Українська правда

Тарас Данько виборов олімпійську ліцензію

Сергей Шемшученко — 6 травня 2008, 15:26

Минулими вихідними у Варшаві пройшов міжнародний турнір, що став останнім, четвертим етапом відбору до Олімпійських Ігор для борців вільним стилем. Саме на ньому Україна отримала ще одну ліцензію - у вазі до 84 кг її виборов Тарас Данько. На шляху до перемоги Тарас переміг суперників з Бразилії, Словаччини, Польщі, Молдови, а у фіналі був сильнішим за Геннадія Лалієва з Казахстану. Нагадаємо, що це була не перша спроба Данька вибороти Олімпійську ліцензію. Замінивши у цій ваговій категорії Кантемира Гагієва, що зазнав невдачі вже в 1/8 фіналу чемпіонату світу в Баку, він лише з третьої спроби, але все ж виборов довгоочікувану путівку. Таким чином, Данько приєднався до інших представників свого цеху - Андрія Стадника (66 кг), Ібрагіма Алдатова (74 кг), Василя Тесминецького (96 кг) та Вадима Тасоєва (120 кг), які кваліфікувалися до участі в Олімпійських Іграх після вересневого чемпіонату світу, а також Василя Федоришина (60 кг), який виборов путівку до Пекіну на початку квітня на чемпіонаті Європи у фінському Тампере.

На жаль, знову не вдалося українцям отримати свого представника у вазі до 55 кг. Після невдач Олександра Хавілова на чемпіонаті світу, Муси Сайдулбаталова на чемпіонаті Європи та Геворга Маркаряна, на турнірі в Мартін'ї, наша збірна зробила ставку на Юрія Голуба, але і його виступ також не був досить вдалим. Тож одна позиція у України у цій дисципліні на Олімпійських Іграх буде вільна.

Натомість у жіночій боротьбі Україна має представниць в усіх чотирьох вагових категоріях. Ще на чемпіонаті світу в Баку свої ліцензії здобули Ірина Мерлені (48 кг), Тетяна Лазарєва (55 кг), Юлія Остапчук (63 кг) та Світлана Саєнко (72 кг).

У греко-римській боротьбі боротьба за путівки до Пекіну у повному розпалі. Попереду ще два турніри. Наша збірна у складі шістьох спортсменів врешті вирішила всі питання щодо віз і вже поїхала до Риму, де 9 травня розпочнеться третій - після світового та континентального форумів - етап відбору. Керівництво федерації сподівається, що з Італії українці привезуть щонайменше три ліцензії. За невдалої спроби залишається ще турнір у сербському Нові Саді, який очікується 21-23 травня. Нагадаємо, що наразі у цьому виді боротьби від України до Олімпійських Ігор вже готується Олександр Хвощ, який здобув це право на чемпіонаті світу в категорії до 66 кг.

Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту