Українська правда

Чемпіонат України з шахів. Результати третього туру

Сергей Шемшученко — 5 грудня 2008, 11:41

Третій тур фінальної частини Чемпіонату України з шахів, який відбувся у четвер в Полтаві, почався з швидкої нічиєї в партії лідера турніру Владислава Боровикова з рейтинг-фаворитом турніру Євгеном Мірошниченко. В інших зустрічах ішла уперта боротьба.

Юрій Дроздовський вже в дебюті пожертвував якість Михайлу Бродському і навіть форсував перехід у багатофігурний ендшпіль. У вигляді компенсації він одержав активну фігурну гру і можливість організувати прохідний пішак. Чорним так і не вдалося налагодити взаємодію своїх фігур і Дроздовський здобув важливу перемогу. В партії Сітников - Коробов білі потрапили в жорстокий цейтнот. Зробити необхідну кількість ходів без помилок у такій ситуації практично нереально. Цікаву комбінацію з жертвою якості здійснив Юрій Кузубов у партії з Юрієм Вовком. Львівський гросмейстер змушений був віддати ферзя і через кілька ходів здався. В партії Криворучко - Нижник незабаром після дебюту відбувся масовий розмін фігур. У виниклому закінченні тактична перепалка тривала до 83 ходу і завершилася мирним результатом.

Результати партій третього туру:
Владислав Боровиков - Євген Мiрошниченко - 0,5:0,5
Антон Сiтников - Антон Коробов - 0:1
Юрiй Дроздовський - Михайло Бродський - 1:0
Елдар Гасанов - Володимир Баклан - 0,5:0,5
Юрiй Криворучко - Нижник Iлля - 0,5:0,5
Юрiй Кузубов - Юрiй Вовк - 1:0
Олександр Зубарєв - Михайло Олексiєнко - 0,5:0,5
Дмитро Кононенко - Валерiй Нєверов - 1:0
Олександр Зубов - Ярослав Жеребух - 1:0
Мартин Кравцiв - Дмитро Максимов - 0,5:0,5
Олександр Ковчан - Сергiй Бородай - 1:0
Адам Тухаєв - Максим Павлов - 1:0
Дмитро Штанько - Олексiй Соловчук - 0:1

Після трьох турів лідирують Боровиков, Коробов і Дроздовський, які мають по 2,5 очка. На пів-очка менше в семи учасників.

Турнірне становище після третього туру у чоловічих змаганнях:
Боровиков, Коробов, Дроздовський - по 2,5 очки; Мiрошниченко, Баклан, Нижник, Кузубов, Кононенко, Гасанов, Зубов - по 2 очки; Сітников, Криворучко, Максимов, Зубарєв, Ковчан, Тухаєв, Бродський, Олексієнко - по 1,5; Кравців, Вовк, Жеребух, Нєверов, Соловчук - по 1 очку; Бородай - 0,5; Павлов, Штанько - по 0.

У третьому турі фінальних змагань Чемпіонату України з шахів серед жінок після третього туру лідирує Віта Чуливська, у якої 2,5 очок. По 2 очки мають 5 шахісток, серед яких і Інна Гапоненко - рейтинг-фаворит змагань.

Турнірне становище після третього туру у жіночих змаганнях:
Чуливська - 2,5; Булах, Чередниченко, Гапоненко, Арутюнова, Должикова - по 2; Грицаєва, Грабінська, Василевич - по 1,5; Асланян - 0,5; Іваненко, Мацейко - по 0.

За інформацією офіційних сайтів змагань.