Українська правда

Юрій Білоног: До Афін підготовка була кращою

Сергей Шемшученко — 11 липня 2008, 11:49

Олімпійський чемпіон Афін Юрій Білоног вважає, що в Пекіні досить буде кинути ядро на 21.40 або 21.50, щоб здобути перемогу.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Дело".

Наразі сам Білоном штовхає ядро за 21 метр, але не дотягує до 22.

Своїми основними суперниками в секторі вважає американців.

"Головні конкуренти - це американці. І в першу чергу чемпіон світу 2005 року Адам Нельсон. Всі американці на чемпіонаті США показали високі результати - 22.10. Вони на своєму рівні готуються, я - на своєму. А змагання в Пекіні покажуть, хто сильніше", - каже Білоног.

Втім незважаючи на високі результати конкурентів, чемпіон Афін і в Пекіні не збирається пасти задніх.

"Спортсмен, що їде і думає потрапити на Олімпіаді у фінал, або там у п'ятірку, це не мій рівень. Я завжди думаю тільки про перші місця", - заявив він.

До Пекіна Білоном вилітає 12 серпня.

"13-го я в Пекіні, 15-го вже змагання. Я взагалі не хочу попадати в акліматизацію, не хочу випробувати долю, на який я день вийду з акліматизації. Та й сама атмосфера в Олімпійському селі теж непроста. Ти бачиш суперника, він тебе. Я не люблю цього", - зауважує спортсмен.

Щодо підготовки до олімпіади, то за словами Білонова, до Афін готувалися краще. (Як відомо, та олімпіада проходила на фоні президентської кампанії в україні, а кандидат в президенти і тоді прем'єр Янукович очолював НОК).

"Я хочу сказати, що передолімпійська підготовка до Афін була краще. Я пам'ятаю, що за рік до Афін-2004 уже країна гриміла, ми знали всіх спонсорів. Якщо чесно сказати, то Олімпіаду-2008 рекламує тільки МТС, а де Національний олімпійський комітет, де міністерство сім'ї, молоді і спорту, що вони роблять?", - поскаржився олімпієць.

"З приводу преміальних я можу вам сказати одне. Олімпійський чемпіон Пекіна не зможе купити квартиру в Києві. Офіційно про преміальні нам ще не говорили, але думаю, що менше 100 тисяч доларів за золото давати все одно не будуть. Хоча ви самі розумієте, що в 2004 році 100 тисяч доларів - це було 500 тисяч гривень, а тепер це тільки 450 тисяч....", - обурився Білоног.

Навіть після літньої Олімпіади в Пекіні Юрій схоже не збирається покидати великий спорт.

"Я в цьому виді спорту вже 25 років, і не хочу з плеча рубати, я хочу до кінця йти. Це мене ще підтримує і бадьорить", - зазначив спортсмен.