Головне

Росія відігралася на Україні на олімпійцях

05.08.2008 09:34 498 0
Росія відігралася на Україні на олімпійцях

Наприкінці липня у Києві відбулося представлення парадної форми олімпійської збірної України, в якій спортсмени будуть представляти країну на відкритті та закритті Олімпіади в Пекіні, а також на офіційних заходах. Перший млинець вийшов глевким і форма українців була прирівняна до одягу швейцарів чи циркових артистів. Хто ж так постарався, щоб над одягом українців глузував увесь світ та ще й на головній спортивній події 4-річчя?

Усе дуже просто - це Національний олімпійський комітет України та компанія Bosco di Ciliegi, що начебто має італійську назву та корені, але весь одяг виробляється на теренах нашого російського сусіда. До того ж Bosco di Ciliegi з 2002 року є офіційним партнером олімпійської команди Росії і також її одягає на Олімпіади.

Власником Bosco di Ciliegi, є такий собі гламурний тусовщик Росії Борис Куснірович. Особа доволі епатажна в Росії так і за її межами. На Олімпіаді в Турині через даного персонажа в Олімпійській збірній Росії розгорівся скандал, коли спортсмени звернулися до очільника Олімпійського комітету Росії Леоніда Тягачева, щоб він відгородив їх від Кусніровича, який після закінчення всіх змагань "тягав" спортсменів по всіх презентаціях та прийомах, заважаючи відпочивати.

Тим не менш, це не завадило Кусніровичу одягти олімпійську збірну Росії на ігри й в Пекін. До речі, парадна форма збірної Росії на Олімпіаду в Пекін, пошита Bosco di Ciliegi, обійшлася їм в 50-55 тисяч російських карбованців за комплект (близько 1800 доларів).

Так буде виглядати олімпійська збірна Росії в парадній формі в Пекіні від Bosco.

Тепер перейдемо до парадної форми збірної України. На представленні одягу директор з розвитку відділу маркетингу групи компаній "Боско" Константін Андрікопулос цей витвір моди охаректирував так: "Нам вдалося досягти того, щоб форма українських атлетів мала дуже сучасний вигляд, зокрема трикотажна краватка особливо актуальна нинішнього літа. Сподіваємось, що форма українських олімпійців сподобається всім, хто вболіватиме за свою команду, ну і, звісно самим атлетам."

До речі, на офіційному сайті компанії Bosco досі не з`явилася новина про те, що вони удостоїлися честі одягати олімпійську збірну України, можливо тому, що соромно...?

В Національному олімпійському комітеті України "Чемпіону" заявили, що критикувати можуть всі, а реальної допомоги не було ні від кого.

"Чомусь ніхто не говорить про те, що парадна форма для олімпійської збірної України була виготовлена та пошита компанією Bosco безкоштовно! Чомусь жодна з українських компанії не запропонувала нам свої послуги. Це абсолютна заслуга президента НОК України Сергія Бубки, який домовлявся з Bosco. До того ж, безкоштовно олімпійці отримали і спортивну та тренувальну форму Nike, чого не було раніше. Жодна федерація не змогла домовитися про створення форми для спортсменів, а критикують всі. Що стосується 2000 євро, що були заявлені як ціна за форму, то це стосується того, скільки ця форма коштувала би, але ні НОК України, ні держава не заплатила за її жодної копійки", - заявив прес-аташе НОК України Іван Бондарчук.

Бубка, Безсонова і Павленко хизуються новою формою

У самій компанії Bosco "Чемпіон" відмовилися пояснити, чи насправді вони зробила широкий жест і пошили форму для українських олімпійців безкоштовно, зазначивши, що це комерційна таємниця угоди між НОК України та їх компанією...

Отримати більш-менш зрозумілої відповіді від олімпійців стосовно парадної форми ми так і не змогли і це зрозуміло, оскільки спортсмени не хочуть входити у конфронтацію з керівниками НОК України. Нам же стало відомо, що парадну форму українських олімпійців отримали навіть журналісти УТ-1, які будуть висвітлювати ігри в Пекіні. За їх словами, вона їм не надто подобається, і є один нюанс в жіночому одягу, - він розпочинається з розміру M...

