Головне

Сергій Бубка: Був у нас колись і бобслей, і ковзанярський спорт...

04.03.2010 21:25 450 0
Сергій Бубка: Був у нас колись і бобслей, і ковзанярський спорт...

Президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка вважає виступи українських спортсменів на Олімпіаді-2010 у Ванкувері прогнозованими.

Саме про це Бубка розповів на прес-конференції, присвяченій результатам українських олімпійців, у Києві у четвер, 4 березня.

За словами президента НОКу, для детального аналізу виступу спортсменів з України потрібен час. Також фахівці та тренери мають зробити певні висновки, щоб знати, що робити надалі.

"Звичайно, нас турбує виступ наших олімпійців. Як і у 2002 році, ми повернулися без нагород. Найкращим виступом була п'ята позиція Андрія Дериземлі. Ми розуміли, що буде важко, адже дуже велика конкуренція. Але варто пам'ятати, що будь на один постріл точнішими Дериземля чи Валя Семеренко, то ми могли б розраховувати на медаль. Ми розуміємо, що вони люди, і є певні речі, які психологічно, мабуть, могли їм завадити.

Щоб зробити детальніший аналіз, потрібен час. Потрібно, щоб тренери, фахівці або експерти проаналізували, чому так сталося і що нам робити. Загалом, цей результат є прогнозованим, адже я казав, що, якщо буде одна медаль, то це було б хорошим виступом", - сказав він.

Член Міжнародного олімпійського комітету також був розчарованим тим, що у Ванкувері Україну у фігурному катанні не представляли жінки.

"Прикро, що у жіночому фігурному катанні у нас не було жодної представниці. Якщо ви пам'ятаєте, у 80-х роках зробили два центри підготовки - Одеса та Дніпропетровськ. І ми мали золото Віктора Петренка в Альбервіллі та Оксани Баюл у Ліллехаммері. На тому все й закінчилося, і сьогодні ці ковзанки не працюють. Був у нас колись і бобслей, і ковзанярський спорт. Не існує у нас і баз для лижного спорту", - констатував президент НОК.

Сергій Бубка сподівається, що керівництво держави зрозуміє, що без здорової нації та розбудови об'єктів і баз медалей не буде. І у даному питанні він розраховує на підтримку президента України Віктора Януковича.

"Які потрібно зробити висновки? Очікувати тріумфу на руїнах радянського спорту та системи неможливо. Спортивні споруди знаходяться у важкому стані. Якщо ми чемпіонат України із санного спорту проводимо у Латвії, то це просто прикро.

У зимових видах спорту у нас небагато спортсменів, з яких ми можемо виховати справді фахівців високого рівня. Ми чекаємо медалі, але практично нічого для цього не робимо. Хотілося, щоб керівництво держави зрозуміло, що без здорової нації та розбудови об'єктів і баз медалей не буде", - зазначив керівник НОКу.

На думку президента НОКу, виходом із ситуації, що склалася, буде розвиток спортивної науки та медицини. Ну і, звичайно, не обійтися і без побудови сучасних баз.

"Якщо ми не будемо виховувати перспективну молодь, будувати бази, то і медалей у нас не буде. Такі зміни потрібно робити поступово, адже це вимагає чимало затрат. Треба підвищити рівень федерацій, фахівців. А так ми стоїмо на місці. Потрібно розвивати спортивну науку та спортивну медицину", - зазначив олімпійський чемпіон 1988 року.

Сергій Бубка вважає, що потрібно розставити пріоритети і робити ставку на ті види спорту, у яких в України є шанси на нагороди.

"На цю Олімпіаду ми везли всіх тих, хто завоював ліцензії. Сьогодні у Міністерства є пріоритетні види спорту. І це можна побачити із фінансування. Звичайно, що всі види неможливо витягнути. От біатлон - це той вид, у якому ми перебували за крок від медалі", - сказав він.

А щодо ванкуверської Олімпіади, у Канаді Сергія Бубку вразила поведінка жителів після завершення Олімпіади, які бурхливо візначали свою перемогу.

"Коли Канада виграла хокей, люди, повертаючись додому, співали гімн країни. От наскільки Олімпіада об'єднала канадців. Також вразило у країні ставлення до спорту. На сьогодні уроком номер один у Канаді є фізичне виховання. І справді виступ канадців (14 золотих медалей) здивував усіх. Ніхто такого успіху господарів не очікував", - розповів він.

Додали на прес-конференції і те, що згідно закону про фізичну культуру та спорт, за підготовку національних збірних команд відповідає центральний орган виконавчої влади - у даному випадку Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту. А Національний олімпійський комітет не є відповідальним за результат.

Коментарі ()