Українська правда

Іноземці оголосили війну Євро-2012

Сергей Шемшученко — 29 вересня 2008, 19:05

Григорій Суркіс та Іван Васюник після спільної поїздки у французьке Бордо, де вирішувалася доля Євро-2012, поділилися враженнями і проблемами України у підготовці до Чемпіонату Європи з українськими ЗМІ.

Іван Васюник:

- Рішення виконкому УЄФА прийняте. Питання бути чи не бути Євро-2012 в Україні та Польщі зняте. Але дуже важливо на цьому етапі правильно зрозуміти рішення і зробити в Україні відповідні висновки. Перш за все Україна розглядає рішення виконкому УЄФА у Бордо, як відновлення довіри до спроможності України і у повній мірі реалізувати програму підготовки до Євро.

Чому нам залишили право проведення Євро-2012

Я хочу нагадати, що цей прогрес було досягнено, на думку УЄФА, завдяки трьом факторам, які сталися за останні три місяці. Перший - виведення з кризового стану головного проекту НСК "Олімпійського". Другий - уряд України за останні три місяці підтвердив свої наміри щодо достатнього фінансування об'єктів інфраструктури Євро. Після змін державної програми загальні витрати з державного та місцевого бюджетів складають 5о мільярдів гривень. Це в умовах фінансової світової кризи сприяє намірам України. Третій - експертами УЄФА було відзначено злагоджені дії урядової команди, а також команди фахівців на чолі з президентом ФФУ паном Суркісом у дуже визначальний для України час. Я вкотре хочу відзначити, що репутація Григорія Суркіса стали важливим фактором у налагодженні співпраці і порозумінням між керівництвом УЄФА й Україною.

Кожне місто саме має боротися за потрапляння в "основу" Євро-2012

Водночас заява УЄФА також засвідчила, що експерти мають істотні застереження щодо здатності всіх міст вчасно підготуватися до Євро-2012. Підтвердженням цього стали додаткові умови, які є у рішенні УЄФА. Якщо спробувати перекласти рішення УЄФА на футбольну мову, то УЄФА практично розшифрував наше гасло до Євро-2012 "Дві країни - одна команда". Ми з самого посатку знали і розуміли, що у цій команді є основні та запасні гравці, тому що за додатковими умовами чемпіонат буде проводитися або у вісьми, або, ми б цього не хотіли, у шести містах. Зараз готується в Україні та Польщі 12 міст. Це означає, що УЄФА буде вибирати до основного складу команди тих гравців, які будуть найсильнішими на той час. Це означає, що УЄФА буде приймати рішення по містах, не дотримуючись принципу пропорційності, виключно за об'єктивними критеріями підготовки цих міст.

Проблеми - зі Льовом

Безперечно, що урядом як до засідання у Бордо, так і після, було розуміння. І це розуміння перекладається на наступний план дій. Він перш за все повинен включати відповіді на декілька ключових питань. Найважливішим проектом Євро-2012 надалі залишається НСК "Олімпійський". Ми маємо на кінець листопада-початок грудня укласти угоду з генеральним підрядником цього будівництва і на початку грудня розпочати реальну реконструкцію "Олімпійського". Я маю всі підстави казати, що цей етап ми пройдемо і вчасно завершимо.

Другим критичним проектом залишається стадіон у Львові. До цього часу генеральний підрядник невизначений і не підписана угода. Я хотів би звернути всю відповідальність за зволікання на керівництво міста Львова. Ми вже не перший тиждень очікуємо завершення цього процесу. І нікого не цікавлять проблеми процесу переговорів між керівництвом міста й австрійською структурою, яка буде реалізовувати цей проект. З початку жовтня треба приступити до будівництва стадіона у Львові.

Українські аеропорти

Ми прийняли важливі кроки щодо аеропортів. Перше - ми переходимо на модель антикризового управління процесу, у зв'язку з чим буде утворена урядова робоча група, яка буде повністю відповідати підготовці аеропортів до Євро-2012. Найближчим часом буде окремо затверджений урядом України національний експерт з питань підготовки аеропортів до Євро. Це тому, що найкризовішою залишається ситуація з аеропортами.

Політична ситуація

Я хотів би нагадати, що у Ньоні задавалося запитання про вплив розвитку політичної ситуації в Україні на процес підготовки до Євро-2012. Я переконаний, що затягування існуючої політичної кризи в Україні може призвести до розбалансування системи державного управління і послабить спроможність реалізувати цю програму. Тривала криза уповільнить темпи підготовки, а це може мати непоправні наслідки для реалізації програми підготовки до Євро. Тому необхідно терміново дати відповідь про шлях розв'язку політичної кризи в Україні. Найоптимальнішою відповіддю, я вважаю, є відновлення демократичної коаліції у Верховній Раді.

Григорій Суркіс:

Обговорення Євро-2012

- На сьогоднішній день, на мій погляд, ми заслуговуємо не обговорювати питання, яке має півторарічну історію. Прикро, що ми зібралися знову з питання проведення Україною та Польщею Євро-2012. Ми асолютно законно виборли це право у нелегкій боротьбі. Якщо перед віповідальною грою не мати моральної та психологічної установки, то завжди будете приречені на поразку. Потрібно позбавлятися комплексу меншовартості, тоді ніхто нічого ніколи у нас не буде відбирати. Ображають слабких і немічних, а ми переможці, адже ми довели, що можемо перемагати. Мені було прикро, що нам довелося відстоювати свою перемогу.

Перш за все - патріотизм

Кожен, хто підтримує проведення Україною Євро-2012, має своїми власними руками зробити внесок у реалізацію цієї мети. Треба стимулювати кожного громадянина. Маленький українець не повинен виконувати роль пасивного спостерігача, який лише критикує владу. Я вірю, що ми всі разом надамо інформацію кожному пересічному громадянинові, що дає Євро-2012. І тоді кожен буде знати, що для нас означає проведення цього чемпіонату Європи.

Війна іноземних ЗМІ проти України та Польщі

Широкомасштабна інформаційна війна у деяких зарубіжних ЗМІ проти господарів Євро-2012 засвідчила, що Україна не зможе підготуватися до Євро, а Польща - частково. Пропонувався варіант з італійського боку, що Італія є запасним варіантом. Німеччина пропонувала п'ять міст у Польщі та 3 у східній Німеччині для такого проведення турніру. Це знайшло певні "відгуки" і мої, і мого польського колеги. Ми дали всім зрозуміти, що не будемо миритися з такою ситуацією і знайдемо вихід з положення.