Українська правда

Платіні вислухав українські міста

Сергей Шемшученко — 15 квітня 2009, 16:01

Керівник найвищої європейської футбольної інстанції поспілкувався з українськими журналістами у середу, 15 квітня під час брифінгу у Києві.

Про нараду

Я приїхав не з "Парі Сен-Жерменом", але на робочу зустріч із віце-прем'єр-міністром Іваном Васюником та президентом федерації футболу України Григорієм Суркісом. Я приїхав для того, щоб провести робоче засідання адміністрації УЄФА з підготовки засідання виконавчого комітету УЄФА, яке відбудеться 12-13 травня у Бухаресті і яке прийме рішення щодо міст від Польщі та України, що приймуть чемпіонат Європи 2012 року. Усі рішення будуть саме там - чи це буде чотири і чотири міста, три і три, два і два чи одне і одне.

Ми провели робоче засідання, де представники України пояснили якість, структуру, організацію кожного з міст. Більше двох годин ми слухали людей, які представляли міста.

Про рекомендації Україні

Неможливо, що Україна втратить чемпіонат Європи 2012 року. Ми це підтверджували і раніше. Сьогодні ми тут, щоб працювати. До України є певні рекомендації виконавчого комітету. Зараз є 6-8 міст, у яких буде проводитися чемпіонат, і якщо не буде стадіону у Києві - не буде Євро в України, якщо не буде стадіону у Варшаві - не буде Євро у Польщі. Сьогодні я не буду називати жодних міст, жодних назв, я не хочу підміняти виконавчий комітет, не буде говорити про локальну підготовку. Рішення Виконком буде приймати без Григорія Суркіса та представників Польщі.

Про паритетний розподіл міст

Міста вибирає винятково Виконком УЄФА. Якщо між Україною і Польщею є угода про паритетний розподіл міст - вона не була зареєстрована в УЄФА, так що це зовсім інше.

Про конкуренцію між українськими містами

Ми дуже чутливі до цього. Саме до того факту, що деякі міста не пройдуть до фіналу. Ніколи не стояло питання, щоб 12 міст організовували 31 матч. Три матчу на одне місто - це дуже великі витрати, це нелогічно. Під чемпіонату світу у Франції, Німеччині, Євро у Австрії і Швейцарії були такі ж проблеми, пов'язані із містами, які не були обрані. Але врешті решт ці міста були задоволені, оскільки вони отримали гарні стадіони. За тридцять років, коли українські міста будуть приймати інші змагання, вони будуть мати стадіони за рахунок Євро-2012. Чемпіонат триває 10-15 днів, а стадіон лишається надовго. Таким чином ці міста отримають стадіони для свого майбутнього, для розвитку футболу.

Про інфраструктуру

Це дуже складне питання, оскільки у нас є певні стандарти, вимоги, які пов'язані з чемпіонатами Європи і світу, які ми організовуємо. Ці стандарти є досить високими - вони стосувалися достатньо модерних, розвинених країн. Щодо інфраструктури звертайтеся до урядів України і Польщі, які опікуються цими питаннями. Виклик дуже складний у тому, чи зможемо ми перенести ці транспортні стандарти в Україну і Польщу. Тут я не гарант.

Про НСК "Олімпійський"

Зараз цей стадіон більше у деструкції ніж реконструкції. Його зруйнували, але ще не будують. Я відчув гарантії уряду, і мені здається, що стадіон буде збудований до визначеної дати у 2011 році.

Про критерії відбору

Виконком УЄФА не буде голосувати, у своїй єдності виконавчий комітет має обговорити і прийняти рішення. Є багато критеріїв, які беруться до уваги, але основний критерій - де краще можна організувати матчі чемпіонату Європи, оскільки це десятки тисяч людей, про подорожі, умови перебування яких треба подумати. Багато буде залежати від інфраструктури, від транспортних засобів, які є у місті. Якщо ви хочете подивитися матч, а у місті немає аеропорту? Якщо немає можливості дістатися - як вболівальники з Європи отримають найкращі умови? Доповідь щодо міст матиме багато класифікацій. Рішення УЄФА буде на користь вболівальників.