Українська правда

Сергій Карякін виграв свій перший супертурнір

Сергей Шемшученко — 1 лютого 2009, 20:04

Перед останнім, тринадцятим, туром супертурніру Corus Chess у голландському місті Вейк-ан-Зеє склалася унікальна ситуація коли відразу шість учасників поділили перший рядок турнірної таблиці. Серед лідируючої шістки був і український гросмейстер Сергій Карякін. Щоб мати шанси на перемогу у турнірі Сергію потрібно було в останньому турі перемагати кубинця Леньєра Домінгеса і сподіватися на сприятливий рахунок у партіях за участі Магнуса Карлсена, Теймура Раджабова і Левона Ароняна (адже за рівної кількості очок додатковий показник у них був вищим).

Домінгес з Карякіним розіграли варіант Найдорфа, кубинець захопив ініціативу, але після помилки на 25-му ході повністю її втратив, та ще й до того ж опинився у жорсткому цейтноті. І хоча Домінгесу вдалося пройти перший контроль, позиція шансів на боротьбу не залишала.

Левон Аронян не зміг переграти Яна Смітса, який продемострував несподівано непогану гру як для маловідомого шахіста з рейтингом 2601. Суперники погодились на нічию на 22-му ході. Нічого не зміг протиставити голландцю Даніелю Стеллвагену і Теймур Раджабов, партія тривала 24 ходи. Магнус Карлсен після тривалої боротьби поступився китайцю Ван Юе. Унічию зіграв і Сергій Мовсесян.

Турнір "А". Результати тринадцятого туру:
Гата Камський (США) - Сергій Мовсесян (Словаччина) - 0,5:0,5
Майкл Адамс (Англія) - Люк Ван Велі (Нідерланди) - 0,5:0,5
Леньєр Домінгес (Куба) - Сергій Карякін (Україна) - 0:1
Олександр Морозевич (Росія) - Василь Іванчук (Україна) - 1:0
Ян Смітс (Нідерланди) - Левон Аронян (Вірменія) - 0,5:0,5
Ван Юе (Китай) - Магнус Карлсен (Норвегія) - 0:1
Теймур Раджабов (Азербайджан) - Даніель Стеллваген (Нідерланди) - 0,5:0,5

Отже, Сергій Карякін одноосібно переміг у турнірі (на його рахунку 5 перемог і 2 поразки), і це при тому що за рейтингом він був лише одинадцятим із 14-ти учасників. Це поки що найвище турнірне досягнення наймолодшого в історії гросмейстера. Перемігши у Вейк-ан-Зеє Сергій забезпечив собі місце у фінальному турнірі "Великого шолома" у Більбао.

Сергій Карякін. Фото офіційного сайту турніру

Провалили виступ у Вейк-ан-Зеє рейтинг-фаворити українець Василь Іванчук (2 перемоги, 4 поразки) і росіянин Олександр Морозевич (3 перемоги, 5 поразок), які поділили останнє місце з голландцем Даніелемм Стеллвагеном, рейтинг якого нижчий на 200 пунктів.

Не дуже переконливо виглядав і Магнус Карлсен (2 перемоги, 1 поразка), який відмітився серією з 9-ти нічиїх.

Під час церемонії нагородження. Фото Chessbase.com

Турнір "А". Підсумкове турнірне становище:
Карякін - 8 очок; Аронян, Раджабов, Мовсесян - по 7,5 очок; Карлсен, Домінгес - по 7 очок; Камський - 6,5 очок; Ван Велі, Смітс, Ван Юе - по 6 очок; Стеллваген, Іванчук, Адамс, Морозевич - по 5,5 очок.

У турнірі "B" між собою зустрічались обидва українця - Захар Єфименко і Андрій Волокітін. Не зважаючи на те, що Волокітін протягом турніру виступав трохи краще і усього на пів-очка відставав від лідерів, Єфименко у останньому турі виявився сильнішим. 1-0.

Зазнали поразок обидва лідера. Англієць Найджел Шорт, який тривалий час одноосібно лідирував, поступився італійцю Фабіано Каруані. А узбек Рустам Касимжанов - росіянину Олександру Мотильову. Переміг в турнірі кривдник Шорта - Каруана (який, до речі, був тільки восьмим за рейтингом у турнірі "B"). Протягом 13-ти турів італієць отримав 6 перемог і зазнав двох поразок. Каруана виборов право грати у головному турнірі Вейк-ан-Зеє в 2010 році.

Турнір "B". Підсумкове турнірне становище:
Каруана - 8,5 очок; Шорт, Мотильов, Касимджанов - по 8 очок; Волокітін, Вальехо - 7,5 очок; Єфименко - 7 очок; Навара - 6,5 очок; Хоу Іфань, Рейндерман - по 6 очок; л'Амі - 5,5 очок; Мекінг - 4,5 очки; Сашікіран, Верлє - по 4 очки.

У турнірі "С" також одноосібний лідер, додаткові показники не знадобилось. Уеслі Со з Філіппін, який гендікап у одне очко, у останньому турі зіграв унічию з англійцем Девідом Хауеллом.

У українця Олега Романішина - нічия з німцем Франком Хольцке.

Турнір "C". Підсумкове турнірне становище:
Со - 9,5 очок; Хілларп-Перссон, Гірі - 8,5 очок; Хауелл, Гупта - по 7,5 очок; Хольцке - 6,5 очок; Харіка - 6 очок; Найбур, Ітуррісага, Біталзаде, Босбом, Пройссерс - по 5,5 очок; Леон Ойос - 5 очок; Романішин - 4,5 очки.