Українська правда

Збірна Росії нагадала ван Бастену команду Голландії зразка 1988 року

Сергей Шемшученко — 25 червня 2008, 18:21

Головний тренер збірної Голландії Марко ван Бастен, чиї підопічні у чвертьфіналі Євро-2008 програли в додатковий час росіянам, в інтерв'ю офіційному сайту турніру поділився спогадами про фінал чемпіонату Європи-1988. Нагадаємо, у двобої, що відбувся рівно 20 років тому - 25 червня 1988 року, голландці обіграли збірну СРСР із рахунком 2:0, причому другий м'яч неймовірним "парашутом" через Рината Дасаєва забив 23-річний ван Бастен.

"Йшов другий тайм, і я вже трохи втомився, - розповів колишній наставник "жовтогарячих". - Отримавши пас від Арнольда Мюррена, подумав: можна зібратися із силами і спробувати обіграти одного за іншим усіх радянських захисників, або спробувати більш легкий, але ризикований шлях - пробити по воротам. Для того щоб забити таким чином, потрібна велика удача. І це був саме мій випадок. Ви можете побачити на відеоповторі, що я і сам дуже здивувався, що забив. Це було фантастичне відчуття".

Нинішня збірна Росії багато в чому схожа на нашу команду двадцятирічної давнини, - вважає ван Бастен. - Тоді ми програли Радянському Союзові в групі, але потім обіграли у фіналі, до цього перемігши у чвертьфіналі Англію. Саме гра з британцями, у якій мені вдалося забити тричі, стала переломною для мене, для нашої збірної і для моєї кар'єри. У сезоні-1987/88 у мене було багато травм, але після чвертьфіналу усі складалося як не можна краще. Зараз росіянином після красивої перемоги на тій же стадії чемпіонату Європи теж має бути зустрітися з командою, що обіграла їх у групі. Так що історія цілком може повторитися".

www.sport-express.ru