Українська правда

Суперфінал. "Нова Ера" склали повноваження чемпіонів, новий чемпіон України визначиться завтра

Сергей Шемшученко — 30 серпня 2008, 22:00

"БРР" (Київ) - "Нова Ера" (Київ) 2:1
Голи: Бакуменко (18), Головін (27) - Євдокимов (28).
Попереджені: Головін - Войников.

Протягом поточного чемпіонату ці суперники найчастіше зустрічалися між собою - на кожному відбірному Гран-прі. У фіналі київського етапу "банкіри" досить несподівано перемогли чинного чемпіона - 2:0. Наступна перемога, здобута в серії післяматчевих 9-метрових у Запоріжжі, вже не сприймалася як сенсація. Однак у Дніпропетровську та Севастополі "Нова Ера" двічі реваншувалася, забезпечивши собі перше місце в групі й підтвердивши статус одного з фаворитів турніру. І ось - нова зустріч, у півфіналі заключного етапу, де той, хто програв, вибуває з боротьби за національне "золото".

Не доводилося очікувати голепаду в протистоянні колективів, оборона яких увійшла до трійки найбільш надійних у кваліфікації. Перший тайм закінчився з тим же рахунком, із яким розпочався. БРР діяв "другим номером", тож за кількістю ударів "Нова Ера" була попереду. Небезпечно атакували ворота Віталія Сидоренка Євдокимов і Войников, а на 8-й хвилині Борсук із Боженком не змолги скористатися "пожежею" біля воріт БРР і заштовхати м'яч у сітку.

Грім для "Нової Ери" прогримів несподівано. Удар Віктора Бакуменка не являлв би небезпеки для такого майстра, як Влад Лисенко, якби не підступні нерівності піску. Напередодні Віктор бідкався, що вже довго не може забити. Прорвало "стріляючого" захисника в найпотрібніший момент. А за хвилину він ледве не подвоїв власний актив, та м'яч пройшов поруч із стійкою. Одночасно з фінальною сиреною, що відправила команди на другу перерву, БРР міг знову засмутити опонентів, але після удару Антона Ксьонзенка м'яч на якісь сантиметри розминувся з ціллю.

Головним героєм перших хвилин заключної 12-хвилинки став Юрій Головін. Спочатку форвард БРР промахнувся з вигідної позиції, потім - заробив "гірчичник", а на 27-й хвилині невідпорно пробив з 9-метрової "позначки", реалізувавши пенальті, призначений за гру рукою Назаренка.

Гол у відповідь був проведений по-бразильському ефектно, але забив його не легіонер "Нової Ери" Велінгтон, а наш доморощений "бразилець" Андрій Євдокимов. Його удари "ножицями" сміливо можна знімати для навчальних фільмів з пляжного футболу. Черговий із таких шедеврів поновив інтригу в матчі. А Євдокимов довів, що в Одесі був справжнім лідером колективу.

На передостанній хвилині "Нова Ера" втратила реальний шанс відігратися. Борсук бив головою у верхній кут, але Сидоренко, витягнувшись у струнку, якимось дивом дотягнувся до м'яча. А повторний удар Назаренка прийшовся у стійку.

Отже, 2:1 на користь БРР. Вперше на турнірі його бразильці залишили майданчик без голу, але й зусиль українців вистачило для того, щоб команда пробилася до головного фіналу.

"Майндшер" (Київ) - "Метробуд" (Київ) 5:4
Голи: Варениця (9, 32), Пилипенко (12, 30, 36) - А.Іллічов (2), Магда (8), Бондарчук (13), Є.Карін (23).

Ці команди на попередніх етапах зустрічалися лише раз - у фіналі харківського Гран-прі "Майндшер" виграв - 4:3. Протягом більшої частини ігрового часу здавалося, що "Метробуд" ось-ось візьме реванш. Однак спортивна доля розпорядилася по-своєму...

Як і в першому півфіналі, легіонери - цього разу польські, з "Манйдшера", - не забили. Зате на повну потужність спрацював ударний дует команди. Варениця двічі розписався в сітці воріт Андрія Бузинного, а Пилипенко - тричі. Причому для Олександра ці голи були першими на турнірі: ті, хто знається на пляжному футболі, почали хвилюватися - чого це мовчить найкращий снайпер "Майндшера"?

А снайпер наче чекав свого моменту. Він зрівняв рахунок наприкінці першого тайму, після ефектного пасу п'ятою Сагана. Він на 30-й хвилині скоротив розрив до мінімального, виправившись за власну помилку, яка призвела до четвертого голу в ворота "Майндшера". І, нарешті, він невідпорним ударом метрів з 30 поцілив у самісіньку "дев'ятку" воріт суперника, встановивши остаточний рахунок півфіналу.

"Метробуд" не був слабшим від свого попонента. Однак лідерам колективу - насамперед Арановському та братам Каріним - не вистачило трохи натхнення. Хоча гол Євгена Каріна, проведений після тієї самої помилки Пилипенка фантастичним ударом у дальній верхній кут, прикрасив би будь-який поєдинок найвищого рівня.

Напевно, наприкінці зустрічі далася взнаки краща фізична підготовка "Майндшера". Напередодні я запитав лідера атак команди Євгена Вареницю, чи готові вони з партнерами перебігати, "перемісити", передавити суперника. "Так, готові, - відповів Євген. - У третьому таймі матчу проти харківського ЖБК команда "побігла". Сподіваюся, що не зупинимося".

І - не зупинилися, двічі відігравши гандикап у два голи й у найпотрібніший момент виявивши не тільки волю й характер, а й дійсно перебігши, "перемісивши", пере... і пере...

Отже, у вирішальному поєдинку чемпіонату України-2008 зустрінуться "Майндшер" і БРР. Початок матчу - о 13.00. А об 11.45 в матчі за "бронзу" зіграють "Метробуд" і "Нова Ера".

beachsoccer.com.ua