Своєю думкою про парадну форму олімпійців поділилися і провідні дизайнери України Вікторія Гресь та Лілія Пустовіт.

Виктория Гресь, дизайнер:
Если честно, я давно не была в таком затруднительном положении. С одной стороны, мне нужно объективно прокомментировать форму украинских олимпийцев, а, с другой, сделать это так, чтобы не обидеть, не ранить наших спортсменов, которым очень скоро предстоят соревнования всей их жизни - Олимпийские игры в Пекине. Ведь спортсмены, как и актеры, певцы, художники, - люди очень уязвимые...

Однако вернемся к парадной форме - той форме, в которую украинская сборная будет одета на открытии и закрытии Олимпиады. Говорят, первое впечатление  - самое правильное. Наши спортсмены в этих желто-голубых костюмах мне напомнили ... работников арены киевского цирка - тех, которые разворачивают ковровое покрытие, выставляют тубмы, строят ограждения перед выступлениями дрессированных тигров.

Если уж  быть совсем откровенной и прямолинейной, то и наш министр Юрий Павленко, и прославленный легкоатлет, а теперь олимпийский функционер Сергей Бубка, и уж тем более хрупкая Анна Бессонова в этих громоздких "нарядах" выглядят попросту смешно! Такое впечатление, что дизайнеры формы украинской олимпийской сборной именно эту цель перед собой и ставили. И выполнили ее на все 100%. Никакой критики не выдерживает ни женский, ни мужской вариант костюмов.

Мне всегда казалось, что подобная одежда должна соединять в себе черты как оригинальности, так и удобства Здесь же и то, и другое напрочь отсутствует. Мне интересно, кто все это утверждал? Кто принимал эскизы, цветовое решение, подбор тканей? "А судьи кто?!" Эти костюмы выглядят "как одежда с чужого плеча". Правда, очень дорогая - судя по информации из официального пресс-релиза Министерства Украины по делам семьи, молодежи с спорта "рыночная стоимость одного комплекта формы равняется около 2000 (!) евро! Поверьте, я категорический противник того, чтобы экономить на наших спортсменах, представляющих Украину на столь престижных соревнованиях, но такие деньги можно было бы потратить более эффективно.

Да, эту форму разрабатывала и производила очень известная и уважаемая компания "Боско", которая прекрасно "одевает"  на олимпиады своих соотечественников-россиян. Наверное, работать для украинцев дизайнерам было не так интересно. Это ярчайшее проявление антипатриотизма, карикатурного использования цветов украинского флага, украинской символи. Я к этому не имею ни малейшего отношения, но мне стыдно! Разработчики этой формы по моему мнению осмеяли Украину и прескрасно (для себя) освоили бюджетные средства.

Я очень далека от бизнеса, но мне не понятно, по каким критериям  наши Министерство и олимпийский комитет выбрали именно эту компанию? Почему не захотели объявить открытый конкурс, если так хотелось, то и международный? Наверняка, нашлись бы дизайнеры, для которых такая работа оказалась бы и творческой, и интересной, и престижной. И я более чем уверена, что среди них были бы и украинские талантливые молодые люди, продвигать которых, кстати, также функция данного Министерства.

Я очень хочу пожелать нашим олимпийцам прекрасно показать себя на спортивных площадках. И пусть не очень эффектная форма окажется их главной неудачей! Мы за них за всех  будем искренне болеть!

Лилия Пустовит, дизайнер:
Я с большим уважением отношусь к компании Bosco di Ciliegi, с которой уже несколько лет успешно сотрудничаю.Но даже самые талантливые итальянские или российские дизайнеры, на мой взгляд, не испытывают тех патриотических чувств и ответственности, какие испытываем мы, украинцы, потому что это наша страна и наши спортсмены.

5 лет назад (перед Олимпиадой в Афинах) я участвовала в тендере на разработку олимпийской формы, к сожалению, наше предложение отклонили.

Я бы предложила Оргкомитету сотрудничать плотнее с украинскими дизайнерами. Многие из нас могли бы  принять участие в консультациях по вопросам стиля и максимально способствовать созданию современного и позитивного имиджа Украины. Лично для меня в этом случае идея гораздо важнее.

Коментарі ()