Головне

Сергій Дуброва: "Ми не маємо часу на дешеві інтрижки"

14.05.2013 15:50 454 0
Сергій Дуброва: "Ми не маємо часу на дешеві інтрижки"

Не так давно у Будапешті закінчився чемпіонат Європи з дзюдо. У столиці Угорщини збірна України здобула лише одну медаль - бронза в активі Ірини Кіндзерської (+78 кг).

Головний тренер нашої команди Сергій Дуброва в розмові з "Чемпіоном" підбив підсумки континентальної першості та розповів про підводні течії в українському дзюдо.

- Раді вітати Вас, Сергію Вікторовичу! Хотілося б почути Вашу оцінку результатам збірної України на чемпіонаті Європи у Будапешті.

- Скажімо так: є два види заліку - особистий і командний. Ми планували, що медалі в індивідуальних змаганнях, хоча б по одній, здобудуть і чоловіки, і жінки. У хлопців, на жаль, не вийшло - цьому є об'єктивні та суб'єктивні причини. Але в цілому, за того стану, у якому наразі перебуває команда, можна сказати, що ми досягли того результату, якого могли досягти.

Нагадаю, що у заявці чоловічої команди на чемпіонат Європи було п’ятеро дебютантів подібних змагань, у жіночій команді теж були дебютантки. Не могли виступити лідери команди - це травмовані Станіслав Бондаренко, Артем Василенко, Вадим Синявський і Валентин Греков.

Такожь візьмемо до уваги і той факт, що практично півроку у нас була суцільна лихоманка, пов’язана з призначенням-перепризначенням тренерського штабу збірної України та головного тренера. Через це ми не мали можливості вести нормальну роботу у команді. Дуже довго залишалися відкритими питання, хто буде головним тренером збірної, хто буде її старшим тренером, як весь процес буде рухатися... Зрозуміло, що у такій ситуації спортсмени не знають напрямку руху, на кого покладатися і кого слухати. Це теж вплинуло на загальний результат.

- Чи не боїтеся Ви того, що негустий медальний врожай на континентальній першості спровокує новий поштовх недовіри тренерському штабу?

- Подивимося. Тут така ситуація, що багато чого залежить від порядності тих людей, які "очорняли" нас після Олімпійських Ігор, і чи є вона у них взагалі - враховуючи те, що ці люди знають і розуміють загальний стан справ. У моєму розумінні, роздувати новий скандал було б просто нерозумно. Потрібно дати команді можливість спокійно працювати, і готуватися до чемпіонату світу (світова першість з дзюдо відбудеться у Бразилії наприкінці серпня - авт.) і наступних стартів. Тепер потрібно нам усім продуктивно працювати, ми і так багато часу втратили.

Тим більше, що на чемпіонаті Європи у командних змаганнях наші хлопці взяли бронзу, і тим самим показали, що у колективі панують єдність, дух, дружний спортивно-тренерський колектив. Адже ми націлені на роботу, а не на участь у якихось незрозумілих чварах і дешевих інтрижках, у які нас намагаються весь час втягнути.

- Єдину медаль для збірної України в особистих змаганнях здобула Ірина Кіндзерська. Що скажете про її боротьбу?

- Іра проходила підготовку за індивідуальною програмою, адже перед Європою вона отримала травму колінного суглоба. У результаті вийшло так, що аж до останнього дня ми міркували: ставити її боротися, чи ні. Функціонально вона не до кінця була готова, і тільки виходячи з цього Іра програла француженці у півфіналі. Але, водночас, Кіндзерська змогла перебороти себе і свій синдром п'ятого місця, яке вона посідала на Олімпійських Іграх та інших престижних стартах. До речі, бронза континентальної першості в Бухаресті - це її перша медаль на дорослому рівні!

- З двох останніх великих змагань - Олімпійських Ігор і чемпіонату Європи - в українців лише одна медаль, і купа критики на адресу головного тренера. Руки не опускаються?

- Ні! Ми віримо у себе, віримо у вищі сили і не бачимо перешкод на своєму шляху. Але найголовніше те, що мене оточують надійні друзі і соратники - тренери, спортсмени. У нас зібраний чудовий дружній колектив, який працює на досягнення єдиної мети.

- Нещодавно Федерацію дзюдо України очолив Нуруліслам Аркаллаєв. Чи є у Вас з ним порозуміння?

- На повне порозуміння з керівництвом ми розраховуємо. Я повинен сказати, що практично з першого дня свого обрання Нуруліслам Гаджиєвич включився в роботу. І те, що він сказав, - він виконує. Це бачить вся команда і тренерський склад. Аркаллаєв чотири дні пробув з нами на чемпіонаті Європи, переглянув всю боротьбу. Враховуючи те, що він сам колись був дзюдоїстом, у нього склалося і своє враження від боротьби українців. До речі, у нещодавній телефонній бесіді з ним було прийнято рішення приблизно 14-15-го травня зібрати тренерську раду, де й оцінити виступ збірної України на чемпіонаті Європи.

- Чи будуть виноситися на порядок денний радикальні рішення стосовно головного тренера?

- Я не можу сказати - будуть, чи не будуть. У будь-якому разі, підсумки треба осмислити, і прийняти рішення щодо підготовки команди до чемпіонату світу, це однозначно.

- На початку минулого олімпійського циклу чемпіонат Європи-2009 відкрив для нас нову зірку - молодого Георгія Зантараю, який здобув тоді у Тбілісі срібло. Чи можемо ми і тепер розраховувати на появу нових імен?

- Нагадаю, що у чоловічій команді на Європі було п’ятеро дебютантів, у тому числі чемпіон світу серед молоді киянин Кеджау Ньябалі, і всі вони вливаються в команду. А ми - тренерський склад - робимо все можливе, щоб вони розкрилися і на дорослому рівні. Те ж саме, я впевнений, буде робити і Федерація дзюдо України на чолі з її новим президентом. Щодо жіночої команди, то візьміть ту ж саму Ірину Кіндзерську! Вона не так вже й давно перейшла на дорослий рівень, але, завдяки роботі особистого тренера Віктора Кощавцева та старшого тренера жіночої збірної В'ячеслава Пилипенка, вона вже була п'ятою на Олімпіаді і взяла медаль на чемпіонаті Європи.

Коментарі ()