Головне

Топ-11 українських спортсменів за підсумками 2014 року

31.12.2014 13:16 963 0
Топ-11 українських спортсменів за підсумками 2014 року

Спортивний 2014-й рік залишився позаду, тому сайт Чемпіон пропонує Вам пригадати, яких успіхів досягли наші спортсмени на міжнародній арені за 365 днів.

Відразу зазначимо, що у звітному матеріалі не бралися до уваги ігрові види спорту, а також бокс та автоспорт. Про футбол було і так багато сказано, а теми баскетболу та боксу будуть порушені моїми колегами безпосередньо у їхніх публікаціях.

2014-й - це був нелегкий рік для українського спорту, з огляду на політичну ситуацію у країні. Та все ж і за такого перебігу подій наші спортсмени змогли стиснути кулаки та показати зуби своїм суперникам.

Віта та Валя Семеренко, Юлія Джима, Олена Підгрушна - золоті медалі Олімпійських ігор у Сочі
Віта Семеренко - бронзова медаль на Олімпіаді у Сочі

І почнемо ми, звичайно, з найбільшого успіху України у році, що минув. 21 лютого у Сочі на XXII Олімпійських зимових іграх, через 20 років після першого та на той момент єдиного олімпійського золота, яке у норвезькому Ліллехаммері здобула Оксана Баюл, знову найвища сходинка була пофарбована у синьо-жовтий колір.

Жіноча збірна України з біатлону (Віта Семеренко, Юлія Джима, Валя Семеренко й Олена Підгрушна - саме у такій поспідовності вони виходили на трасу) не залишила своїм суперницям жодних шансів в естафеті. Особливо приємно було залишити позаду представниць Росії, адже, як зізналася після гонки Підгрушна, публіка у Сочі всіляко намагалася тиснути на українок, у зв'язку з подіями на Євромайдані, які мали місце на той момент.

"Вперше у житті бачила таке. Сьогодні ми бачили, як російські вболівальники раділи промахам Валі, як кричали нам по трасі: "промахніться, падайте". І так далі. Я бігла та не вірила, що таке можуть кричати російські вболівальники. Ті крики та вигуки не вкладаються у голові. Але це факт", - так прокоментувала Підгрушна поведінку прихильників біатлону з Росії.

А до того, 9 лютого, першу медаль у Сочі-2014 у скарбничку України поклала Віта Семеренко. Вона фінішувала третьою у спринтерській гонці. То була перша нагорода українців на Зимових Олімпіадах за останні вісім років - у Ванкувері у 2010 році, нагадаємо, "синьо-жовті" так і залишилися з "бубликом".

Віта Семеренко пройшла трасу без жодного промаху, чим відразу ж окреслила свої плани на медаль. Могла вона і зачепитися за срібло, проте не вистачило сил на останній кілометр гонки - саме на цьому відрізку її випередила росіянка Ольга Вілухіна. Про перше місце тоді не йшлося, адже Анастасія Кузьміна зі Словаччини була поза конкуренцією.

"Я б хотіла подякувати всім нашим уболівальникам за їхні емоції та підтримку, спасибі президентові Федерації, тренерам, масажистам і лікарям, і всім-всім. Це не моя особиста медаль, ця медаль наша спільна, бо ми всі разом працювали для того, щоб вона у нас була", - сказала тоді щаслива Віта.

Ольга Харлан - золоті медалі чемпіонатів світу та Європи з фехтування на шаблях

9 червня лідер збірної України з фехтування Ольга Харлан завоювала свою сьому золоту медаль на чемпіонатах Європи. У півфіналі українка була сильнішою за представницю Італії Росселлу Грегоріо, а у фінальному матчі Ольга у напруженому поєдинку перемогла росіянку Єкатєріну Дяченко.

18 липня українська фехтувальниця підтвердила звання і найсильнішої шаблістки планети, завоювавши золоту нагороду чемпіонату світу у Казані. У фіналі Ольга була сильнішою не за кого іншого, а за дворазову олімпійську чемпіонку американку Маріель Загуніс.

Водночас, у командних змаганнях Харлан разом з партнерками й у Страсбурзі, й у Казані змушена була довольнитися бронзовими нагородами. А саме українська команда, нагадаємо, є олімпійськими чемпіонками у цьому виді фехтування.

А вже безпосередньо перед новим роком стало відомо, що Харлан відмовилася від пропозиції стати росіянкою за соціальний пакет і квартиру. Як зазначила колишній заступник міністра спорту України Ніна Уманець, Росія намагалася вже кілька разів переманити нашу спортсменку.

Олег Верняєв - золоті медалі чемпіонатів світу та Європи зі спортивної гімнастики (бруса)

Наприкінці травня Олег Верняєв виборов золоту та бронзову нагороди чемпіонату Європи зі спортивної гімнастики у Софії. Українець тріумфував у виступах на брусах, а також був третім в опорному стрибку, пропустивши вперед співвітчизника Ігоря Радівілова.

Повторив свій успіх Олег і на чемпіонаті світу у Китаї. Йому знову не було рівних у вправах на паралельних брусах. На жаль, у багатоборстві Верняєву не вдалося зачепитися за медаль - тут він став четвертим.

До цих нагород Верняєв додав бронзову медаль у командному заліку чемпіонату Європи. Під кінець року українець не заспокоївся та виграв ще кілька престижних турнірів у Швейцарії, Німеччині, Великобританії, Іспанії та США.

