Українська правда

Хорватка і словенець визнані найкращими легкоатлетами

Сергей Шемшученко — 24 жовтня 2009, 12:51

Чемпіони світу Бланка Влашич та Прімуж Козмуш названі найкращими легкоатлетами вересня в Європі.

Хорватка Бланка Влашич перемогла у підсумку голосування за найкращу легкоатлетку вересня. Нагадаємо, що 25-річна стрибунка у висоту ще в серпні захистила свій титул чемпіонки світу, а в останній день літа на домашньому етапі Гран-Прі у Загребі встановила національний рекорд, показавши другий за всю історію світової легкої атлетики результат в секторі для стрибків у висоту серед жінок, подолавши планку на позначці 2м08см. На відкритому повітрі вище стрибала лише болгарка Стефка Костадінова, чий світовий рекорд 2.09 тримається вже 22 роки.

У вересні Бланка Влашич виграла останній етап Золотої ліги в Брюсселі з результатом 2.04, а згодом стала переможницею Всесвітнього Легкоатлетичного фіналу в Греції. До речі, в Салоніках хорватка вкотре намагалася штурмувати висоту світового рекорду 2м10см і у двох спробах була дуже близькою до своєї заповітної мрії.

В голосуванні за найкращу легкоатлетку вересня в Європі Бланка обійшла росіянку Єлену Ісінбаєву (стрибки з жердиною) та німкеню Кетті Хейдлер (метання молоту).

Найкращим легкоатлетом вересня визнано метальника молоту Прімужа Козмуша. Олімпійський чемпіон та чемпіон світу зі Словенії почав вересень найкращим результатом сезону в світі та національним рекордом, метнувши молот на 82м58см. Згодом 30-річний словенець став переможцем Всесвітнього легкоатлетичного фіналу в Салоніках. На початку жовтня Прімуж заявив про завершення своєї спортивної кар'єри, пояснивши це прагненням створити свій власний бізнес. «Багато атлетів йдуть на піку своєї спортивної слави, - сказав Козмуш. - Як на мене, це правильно. Я вже думаю про забезпечення життя після спорту і починаю працювати над власним бізнесом.» До речі, на ВАФ у Салоніках Прімуж різко розкритикував ІААФ за те, що метання молоту не включили до Діамантової Ліги наступного року.

У вересневому голосуванні Козмуш переміг чеха Петра Свободу (біг на 110 метрів з бар'єрами) та поляка Томаша Маєвски (штовхання ядра), повідомляє ФЛАУ.