Українська правда

Допінг-проби Пекіну-2008 заморозять на вісім років

Сергей Шемшученко — 24 серпня 2008, 18:04

Всі допінг-проби, узяті під час Олімпійських ігор в Пекіні, будуть заморожені на вісім років і у будь-який момент можуть бути використані для повторного аналізу із застосуванням нових методів виявлення заборонених речовин. Про це повідомив президент Міжнародного олімпійського комітету (МОК) Жак Рогге.

"Це один з основних принципів антидопінгової політики МОК. Всього на Олімпіаді в Пекіні було взято близько 4500 тисяч допінга-тестів, на тисячу більше ніж на минулих Іграх в Афінах.

Наразі ми маємо шість позитивних тестів, проте аналіз всіх проб буде закінчений лише в середу. У Сіднеї-2000 у нас було 26 позитивних проб, в Афінах-2004 - 26, я вірю, що в Пекіні-2008 буде менше.

Вживати допінг стало небезпечніше як через збільшення кількості тестів, так і через те, що посилилися санкції. Так, за новими правилами кожен, хто відбув хоч би шестимісячну дискваліфікацію за допінг, не зможе виступати на наступних Олімпійських іграх.

В цілому, я вважаю, вживають допінг абсолютна меншість спортсменів, і ми не повинні дозволити цій меншості кинути тінь на імідж спорту в цілому", - цитує Рогге агентство Весь спорт.

Нагадаємо, під час Ігор дві допінг-проби українських спортсменів дали позитивний результат. Людмила Блонська була позбавлена срібної нагороди у багатоборстві, а результати важкоатлета Ігоря Разарьонова (шосте місце у категорії до 105 кг) анульовані. Обох спортсменів дискваліфікували.