Українська правда

В Китаї спекулюють квитками не гірше, як у нас

Сергей Шемшученко — 12 серпня 2008, 22:24

Квитки навіть на найпопулярніші змагання Олімпіади-2008 можна придбати за декілька хвилин до їх початку за дуже завищенними цінами.

Боротьба зі спекуляцією була одним з найважливіших завдань організаторів в області квиткової політики Ігор-2008. Вже після перших етапів продажу, які здійснювалися за лотерейним принципом замовлень через інтернет і у відділеннях Банку Китаю, повідомлялося про випадки виявлення спекуляцій. Всім, хто побажав заробити на змаганнях Олімпіади, загрожувало покарання по всій суровості китайських законів: від штрафу до заключення під варту. Декілька показових випадків було виявлено поліцією в червні та липні. Проте, в серпні, коли змагання літньої Олімпіади вже в самому розпалі, квитками спекулюють не тільки громадяни КНР, але й іноземці. Китайців, торгуючих заповітними квитками, теж немало. При цьому запропонований ними асортимент явно менше, а ставки трохи нижчі. Квиток на фінал спортивної гімнастики серед чоловічих команд продавався вранці у вівторок за ціною 3 тисячі юанів при номінальній вартості 300 юанів.

Китайські продавці декілька боягузливіші і не дуже охоче йдуть на контакт з іноземцями. При цьому, побачивши зацікавленість, вони готові поступатися в ціні і наполегливо пропонують свої послуги. Перші етапи реалізації квитків в КНР здійснювалися за лотерейним принципом. Залишене на спеціальному сайті замовлення не гарантувало отримання квитків, вони діставалися лише тим, хто був достатньо успішний в ініційованій організаторами лотереї. Четвертий, завершальний, етап продажу квитків на олімпійські змагання пройшов в Китаї 25 липня. Заради того, щоб отримати лише два квитки, жителі міста вишуковувалися в шеренгу більш, ніж за добу до початку продажів. Цілими сім'ями люди спали на вулицях, щоб побачити Олімпіаду. В цілому, згідно заявам організаторів, на Ігри повинні бути продані 6,8 мільйонів квитків, 75 відсотків з яких призначалися покупцям в Китаї, інші розповсюджувалися по світі через національні олімпійські комітети.

sovsport.ru