Українська правда

Васюник: Для Євро-2012 не потрібні 10 мільярдів

Сергей Шемшученко — 24 листопада 2009, 13:54

Україні не потрібні 10 мільярдів гривень на підготовку до чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Про це на прес-конференції у Києві заявив віце-прем'єр Іван Васюник, інформує кореспондент "Чемпіона".

"Україні не потрібні 10 мільярдів гривень для підготовки Євро-2012. Не треба формувати імідж такого проекту, який висотує усю енергію держави. Більшість проектів, які реалізуються в рамках підготовки дозволяють Україні спокійно і впевнено виходити з кризи", - сказав він.

За словами Васюника, на думку наглядової ради УЄФА, найбільш системним ризиком для завершення та успішної реалізації проекту чемпіонату Європи з футболу до кінця 2012 року УЄФА є ризик фінансування.

"Ми цього року вийшли з цієї ситуації, незважаючи на певні політичні конфузи і суперечки", - сказав урядовець.

"Механізм фінансування - випуск спеціальних облігацій уряду - працює. Завдяки цьому механізму уряд вже залучив близько 700 мільйонів гривень і планується розміщення облігацій і до кінця року. До засідання (виконкому УЄФА - ред.) 10-11 грудня ми маємо гарантувати повне фінансування всіх центральних об'єктів інфраструктури - це 1 мільярд гривень", - пояснив чиновник.

Васюник також додав, що до 10 грудня уряд має намір прийняти рішення про авансування підготовки основних об'єктів підготовки до Євро на перший квартал 2010 року. Цей крок має убезпечити фінансування від політичних ризиків через вибори президента України.

"Це сума, яка буде між 800 мільйонів та мільярдом гривень", - сказав Васюник.

Нагадаємо, спікер Володимир Литвин підписав закон про фінансування Євро-2012 у розмірі майже 10 мільярдів гривень.

Перед цим президент Віктор Ющенко відмовився підписати зміни до держбюджету-2009 про виділення Нацбанком цих грошей на Євро-2012.