Сподобалася і патріотична думка Олега щодо можливої зміни громадянства: "Я, якби хотів, вже давно виїхав би з України. Ось прямо перед чемпіонатом Європи мені надійшла чергова пропозиція. І досить-таки серйозна - так що я задумався", - зауважив він ще у червні, але на світовій першості таки представляв Україну.

Богдан Бондаренко - золота медаль чемпіонату Європи з легкої атлетики (стрибки у висоту)

Богдан Бондаренко видав неймовірний сезон у році, що минув, ставши чемпіоном Європи у стрибках у висоту на першості Європи у Цюриху (15 серпня). Українцеві вдалося взяти найвищу висоту - 2.35 м.

Якби у цьому році проводився чемпіонат світу, то цілком імовірно, що українець тріумфував би і там, але змагання такого рівня відбуваються у непарні роки. Проте, Бондаренко спокійно переміг на дуже престижному турнірі у Токіо, а також став переможцем Континентального кубка ІААФ у Марракеші.

Окрім того, Богдан у чудовому стилі виграв етап "Діамантової ліги" у Нью-Йорку. Він з першої спроби подолав планку на висоті 2.42 м, тим самим повторивши рекорд Європи та встановивши новий національний рекорд України. Проте виграти самі "діамантові перегони" Бондаренку не вдалося - його за додатковими показниками випередив Мутаз Есса Баршим.

У вересні українець вирішив, що пропустить завершення сезону, тому більше у сектор не виходив.

Юрій Чебан - золота медаль чемпіонату світу з веслування (каное)

На початку серпня Юрій Чебан здобув золоту медаль на чемпіонаті світу. При цьому, зробив він це не просто деінде, а у Москві. Український каноїст виграв фінальний заїзд на 200 метрів, вирвавши звитягу у боротьбі з росіянином Алєксєєм Коровашковим. Організатори змагань навіть спочатку назвали переможцем саме останнього, проте потім фотофініш довів інше.

На цьому ж чемпіонаті світу Юрію підкорилося срібло в естафеті. Цього разу фотофінішу не було потрібно, адже перевага росіян була беззаперечною.

Зазначимо, що це друга золота нагорода для олімпійського чемпіона Лондона-2012 на чемпіонатах світу у кар'єрі. Вперше він переміг у цій же дисципліні у 2007 році у Дуйсбурзі. При цьому європейське золото йому так досі і не підкорилося.

Жан Беленюк - золота медаль чемпіонату Європи з греко-римської боротьби

У квітні представник України Жан Беленюк завоював золоту медаль на чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби, що проходив у Фінляндії. У фінальній сутичці у категорії до 85 кг він здолав фінського борця Рамі Хієтаніємі. Останні секунди поєдинку Жану довелося проводити зі скривавленим обличчям, адже отримав розсічення.

Підтвердив свою силу Беленюк і на чемпіонаті світу, який у вересні приймав Ташкент. Програвши у півфіналі азербайджанцю Саману Техмасебі, українець у "бронзовому" поєдинку переміг німця Рамсіна Азіріса.

"Мені не раз надходили пропозиції виступати за інші країни. Проте подібні пропозиції навіть не розглядаю. Сенсу у цьому не бачу. Я - українець, народився та виріс тут, і завжди буду захищати прапор своєї країни. Дуже люблю Київ, рідний Поділ", - розповів після перемоги на чемпіонаті Європи син українки та підданого Республіки Уганда.

Юлія Ткач - золота медаль чемпіонату світу з жіночої боротьби

У вересні тріумфально повернулася з Ташкенту Юлія Ткач, якій не було рівних на чемпіонаті світу з боротьби у категорії до 63 кг. У півфіналі українка була сильнішою за Катаріну Йоханссон зі Швеції, а у фіналі - за Єлену Пірожкову із США.

Зазначимо, що Юлія, яку тепер доцільніше йменувати Ткач-Остапчук, повернулася у великий спорт після народження дитини. А спочатку (на початку квітня) була бронзова нагорода на чемпіонаті Європи. Здолати українку у Фінляндії зуміла лише Анастасія Грігорьєва з Латвії.

А наприкінці року стало відомо, що вона очолила світовий рейтинг у своїй категорії.

Ольга Саладуха - золота медаль чемпіонату Європи з легкої атлетики (потрійний стрибок)

Ольга Саладуха стала триразовою чемпіонкою Європи з потрійного стрибка на відкритому повітрі. Українка захистила свій титул, який здобула два роки тому у Гельсінкі.

Золото континентальної першості їй приніс результат 14.73 м - найкращий результат у сезоні, що минув.

Ось така у нас вийшла "десятка" найкращих. Але насамкінець хотілося б пригадати й інших українських спорстменів, які у 2014 році також відзначилися високими результатами.

Отож:
Анна Соловей - срібна медаль чемпіонату світу з велоспорту (шосейного)
Світлана Ярьомка - золота медаль чемпіонату світу із самбо
Олена Костевич - срібна медаль чемпіонату світу зі стрільби (пневматичний пістолет)
Еліна Світоліна - переможниця тенісного турніру серії WTA у Баку (призовий фонд - $ 250 000)
Анна Різатдінова - бронзова медаль чемпіонату світу з художньої гімнастики (багатоборство)
Збірна із із синхронного плавання (Ананасова, Гречихіна, Кашуба, Резнік, Сабада, Садурська, Савчук, Сидоренко, Волошина, Золотарьова) - золоті медалі чемпіонату Європи (комбінація)

Коментарі ()