Головне

ЧС-2013. Швейцарія вперше за 78 років пробилася у фінал світової першості. Огляд півфіналів. ВІДЕО

19.05.2013 00:51 1151 0
ЧС-2013. Швейцарія вперше за 78 років пробилася у фінал світової першості. Огляд півфіналів. ВІДЕО

У першому півфінальному матчі Чемпіонату світу, у якому зійшлися господарі турніру, команда Швеції здобула перемогу над збірною Фінляндії, закинувши у ворота суперника три сухі шайби - 3:0.

Фіни активніше почали зустріч, і форвард Янне Песонен втратив хорошу можливість для взяття воріт вже на першій хвилині. Однак незабаром сфолив його тезка - захисник Янне Яласваара, і ініціатива перейшла до шведів. У цілому ж, стартовий період пройшов в рівній і самовідданій боротьбі.

Відкрити рахунок "Тре крунур" допомогла хороша гра у більшості - шведи на 11-й хвилині змогли використати вилучення захисника Іларі Меларта. Форвард Хенрік Седін виконував передачу на дальню штангу, на пас відгукнувся нападник клубу НХЛ "Даллас Старз" Луї Ерікссон, і від нього шайба залетіла у ворота. Фіни у свою чергу не змогли реалізувати свої шанси, граючи у чисельній більшості чотири хвилини.

У другому періоді повторився той же сценарій. Фіни гостріше і більше атакували, а шведи ловили шанси на контратаках і в більшості. На старті другої 20-хвилинки двохвилинний штраф отримав Петрі Контіола, втім братам Седінам реалізувати більшість не вдалося, хоча нерви Раанті попсували.

У фінів класний момент мав Сакарі Салмінен, який кидав з гострого кута, небезпечний простріл робив Яласваара. А забили знову Луї Ерікссон з братами Седінами, і знову реалізувавши більшість. Підвів свою команду Петрі Контіола. Хенрік Седін знайшов чудовою передачею з-за воріт Луї Ерікссона, який в дотик пробив Антті Раанту, оформивши дубль - 0:2.

Фіни відчайдушно намагалися врятувати матч, але Йонас Енрот і захисники сьогодні були на висоті. "Тре Крунур" також проводили небезпечні атаки, але рахунок змінився тільки, коли фіни зняли голкіпера. На 60-й хвилині Хенрік Седін відправив шайбу у порожні ворота суперника - 3:0.

Відзначимо, що голкіпер збірної Швеції Юнас Енрот відбив 30 з 30 кидків суперника. Зазначимо, що це другий сухий матч для 24-річного голкіпера клубу НХЛ "Баффало Сейбрз". Перший шатаут він зробив на груповому етапі в матчі зі Словенією (2:0).

1/2 фіналу, Стокгольм, Швеція

Фінляндія - Швеція 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
0:1 - Ерікссон (Х. Седін, Д. Седін) 10:33 ГБ
0:2 - Ерікссон (Х. Седін, Д. Седін) 36:13 ГБ
0:3 - Х. Седін (Ерікссон) 59:37 ПВ
Воротарі: Раанта - Енрот

Другим фіналістом чемпіонату світу з хокею стала команда Швейцарії. У півфіналі світової першості європейська дружина виявилася сильнішою за збірну США - 3:0.

Європейська команда розпочала зустріч агресивно, буквально придушивши суперника в їх зоні. Вже на першій хвилині форвард Юліан Валькер влучив у поперечину. Шайби одна за одною посипалися у ворота американців, але їх 19-річний голкіпер Джон Гібсон успішно прийняв бій, тільки в першому періоді він відбив 18 кидків суперника. Американці в свою чергу атакували куди рідше і менш гостро.

У другому періоді сценарій гри не змінився, хіба що хокеїсти США стали грати жорсткіше. Під силові прийоми потрапили Маттіас Бібер і Валькер. Особливо не пощастило останньому. Опустивши голову, Юліан отримав сильний удар в голову від Стівена Джіонти. На щастя, обійшлося без струсу, і форвард четвертої ланки продовжив гру.

Швейцарці також почали другу третину гри бадьоро - нападник Сімон Мозер влучив у стійку. Однак поступово ініціативу перехопила збірна США.

На 25-й хвилині Аарон Палушай у середній зоні поклав на лід Мартіна Плюсса, заробивши для своєї команди перший штраф у поєдинку. Однак нічого небезпечного біля воріт Джона Гібсона команда Шона Сімпсона не створила. Хокеїсти США остаточно перейшли на гру від оборони, тому що не встигали за швидкими, гострими і розмашистими атаками швейцарців. Підопічні Джо Сакко намагалися використовувати вільний простір в середній зоні, але й там їх перекривали дуже надійно і щільно.

Все це принесло свої дивіденди в середині поєдинку. Плюсс і Ніно Нідеррайтер увірвалися в зону суперника. Перший віддав передачу в центр, другий класно прийняв, обробив шайбу і потужно кинув - без шансів для Гібсона.

Наприкінці періоду швейцарці отримали штраф за порушення чисельного складу, більша частина якого припала на заключну 20-хвилинку. Однак використати цю перевагу американці не змогли, а потім двохвилинні попередження посипалися вже на них - три поспіль.

Ледве відбившись, команда США посунула вперед і пропустила разючу контратаку. Юліан Валькер вирвався один на один і переграв Гібсона, подвоївши рахунок у зустрічі. Всі спроби американців відігратися успіху їм не принесли. Замість цього повторилася історія першого півфіналу - форвард Рето Зурі відправив шайбу у ворота, покинуті Гібсоном - 3:0.

Нагадаємо, що останнє досягнення команди датується 60-річною давністю. У 1953 команда Швейцарії взяла бронзу. Тепер же вони гарантували собі, як мінімум, срібло. Друге місце вони займали в далекому 1935 році.

1/2 фіналу, Стокгольм, Швеція

Швейцарія - США 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)
1:0 - Нідеррайтер (Плюсс) 30:01
2:0 - Валькер (Мозер, Фуррер) 50:11
3:0 - Зурі (Нідеррайтер) – 59:41 ПВ
Воротарі: Берра - Гібсон

Коментарі ()