Головне

П'ятнадцять російських призерів ОІ-2014 в Сочі вживали допінг

12.05.2016 21:32 1315 0

Багато російських спортсмени були частиною допінг програми на Іграх-2014, в тому числі 15 з них завоювали медалі.

Про це повідомив колишній глава антидопінгової лабораторії в Москві Грігорій Родченков, який розповів про використання допінгу російськими спортсменами на Олімпіаді в Сочі.

Родченков назвав імена олімпійських чемпіонів, які застосовували допінг: лижник Алєксандр Лєгков, бобслеїст Алєксандр Зубков і скелетоніст Алєксандр Третьяков.

Також допінг використовувала жіноча збірна Росії з хокею, пише sports.ru з посиланням на New York Times.

Родченков повідомив, що він розробив суміш з трьох анаболічних стероїдів (метенолон, тренболон і оксандрлон), яка вживалася разом зі спиртними напоями.

Допінг використовували 14 членів збірної з лижних гонок та два бобслеїста, які виграли дві золоті медалі.

Цей же "коктейль" застосовувався перед Лондоном-2012.

За два тижні до початку Сочі-2014 він отримав список спортсменів, які включені в допінгову програму.

За його словами, допінг-проби з сечею в Сочі замінялися на раніше взяті чисті проби. Не менше 100 допінг-проб було замінено.

Був знайдений спосіб відкривати запечатані допінг-проби.

Щовечора під час Ігор представник міністерства спорту Росії відправляв йому список спортсменів, чиї проби потрібно підмінити.

"Люди відзначали перемоги олімпійських чемпіонів, а ми в цей час божеволіли і міняли проби з сечею. Ми були повністю оснащені, у нас були знання, досвід, ми були готові до Сочі як ніколи раніше. Все працювало як швейцарський годинник", - заявив Родченков.

Як відомо, WADA і надалі вважатиме мельдоній допінгом.

Лише нещодавно на мельдонію попалися десятки російських спортсменів серед яких і відома тенісистка Марія Шарапова.

Раніше президент РФ Володимир Путін в середу на нараді з членами уряду торкнувся спортивної теми, заявивши, що результати російських спортсменів не можуть бути поставлені під сумнів жодними скандалами.

Раніше повідомлялося, що російські легкоатлети відсторонені від усіх змагань IAAF.

Як повідомлялось, незалежна комісія Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) 9 листопада 2015-го року опублікувала доповідь, в якій звинуватила Росію в грубих порушеннях антидопінгових правил і рекомендувала відсторонити російських легкоатлетів від участі в міжнародних змаганнях.

Коментарі ()