Українська правда

МОК скасував естафету Олімпійського вогню

Сергей Шемшученко — 27 березня 2009, 12:41

Міжнародний олімпійський комітет скасував всесвітню естафету Олімпійського вогню. Організатори Ігор 2012 року в Лондоні вже повідомили, що не готують естафету за межами Великої Британії.

Під час Пекинських Ігор естафета Олімпійського вогню зіткнулася із серйозними проблемами, її супроводжували акції протесту по всьому світу, повідомляє BBC.

На лондонському етапі Олімпійський вогонь ледь не згас в результаті одного з інцидентів, а китайських працівників, що забезпечували охорону естафети, звинуватили в занадто жорсткому ставленні до протестувальників.

Таким чином, в 2008 році замість символу надії й натхнення, Олімпійський вогонь став центром тяжіння для різних протестів, часом супроводжувалися зіткненнями з поліцією.

"Після естафети в Афінах (в 2004 році), які вперше пройшли по всьому світу, ми дійшли до висновку, що естафету легше проводити в межах країни, яка приймає Ігри", - сказав виконавчий директор МОК Гілберт Феллі.

"Національні олімпійські комітети відчувають при цьому складнощі, і ми також бачимо ризик при проведенні естафети по світу", - додав він.

За словами Феллі, під час Ігор 2008 року всесвітню естафету Олімпійського вогню запропонував Пекін, і МОК погодився з пропозицією. Згодом з'ясувалося, що це пов'язано з великим ризиком, і "МОК вирішив це (естафету) більше не проводити", - сказав Феллі.