Українська правда

Блонську може врятувати лише диво, але готуються до найгіршого

Сергей Шемшученко — 20 серпня 2008, 18:16
Людмилі Блонській залишається лише молитися. Фото Reuters
У федерації легкої атлетики України готуються до найгіршого у питанні допінг-проби Людмили Блонської - пожиттєвої дискваліфікації спортсменки.

Про це повідомив "Чемпіону" представник федерації легкої атлетики України.

Як відомо, після того як з'явилась інформація, що допінг-тест українки дав позитивний результат, федерація не поспішала давати коментарі.

"Ми не давали коментарі не тому, що з неповагою ставимося до преси, а тому, що чітко виконували регламент, що існує в такій ситуації. Поки немає рішення по пробі Б, усі сторони повинні дотримувати конфіденційність", - відзначив представник федерації.

"І наша федерація виконувала регламент. Сьогодні, коли рішення по розкриттю проби Б ухвалено, ми вправі коментувати", - сказав він.

"Ситуація вкрай неприємна і дуже непроста. У практиці шанси, коли проба Б не підтверджувала результати проби А, близькі до нуля. Тому ми звичайно сподіваємося на диво, але готуємося до гіршого. Найгірше в даній ситуації - довічна дискваліфікація спортсменки. Це непроста розмова і можлива дискваліфікація тренера, він же чоловік спортсменки. І як наслідок позбавлення медалі і пов'язаних з цим приємних моментів. І це, звичайно вкрай неприємно для федерації і країни", - відзначив співрозмовник.

У четвер дисциплінарна комісія міжнародного олімпійського комітету буде заслуховувати спортсменку. При цьому буде присутній генеральний секретар нашого олімпійського комітету, головний тренер команди.

"Спортсменка дасть пояснення, чому в неї був виявлений цей препарат. Після цього буде ухвалено рішення про те, чи визнає її МОК винної, і справа буде передана в національну федерацію", - пояснив співрозмовник.

За його словами, після цього федерація легкої атлетики також заслухає спортсменку і, виходячи з цього, ухвалить рішення.

"Але сьогодні з досить великою імовірністю можна стверджувати, що нас чекає довічна дискваліфікація Людмили Блонської. Бо є пункт 32,2 міжнародних правил допінг-контролю, де чітко записано, що спортсмен несе відповідальність за всі рідини, що знаходяться в його організмі, незалежно від того, знав він про це чи ні", - відзначив представник федерації.

У федерації також повідомили, що Блонська не проходила допінг-тест в Україні, оскільки відбиралась на Олімпіаду не через чемпіонат України. втім протягом сезону вона раз здавала допінг-пробу і вона дала негативний результат.