А ще в них є Дрю Дауті. Ця команда - трьох або чотириголове чудовисько. Серія з "Флоридою" була єдиною, в якій у нас був статус фаворита. Після цього не так багато людей ставило на нас в суперництві з "Філадельфією", "Рейнджерс" і тепер з "Лос-Анджелесом". Так що ми повинні бути готові вийти і показати щось, що посіє в них сумнів. У "Лос-Анджелеса" приголомшлива серія. Вони змусили кілька дуже хороших команд виглядати досить середньо".

Дерріл Саттер, "Лос-Анджелес Кінгз": "У "Нью-Джерсі" багато швидких, атакуючих гравців. В обороні у суперника достатньо досвідчених хлопців, плюс, напевно, кращий воротар в історії хокею Мартін Бродо. Без хорошого голкіпера у фінал Кубку Стенлі не вийти. Навіть у фіналі конференцій кращими гравцями всіх чотирьох команд були воротарі. Перевага свого льоду - дуже важливий фактор. Чим далі ти заходиш в плей-офф, тим більш значущим він стає. Це величезна перевага "Нью-Джерсі". Ми будемо багато літати, змінювати часові пояси ... Це не так просто. Потрібно бути підготовленими. Коли ти добре готовий, важливим стає не результат, а гра, яку ти показуєш. Якщо покажеш свою гру, все вийде".

Прогноз букмекерів

На думку букмекерської контори Bwin, "Лос-Анджелес" є фаворитом фіналу розіграшу Кубку Стенлі-2012. Коефіцієнт на перемогу "Кінгз" над "Нью-Джерсі" становить 1,6. Коефіцієнт на перемогу "Девілз" - 2,4. Найімовірніший рахунок серії на думку букмекерів - 4:2 на користь "Лос-Анджелесу".

При створенні статті використовувалися матеріали TSN, NHL.com, Toronto Sun, ESPN.

Коментарі ()