Українська правда

До підготовки до першості будуть залучати безробітних

Сергей Шемшученко — 18 червня 2009, 16:33

Уряд в середу, 17 червня, ухвалив рішення залучати безробітних до підготовки до чемпіонату Євро-2012 і будівництва об'єктів соціальної інфраструктури.

Для цього безробітним нададуть можливість брати участь в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах - їх праця оплачуватиметься або безпосередньо з бюджету, або будівельниками-підрядчиками бюджетних розпорядників. За рік будівельна галузь втратила понад 100 тис. осіб, але небагато таким чином знайдуть собі роботу, вважають експерти.

За словами першого заступника міністра праці і соціальної політики Павла Розенка, безробітні, зареєстровані в Державній службі зайнятості, зможуть отримати роботу у сфері будівництва і реконструкції спортивної, транспортної, медичної, туристичної і телекомунікаційної інфраструктури, а також на об'єктах для проведення Євро-2012.

Фонд соцстрахування на випадок безробіття оплачуватиме професійне навчання безробітних для громадських робіт, а також перевезення і прождивання працівників з інших регіонів.

Залучати безробітних на громадські роботи будуть як підприємства-виконавці робіт на зазначених об'єктах, так і держадміністрації за інформацією розпорядників бюджетних коштів - замовників будівництва.

"Платити за роботу буде той, хто зацікавлений в громадських роботах, тобто працедавець", - уточнила міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова.

Заробітна плата буде не нижче мінімальної (625 грн.), а попит і пропозицію робочої сили міністерство ще не вивчало. У травні спостерігалася найбільший притік робочої сили на оплачувані громадські роботи - на 24,8 тис., до 122,7 тис. осіб.

Міністр у справах сім'ї, молоді і спорту Юрій Павленко упевнений в наявності величезного попиту на таку робочу силу - від реконструкції НСК "Олімпійський" до будівництва доріг, мостів, аеропортів і метрополітену.

"Після затвердження проекту реконструкції НСК "Олімпійський" почнуться масові будівельно-монтажні роботи і виникне потреба в робочій силі різної спеціалізації", - сказав міністр.

"Залучати на громадські роботи будуть підприємства і регіони, не міністерство", - пояснив заступник міністра регіонального розвитку і будівництва Анатолій Беркут.

2012ua.net