Українська правда

Шахова еліта незадоволена рішеннями ФІДЕ

Сергей Шемшученко — 5 грудня 2008, 19:58

Новий претендентский цикл у боротьбі за світову шахову корону, затверджений на Конгресі ФІДЕ, викликав украй негативну реакцію гросмейстерської еліті.

Відповідно до рішення Конгресу, у змаганні візьмуть участь вісім гросмейстерів: володар Кубка світу і його фіналіст, переможець Гран-Прі ФІДЕ і другий призер, програвший у матчі Топалов-Камський, програвший у матчі Вишванатан Ананд - Топалов або Камський, найсильніший за рейтингом гравець (з тих, хто не потрапив до турніру раніше), а також одна квота надана майбутньому організатору змагань.

Однак, до новинки ФІДЕ деякі гросмейстери поставилось вкрай негативно. Наприклад, Магнус Карлсен разом зі своїм батьком Хенріком вважає, що Міжнародна Федерація вчиняє неетично, адже два етапи Гран-Прі ФІДЕ, що є відбірковими змаганнями до турніру претендентів, уже відбулися. "Необхідно було заздалегідь сповістити учасників змагання про те значення, що буде мати Гран-Прі. Рішення Конгресу ФІДЕ стало для нас повною несподіванкою і сюрпризом зі знаком мінус. До того ж у правилах проведення Гран-Прі ФІДЕ ясно сказано, що всі зміни в регламенті повинні прийматися на рівні Президентської Ради", - відзначається у посланні.

У свою чергу, іспанський гросмейстер Олексій Широв додає, що вважає ідею проведення турніру претендентів непоганою, але тут є свої нюанси. Він відмітив, що змагання багато чого втратить, якщо у ньому не братиме участі Василь Иванчук, якого ФИДЕ збирається дискваліфікувати на два роки за відмову проходити допінг-тест під час Олімпіади в Дрездені.

Тим часом, Веселін Топалов вважає, що ФІДЕ не може змінювати регламент претендентского циклу "через кожні два місяці. Тому що це змушує гросмейстерів у терміновому порядку змінювати свої плани. Ідея гарна, але вона може бути реалізована лише після 2011 року, коли закінчитися нинішній цикл", - вважає Топалов.

Azerisport.com