Головне

Силантьєв: Будемо рекомендувати Кабміну звільнити міністра спорту

01.09.2016 09:44 6207 0
Силантьєв: Будемо рекомендувати Кабміну звільнити міністра спорту

За останні 30 років в Україні не було збудовано жодного спортивного об'єкту за державні гроші. А провальний виступ на Олімпійських іграх 2016 року свідчить про низький рівень розвитку спорту та фізичної культури у країні.

Про це заявив заступник голови Комітету Верховної Ради, голава підкомітету з питань фізичної культури та спорту, народний депутат Денис Силантьєв.

За його словами, ситуацію можна змінити, якщо повернути в Україну культуру фінансування спорту за рахунок коштів державних лотерей.

"Справді, на сьогоднішній день, і за останні 30 років не було збудовано жодного спортивного об’єкту за державні гроші. Тобто були побудовані фітнес клуби - це приватні інвестиції, українські або закордонні, були відремонтовані, реконструйовані за державний кошт, але щоб щось нове побудовано було - на жаль, ні, такого не було", - зазначив він.

"Я незадоволений результатами нашої Олімпійської збірної у Ріо. Думаю, що багато хто незадоволений. Швидше за все, у Комітеті буде "розбір польотів" щодо такого виступу наших олімпійців. На підставі аргументів міністра спорту Ігоря Жданова, який, напевно, виступить на Комітеті, будемо рекомендувати Кабінету Міністрів приймати рішення щодо його подальшого перебування на цій посаді", - зазначив Силантьєв.

На його думку, основною причиною результату, який у Ріо показала збірна України, є проблеми всередині країни.

"Перша причина такого результату - проблеми всередині країни. Виступ на Олімпіаді є показником того рівня, на якому у нас знаходиться фізична культура і спорт. Якщо довго не поливати дерево, воно зів'яне. Тут те ж саме. Якщо не допомагати і не вкладати гроші у розвиток спорту, то результатів у кінцевому результаті не буде", - зауважив депутат.

"База, що залишилася від СРСР, занепадає. Перед стартом Ігор підвищили призові. Тепер не 80 тисяч, а 125 тисяч гривень. Але у підсумку у нас всього дві золоті медалі. На минулій Олімпіаді було шість. А далі, нехай вони обіцяють хоч мільярди, і цих медалей не буде ", - заявив він.

Силантьєв вважає, що несправедливе суддівство не можна назвати головною причиною незадовільного виступу українських олімпійців.

"Це було завжди і всюди. Всюди є своя ієрархія, свої судді та політичний вплив. Проте раніше нам це не заважало виступати і завойовувати медалі. Так, десь суперникам підсуджували, але це не основна причина поганого виступу збірної України", - пояснив він.

"Менше стало не тільки медалей, але і наших спортсменів, які вирушили на Олімпіаду. Раніше було 230-240 чоловік, а зараз - 206. Так, є проблеми з Кримом і частиною Сходу країни, але коефіцієнт корисної дії набагато зменшився", - резюмував Силантьєв.

Вихід із ситуації, на переконання заступника голови Підкомітету ВР, повинен полягати в ухваленні цільової національної програми, а також залученню державних лотерей до фінансування розвитку спорту.

"Хороший приклад, який був ще за часів Радянського Союзу, коли було спорт-лото. І тоді в основному навіть спортивні споруди були побудовані в основному за рахунок спортивної лотереї", - пригадав він.

"Тому що люди із задоволенням купували лотерею, вони знали куди конкретно йдуть гроші, вони не йшли просто до загального бюджету країни, а потім витрачалися невідомо на що - а конкретно на розвиток спортивної інфраструктури. І навіть на спортивних об’єктах були такі таблички", - підсумував Силантьєв.

За матеріалами УНН і "ГОРДОН"

Нагадаємо, на минулих у бразильському Ріо-де-Жанейро Олімпійських іграх збірна України завоювала 11 медалей, серед яких дві золоті, п'ять срібних і чотири бронзових. У медальному заліку українська команда посіла 31 місце.

 

Окрім того, Силантьєв висловився про нагальні проблеми й у своєму Фейбуці.

"Переймаючись питанням, чому ж Україна скотилася до 31-го місця, висновки напрошуються самі по собі. Необхідно в корені змінювати підхід до розвитку та до підтримки фізичної культури і спорту в країні. Я прекрасно розумію, що зараз Україна переживає вкрай складний період, але саме цей період потрібно використовувати для змін на краще, як це робили багато країн світу.

Україна займає перше місце з підліткового алкоголізму в Європі. В Україні близько половини злочинів скоюється неповнолітніми, і, на жаль, щороку цей показник погіршується. Україна займає друге місце у Європі за рівнем появи онкозахворювань і поширенню СНІДу. В Україні 2 млн наркозалежних і 9 млн курців, 90% наших школярів мають слабкий рівень фізичного розвитку, а 80% випускників наших шкіл у віці 17-18 років мають показники стану здоров'я у середньому 45-річних людей.

90% студентів мають відхилення у стані здоров'я, 50% - мають незадовільну фізичну підготовку. Прогресують захворювання опорно-рухового апарату - 50,4%. Україна займає перше місце за рівнем смертності в Європі.

Усю цю жахливу статистику розбавляють позитивні результати наших спортсменів. Але будемо відверті, що за такої низької підтримки масового і професійного спорту з боку Міністерства молоді та спорту, є загроза подальшого занепаду результативності", - написав він.

До Вашої уваги повне звернення Силантьєва:

Коментарі ()