Головне

Наші чемпіони Ріо-2016. Україно, зустрічай своїх героїв!

22.08.2016 10:18 6423 0
Наші чемпіони Ріо-2016. Україно, зустрічай своїх героїв!

На Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро збірна України виграла дві золотих, п`ять срібних та чотири бронзові медалі.

Це найгірший результат за часів Незалежності України. Хоча, про оцінку виступу українців в наступному матеріалі Чемпіону. Поки ж згадаємо тих, хто так тяжко виборював для України нагороди в Ріо. 

Чемпіон не розділяє медалі - ми згадуємо кожного у хронологічному порядку:

Сергій Куліш (СРІБЛО)

Стрілок Сергій Куліш приніс Україні першу медаль на Олімпійських іграх 2016 року у Ріо-де-Жанейро. У стрільбі з пневматичної гвинтівки з 10-ти метрів українець показав другий результат, вибивши 204.6 очок.

Куліш був за крок від припинення боротьби безпосередньо перед розіграшем нагород. Сергій та один з його суперників набрали однакову кількість очок, але у перестрілці українець вибив свого конкурента - 10.5 проти 10.0.

За вихід у фінальний етап Кулішу вдалося залишити позаду росіянина Владіміра Маслєннікова. А от з останніми вистрілами у Сергія не склалося, і він відпустив золоту нагоду.

Ольга Харлан (БРОНЗА)

Українська фехтувальниця на шаблях Ольга Харлан - дворазова бронзова призерка Олімпійських ігор в індивідуальних змаганнях. У Ріо-де-Жанейро у поєдинку за третє місце вона виявилася сильнішою за Манон Брюне з Франції.

Могла українська спортсменка розраховувати і на більше, але у півфіналі досить несподівано поступилася росіянці Яні Єгорян - 9:15.

У Ріо Харлан на на стадії 1/16 фіналу з рахунком 15:8 перемогла Урсулу Гонсалес з Мексики. В 1/8 фіналу українка здобула перемогу в українському дербі над Комащук - 15:8.

На шляху до півфіналу в 1/4-ій Ольга дуже спокійно перемогла італійку Лорету Гулотту - 15:4. А згодом була вищезгадана поразка від Єгорян...

Олег Верняєв (СРІБЛО)

Український гімнаст Олег Верняєв виграв срібло XXXI Олімпіади у Ріо-де-Жанейро в абсолютній першості. Результат українця після шести снарядів - 92.266.

Зазначимо, що Верняєв до останнього претендував на золото, але за останню вправу на поперечині, на якій у нього не було явних помилок, судді не додали українцеві буквально однієї десятої балу.

Саме цієї маленької частинки балу йому вистачило б для медалі найвищої проби. Додамо, що зал обуреним свистом сприйняв оцінку, яка коштувала Верняєву золотої медалі.

Жіноча команда з фехтування на шаблях (СРІБЛО)

Ольга Харлан, Олена Вороніна, Олена Кравацька й Аліна Комащук зуміли пробитися до фіналу командних змагань і завоювати олімпійське срібло.

У першому матчі українські шаблістки вибили збірну Південної Кореї - 45:40. У наступній сутичці з Італією пристрасті розпалювалися з кожним уколом. Переломними стали бої Кравацька - Грегоріо та Харлан - Веккі, де українські шаблістки виграли з рахунком 7:5 та 11:3 відповідно. У підсумку - 45:42 на користь українок.

У фіналі збірна України зустрілася з росіянками. Найчастіше на різних турнірах переможцями у подібних сутичках виходили росіянки. Винятком не стала і ця зустріч. Представниці російської збірної протягом усіх поєдинків стабільно наносили свої п'ять ударів, не дозволивши жодній з українок відігратися - 45:30.

Жан Беленюк (СРІБЛО)

Жан Беленюк не зумів стати олімпійським чемпіоном з греко-римської бротьби у категорії до 85 кг.

Киянин впевнено подолав усі раунди, а у фінальній сутичці його суперником був Давіт Чакветадзе. 23-річний борець народився у Грузії, але виступає під знаменами Росії.

Перший період пройшов у рівній боротьбі. Жоден зі спортсменів не хотів ризикувати. Судді першим у партер вирішили поставити українця. Жан зумів протриматися той час, поки суддя не дав свисток і не поставив суперників на ноги. А через секунд 10-15 суддя вже росіянина поставив у партер. І Беленюк свій шанс використав, щоб заробити свої два бали та вийти вперед.

А у другому періоді за "справу" взялися судді. Спочатку вони дали одне очко Давіту за те, що українець занизько тримав голову.
Другу нагоду у партері Чакветадзе використав. Навіть більше, йому дали відразу аж чотири бали незрозуміло за що. За рахунку 2:7 Беленюк уже нічого не міг зробити за ту хвилину, яка залишалася до кінця сутички.

