Головне

Мрії збуваються. Китайські...

16.02.2010 07:53 706 0
Мрії збуваються. Китайські...

На Олімпіаді в Ванкувері фігуристи розіграли медалі у парному катанні. Олімпійськими чемпіонами вперше в історії стали китайці. 

Ксю Шен і Хонбо Джао після 18 років спільного катання, травм, критики суддів і суперників, прізвиськ "китайські роботи", двох олімпійських бронз нарешті отримали омріяне олімпійське золото.

Картину китайської гегемонії доповнило срібло Кін Пан і Ян Туна. Бронза дісталась Альоні Савченко і Робіну Шолкови, які ще рік тому були головними претендентами на золото.

А от Росія вперше за 50 років залишилася без медалей у парному катанні.

Втім про все по порядку.

Через дев'яте місце в короткій програмі Волосожар-Морозов не потрапили до двох останніх груп найсильніших. І каталися у третій розминці. Звісно, тут ніхто не міг потіснити українців, але і судді притримували оцінки для групи найсильніших.

На довільну програму Таня і Стас вийшли впевненішими - втрачати їм було нічого. Але...як написали на форумі любителів фігурного катання, Волосожар-Морозов, "постійні як і вибори в Україні - ті самі помилки, в тих же місцях". Спочатку Стас помилився в комбінації потрійних, а потім зірвав і потрійний сальхов. Решту програми українці, як водиться, відкатали на висоті. Судді оцінили їх виступ у 119, 64 бали.

За підсумком виступу 11 пар українці стали першими.

Остання програма Тані і Стаса? Фото Reuters

Слідом за ними на лід вийшли Анабель Лангуа і Коді Хей з Канади, які в короткій несподівано опинилися у 7 найсильніших. Їх довільна програма показала, що випадок за відсутності бази лише випадок. Канадці напартачили так, що судді з чистим серцем відправили їх під Волосожар-Морозова.

Канадців на льоду змінили китайці Жанги. Цей сезон явно не вдалий для срібних призерів олімпіади в Турині. По-перше, після повернення Ксю Шен Хонбо Джао вони втратили титул першої китайської пари. По-друге, судді перестали закривати очі на їхні помилки. Щоб судді не морочили голову, яка з китайських пар гірша, Хао спростив їм завдання, впавши на комбінації з подвійного акселя і потрійного тулупа.

Парад падінь продовжили Марія Мухортова і Максим Траньков. Видно Максим так і не відійшов від своєї помилки у короткій програмі, а тому перший же стрибок у довільній знову завалив. Через кілька секунд партнерка йому "помстилася", і впала з сальхова. Технічною оцінкою росіяни поступилися цього вечора 3-ма балами Волосожар Морозову, але оцінкою за компоненти судді їх витягли.

Канадці Джесіка Дюбе і Брас Девісон своїм катанням у довільній програмі заслуговували, щоб їх поставили нижче і росіян, і українців. Але тоді б вони проїхали повз показові виступи. А цього судді допустити не могли. З мінусами за потрійний сальхов, викид і обертання канадці стали цього вечора шостими. Хоч теж програли технічною оцінкою українцям.

Дюбе-Девісон. Ми свої, нам можна падати. Фото Reuters

Після цих прокатів знову довелося жалкувати, що Таня і Стас не потрапили до групи найсильніших. Можливо, тоді і друга оцінка була б вищою. І стояли б вони вище росіян і канадців.

Групу найсильніших відкривали росіяни Юко Кавагуті і Олександр Смірнов. Вони йшли третіми у довільній програмі, із солідним запасом від четвертого місця. Але, видно не за третє місце хотіли змагатися росіяни. А точніше Росія. Навіть трансляцію виступів найсильнішої групи перенесли з каналу Росія-2 на Росія-1.

Cпочатку наче все йшло добре, до першого викида. Юко виконала карколомний політ, але приземлилася на руку. І пішли помилки - спортсмени замість комбінації потрійних аксеклів зробили подвійні. Олександр майже впав при цьому. Ну а далі ще й Юко впала з другого потрійного викиду. Після завершення програми вона ледь стримувала сльози. Росіяни проїхали повз медалі. Вперше за 50 років!

Таки гинуть надії на медалі. Фото Reuters

Слідом за ними на лід вийшли німці Альона Савченко і Робін Шолкови. Козирів у вигляді четвертного викиду у них не було. А тому треба було просто чисто катати програму, щоб змагатися за золото. Але замість комбінації потійних тулупів Альона зробила лише подвійний. А потім ще й Робін впав з акселя, який парі зарахували як подвійний.

На оцінки Савченко вже не дивилася. Її навіть не порадувало, що після прокату вони йшли першими, а значить вже точно були з медаллю. Попереду були дві китайські пари.

Кін Пан і Ян Тун після короткої програми були лише четвертими. Але їх довільна програма - це просто шедевр. Дарма, що в неї дуже сумна назва "Мрії, що не збулися". Мрії збуваються. Китайці відкаталися на одному диханні. І хай в їх активі була лише комбінація з двох подвійних акселів і ніяких елементів ультра-сі, після прокату Ян Тун цілував лід. Їх виступ оцінили у 141,81 бал. Як виявилось, це була найкраща оцінка вечора!

Пан Тун цілує лід, що приніс йому срібло Олімпіади. Фото Reuters

Закінчували змагання лідерів Ксю Шен і Хонбо Джао. Катались під засалене у фігурному катанні, але від того не менш прекрасне "Адажіо" Альбіноні. Якщо чесно, Ксюші виглядали гірше ніж Пан-Тонги. Елементи виконали без помітних зривів, але помилилися на виході з підтримки. У комбінації теж стрибнули подвійні акселі.

Втім прокатом китайці виявились задоволені. І хоч довільну програму вони й програли Кін Пан і Ян Тун, золото все ж дісталось їм.

Ксю Шен і Хонбо Джао, двічі бронзові призери олімпіад у Солт Лейк Сіті і Турині, стали нарешті олімпійськими чемпіонами.

Українці Волосожар-Морозов 12 місце в Турині розміняли на восьме в Ванкувері. Вочевидь, це остання олімпіада для української пари. Можливо, це не виглядало б так сумно, якби в Тані і Стаса була гідна заміна в Україні.

Натомість, тільки сльози. Друга українська пара Костенко-Талан фінішували останніми на олімпіаді. А зважаючи на стан справ з парниками в Україні, на наступну олімпіаду ми можемо взагалі не потрапити.

Результати:

1. Ксю Шен/ Хон бо Джао (Китай) - 216,57

2. Кін Пан/Ян Тун (Китай) - 213,51

3. Альона Савченко/Робін Шолкови (Німеччина) - 210,60

4. Юко Кавагуті / Олександр Смірнов (Росія) - 194,77

5. Ден Жан/Хао Жан (Китай) - 194,34

6. Джесіка Дюбе/Брайс Девіссон (Канада) - 187,11

7. Марія Мухортова/Максим Траньков (Росія) - 185,79

8. Тетяна Волосожар та Станіслав Морозов (Україна) - 181,78

 
Коментарі ()