Українська правда

В Україні визнали три нових види спорту

Сергей Шемшученко — 2 листопада 2008, 17:03

Як повідомив Міністр України у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко у відповідності до чинного законодавства колегія Міністерства прийняла рішення про визнання в Україні 3 нових видів спорту – боротьби Кураш, французького боксу САВАТ та пляжного футболу.

За словами Міністра, відповідні федерації підтвердили, що згадані види спорту належним чином розвиваються на території України і користуються певною популярністю.

Також Юрій Павленко повідомив, що станом на жовтень 2008 року у державі визнано 39 літніх олімпійських видів спорту, 13 зимових олімпійських видів спорту, 45 видів спорту, що не входять до програми Олімпійських ігор, 25 спортивно – технічних і прикладних видів спорту, та 36 видів спорту для осіб з вадами слуху, зору, опорно-рухового апарату, розумового розвитку. Всього – 158, для порівняння: у Росії визнано 162 види спорту.

Довідково:

Боротьба Кураш

Історія Кураш – традиційного виду боротьби узбекського народу, налічує понад три з половиною тисячоліття. Імена найсильніших борців ставали легендами серед народу, такі як борець Пахлаван Махмуд, що жив у ХІІ віці. У ХІV віці один з найвідоміших полководців і царів Амір Тимур, чи як його називали на заході Тимурлан, ввів боротьбу Кураш для підготовки і покращення фізичної кондиції своїх солдат. На той час його армія була найсильніша у світі.

Нове життя Кураш здобув у 1992 році, коли президент федерації Кураш був прийнятий президентом Узбекистану Ісламом Карімовим. На зустрічі обговорювався розвиток боротьби Кураш. Головною ціллю було і остається розвинути Кураш у справжній міжнародний вид спорту та включення його у програму Олімпійських Ігор.

У 1999 р. на першому чемпіонаті світу з Кураш були присутні спортсмени з 48 країн 5 різних континентів – Європи, Азії, Африки, Північної та Південної Америки. На цей час до Міжнародної Асоціації Кураш входить 80 країн.

За термін тимчасового визнання в Україні боротьби Кураш спортсмени України гідно захищали свою честь на міжнародній арені, було завойовано 5 місце на чемпіонаті світу у 2004 році серед жінок у м. Шахрісабз Узбекистан, також 2 місце серед чоловіків і 2 місце серед жінок на чемпіонаті Європи м. Салоніки Греція та 3 місце серед чоловіків і два 3 місця серед жінок на чемпіонаті світу у м. Ташкент Узбекистан у 2005 році, 2 місце - на чемпіонаті світу у м. Санто-Домінго (Домініканська Республіка) 2006 року.

Французький бокс САВАТ

Французький бокс Сават розвинувся з двох напрямків: перший напрямок – "Шасон" що за перекладом – м’яка туфля (80% техніки складали удари ніг) та другий напрямок "Про-Сават". У 1830 році відбулося об’єднання цих двох напрямків єдиноборств в один, який назвали Французький бокс Сават.

Під час поєдинку використовується комбінована робота техніки ударів рук та ніг (4-и удари рук і 4-и удари ніг): у розділі (АSSAULT - ACCO) – забороняється противнику наносити удари у повну силу, спортсмен перемагає, здобувши найбільшу кількість очок, на ногах у спортсменів спеціальне спортивне взуття ; у розділі (COMBAT - KOMБА) – під час поєдинку дозволяється наносити удари у повну силу (стан поза боєм – нокдаун), на ногах у спортсменів спеціальне спортивне взуття.

В перше у Росії вид спорту Французький бокс Сават був представлений у 1897 році у Санкт-Петербурзі чемпіоном світу з французького боксу Сават – Ернестом Лустало. А у 1901 році в одеському цирку відбулися перші показові виступи (В.В. Маяковський – "Я знаю бокс англійський та французький").

У 1924 році при проведенні Олімпійських Ігор у Парижі (Франція) Французький бокс Сават був представлений, як вид спорту.

У 1997 році була створена українська федерація французького боксу Сават та зареєстрована у Міністерстві юстиції України.

Пляжний футбол

Пляжний футбол в Україні почав розвиватись у 2001 році. Всеукраїнські змагання проводяться з 2003 року, зараз кількість команд, які беруть участь у змаганнях перевищує 200 команд з 16 регіонів України. З 2007 року всеукраїнські змагання з пляжного футболу проводиться серед команд вищої та першої ліг.

У виступах на міжнародній арені вищим досягненням збірної команди України є завоювання титулу володаря Кубку Європи 2007 року.

kmu.gov.ua