Олег Верняєв (ЗОЛОТО)

Україна на одинадцятий день розіграшу медалей на Олімпіаді 2016 року у Бразилії нарешті дочекалася такого очікуваного золота. Піднятися на першу сходинку п'єдесталу вдалося гімнасту Олегу Верняєву.

На цей вид індивідуальних змагань покладалися чи не найбільші надії, адже Верняєв у багатоборстві за виступ у цій дисципліні отримав 16.100 балів. Додамо, що він став тоді єдиним, кому вдалося подолати відмітку у "16 цілих" за вдалу вправу.

Не став винятком і цей виступ. Українець припустився кількох незначних помарок і в підсумку отримав 16.041 балів. На церемонії нагородження Олег виглядав дуже радісним. Привітався й обійнявся як з росіянином Давідом Бєлявським, який став третім, так і з американцем Данеллом Лейвою, на рахунку якого срібло.

Отримав свою першу золоту олмпійську медаль Верняєв з рук президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки.

Богдан Бондаренко (БРОНЗА)

Богдан Бондаренко став бронзовим призером Олімпійських ігор у Ріо у секторі для стрибків у висоту. Богдан з перших спроб із запасом узяв 2.25 м і 2.33 м. А от 2.29 і 2.36 вирішив пропустити.

Бондаренко сподівався взяти 2.38 м, але це у перших двох спробах у нього не вийшло. А на третю спробу українець не вийшов, перенісши її на 2.40.

На той момент Дерек Друен з Канади вже взяв 2.38, тому ризик Богдана був цілком зрозумілий, адже третє місце від нього уже б нікуди не поділося.

На жаль, 2.40 виявилися зависокими для Богдана, і він так і завершив виступи на третій сходинці п'єдесталу.

Юрій Чебан (ЗОЛОТО)

Веслувальник Юрій Чебан приніс Україні друге золото  Олімпійських ігор 2016 року у Ріо-де-Жанейро.

У фіналі змагань каное-одиночок на 200 м українець фінішував на першому місці з результатом 39.279 с.

Цей час став ще й новим олімпійським рекордом.

Зазначимо, що Чебан потужно стартував і протягом всієї дистанції випереджав своїх суперників.

Дмитро Янчук і Тарас Міщук (БРОНЗА)

Дмитро Янчук і Тарас Міщук стали бронзовими призерами Олімпійських ігор у Ріо-2016 у змаганнях каное-двійок на 1000 метрів. Українські хлопці фінішували з результатом 3:45.94 хв.

Із самого початку гонки Янчук і Міщук знаходились серед лідерів, але наприкінці заїзду програли їм боротьбу.

Також на фініші серйозну боротьбу українцям нав'язала команда з Угорщини, однак нашим каноїстам вдалося випередити їх.

Ганна Різатдінова (БРОНЗА)

Ганна Різатдінова до усіх своїх здобутків на спортивній арені додала ще й бронзу Олімпійських ігор 2016 року. 23-річна уродженка Сімферополя здобула для України четверту бронзову нагороду у Ріо.

В індивідуальній абсолютній першості українка пропустила вперед тільки представниць Росії.

І якщо золото Мамун не викликає сумнівів, то з Кудрявцевою Різатдінова змагалася на рівних. У вправах з булавами Яна припустилася відразу кількох серйозних помилок, за що отримала лише 17.883 балів.

Однак в інших видах судді вбачали серйозну перевагу саме росіянки над українкою. Ганні не поставили жодного разу більше 18.5, а от Кудрявцеву тричі оцінювали у більш, ніж 19.2 бала.

Павло Тимощенко (СРІБЛО)

Павло Тимощенко увійде в історію України як перший срібний призер Олімпійських ігор у сучасному п'ятиборстві. Це досягнення підкорилося чемпіону світу 2015 року у Ріо-де-Жанейро. Випередити Павла зміг лише представник Росії.

Якщо брати підсумкові бали, то саме у фехтуванні і втратив багато Тимощенко у порівнянні зі своїм головним конкурентом у Ріо.

У конкурі Тимощенко зумів серйозно скоротити відставання від лідерів. Й у комбані він стартував восьмим, відстаючи від лідера на 27 секунд.

А у самому комбайні (біг + 3 стрільби, де спорстмен має 5 разів влучити у мішень і тільки тоді вирушити далі) Павло був не тільки швидким, а і влучним. Українець по черзі "з'їдав" своїх суперників, поки не вийшов на друге місце після останньої стрільби.

Коментарі ()