Українська правда

Кожух: У тому костюмі, в якому Клочкова виграла дві Олімпіади, сьогоднішні плавці б потонули

Сергей Шемшученко — 23 грудня 2009, 16:46

Тренер чотириразової олімпійської чемпіонки з плавання Яни Клочкової Ніна Кожух вважає, що спортсменів потрібно поставити в однакові умови щодо використання костюмів.

"Мої колеги боролися за те, щоб взагалі заборонити ці костюми. Чемпіонат світу перетворився на турнір фірм-виробників. Я вважаю, що спортсменів потрібно поставити в однакові умови. У тому костюмі, в якому Клочкова виграла дві Олімпіади, сьогоднішні плавці просто б потонули", - розповіла Кожух і інтерв'ю "Спорт-Экспресс в Украине"

"Колись Марк Спітц встановив п'ять світових рекордів і виграв сім золотих олімпійських медалей на одних Іграх і при цьому плив у плавках, неголений і без шапочки. Йому було байдуже. А тепер спортсмени по дві шапочки одночасно натягують. Я прихильниця того, щоб спортсмени знову почали змагатися в плавках. Коли так багато світових рекордів, як це було в Римі, стає нецікаво", - каже Заслужений тренер України.

Крім того, Кожух прокоментувала ситуацію з розвитком плавання в Україні.

"Просто у нас держава неправильна. За 40 років роботи я багато чого зробила. Яну я тренувала більше 15-ти років, ми разом досягли видатних результатів. У результаті їй присвоюють звання Героя України, а мені ні. Як на мене, це неправильно. Яким би не був обдарованим спортсмен, без тренера він ніколи не зійде на олімпійську вершину.

Скільки праці та здоров'я витрачено на те, щоб з мальків виростити золотих рибок! Але всі заслуги у нас в країні швидко забуваються. Нам з Яною обіцяли побудувати басейн. Досі не побудували. Перед зарубіжними колегами мені завжди соромно, коли вони зачіпають тему матеріальної бази в Україні", - нарікає Ніна Кожух.