Головне

Павленко: НСК "Олімпійський" буде кращим за "Донбас-Арену"

10.01.2010 18:04 2312 0
Павленко: НСК "Олімпійський" буде кращим за "Донбас-Арену"

Міністр спорту Юрій Павленко розповів про те, що за будівництвом НСК Олімпійського  стежать цілодобово і в наживо, що у Києві є багато неофіційних спостерігачів-шпигунів УЄФА, і про те, що спостереження за головним футбольним об'єктом ЄВРО-2012 ведуть навіть із космосу, а він сам слідкує за будівництвом по своєму iPhone і мріє зробити стадіон кращий, ніж у Ахметова.

- Чи  входить готель "Спорт" в загальну програму реконструкції НСК "Олімпійського"?

- Готель "Спорт" входить в перелік об'єктів, які готуються до Євро 2012 в переліку готелів, проте він не є складовою комплексу НСК "Олімпійський", кошти не передбачено в державному бюджеті на його реконструкцію, разом із тим ми сьогодні запланували реконструкцію, підготовку готелю "Спорт" до Євро-2012, виходячи з власних ресурсів, виходячи з прибутку і можливих інвестицій в дане державне підприємство, але найголовніше, незалежно від дій, які будуть вчинені, готель "Спорт" був, є і залишиться в державній власності, і я переконаний в 2012 році це буде золоте місце для туристів, які приїдуть на Євро 2012.

- Була ж конфліктна ситуація щодо приватизації цього  готелю?

- Один бізнесмен  з Молдови намагався привласнити  цю будівлю, проте Мінестерство Спорту вчасно втрутилося у ситуацію, і  тепер готель "Спорт", котрий готували ще до Московської Олімпіади, а відкрили, нажаль, значно пізніше, належатиме державі, Києву, киянам та гостям столиці. 

- Яка дата відкриття стадіону НСК "Олімпійського"?

- Сьогодні  всі роботи на НСК "Олімпійському" ідуть згідно затвердженого графіку, у нас немає відставань по жодній із складових проекту, згідно графіку будівельно-монтажні роботи мають бути завершені через рік, в грудні 2010 року, а перший офіційний матч має відбутися в червні-липні 2011 року вже після відповідного акту здачі прийому робіт.

- Як розшифрувати "будівельно-монтажні роботи"?

- Після завершення будівельно-монтажних робіт необхідно буде підключити, адаптувати, налаштувати велику кількість обладнання, яке передбачене на стадіоні, бо це стадіон класу еліт, необхідно буде все перевірити, необхідно буде пройти систему державної атестації, а також атестації з боку УЄФА у відповідності до вимог класу еліт і місця проведення фінального матчу, згідно графіку на це передбачено півроку і це повністю відповідає вимогам УЄФА.

Станом на сьогоднішній день я впевнений, що ми впораємося з цією роботою. Я задоволений від гарної, позитивної оцінки роботи всієї команди НСК "Олімпійський" з боку УЄФА, яка в постійному режимі моніторить, моніторила все, що відбувається на будівельному майданчику і поза ним. І вони справді відзначили величезний прогрес, величезні досягнення, які зроблені і більше того вони підтвердили довіру до українських будівельних компаній, які сьогодні працюють на будівництві цього об'єкту.

- Як вони моніторять?

- Є декілька способів моніторинга. Щотижня приїжджає офіційна група експертів УЄФА по напрямках, наприклад, напрямок безпеки, напрямок будівництва, напрямок окремих складових проекту, напрямок зон гостинності і так далі, тобто щотижня 2-3 дні тут перебуває офіційна група експертів.

Крім того є, без сумніву, неофіційні експерти, які спостерігають за тим, що відбувається на стадіоні і навколо стадіону. Їх можна назвати шпигунами, в хорошому смислі слова. Крім того, є пряма трансляція веб-камер, яка так само виведена в постійному режимі, в комп'ютері головного експерта по стадіонам УЄФА. І крім того, за нашою інформацією, навіть УЄФА замовлено супутникове спостереження за ходом будівництва на НСК "Олімпійському".

За головним об'єктом країни стежать із космосу! Тому, як бачите, є мінімум 4 рівня моніторингу і перевірки усіх слів, які ми говоримо, всіх наших запевнень, тому УЄФА вірить нам на слово, але при цьому дуже серйозно і детально перевіряє кожне наше слово підтвердженням реально зроблених робіт!

- Де стоять ті камери невідомо?

- Можете зайти в інтернет і подивитися. Є пряма онлайн-трансляція, можна за нею спостерігати з будь-якого комп'ютера, навіть зараз, у мене просто не айфон, якби був айфон я включив би, з айфона можна перевірятися легко, він підтримує необхідну мінімальну швидкість передачі сигналу.

Я, наприклад, слідкую дуже часто за тим, що відбувається на стадіоні, якщо я, наприклад, не в Києві і не на робочому місці, бо мої вікна виходять на реконструкцію - слідкую через айфон або через "лоптоп", тобто в постійному контролі і більше того, коли приймалося рішення, наскільки мені відомо, то перед і під час засідання заходили спеціально на сайт і перевіряли - йде робота чи ні. При чом в зв'язку з тим, що у нас робота йде в майже цілодобовому режимі на НСК "Олімпійському", тому цей контроль відбувається постійно, більше того, часто ми отримуємо такі побажання, виходячи з оперативної фотозйомки і оперативного відео -спостереження.

- Якій  наразі бюджет реконструкції  НСК "Олімпійського"?

- Ну станом на сьогоднішній день НСК "Олімпійський" є найдешевшим з поміж стадіонів класу еліт. Станом на сьогодні затверджено кошторис в розмірі 2 млрд. 114 млн. Разом із тим в рішенні з урядом є обмовка, що корегування можливе, бо є нестабільний курс, є нестабільні ціни на будматеріали, вартість трудодня і вартість роботи працівників заробітна плата теж коливається.

Крім того, до сьогодні ми ще визначаємося з тим обладнанням, яке буде закуповуватися, бо хочеться купити найновіше на момент його монтажу, а не яке уже 2, там 3 роки.. уже застаріло.. тому остаточне рішення будуть прийматися в другій половині 2010 року, наприклад, яке буде табло, так?.. Чи який буде трав'яний газон? Щоб він був найкращий на той момент, тому без сумніву ціна буде корегуватися..

Той проект який затверджений він станом на червень місяць цього року складав в межах 3 млрд. гривень, але знову ж таки і ця ціна є найменшою і це не є удорожченням. Я скажу, що Варшавський стадіон на 50 тис. місць (проти 69 (тис.) на НСК "Олімпійському") вартує сьогодні 500 млн. євро, що близько 6 млрд. грн. , навіть більше 6 млрд. грн.. Більше того, Польща, уряд і парламент, внесли зміни і цю ціну підняли з 350 млн. євро до 500.

Донецький стадіон, ви знаєте, близько 400 млн. дол., хоча перша ціна була млрд. 300 млн. грн., і можем говорити так про кожний стадіон, але знову ж таки, ціна одного місця, по чому можна говорити перебільшений бюджет чи ні, так от, ціна одного посадкового місця по таких критеріях оцінки, які є в світі, Європі для класу еліт повинна не перевищувати 6 тис. євро! Тобто 6 тис. євро за одне місце, тому в даному випадку ми говоримо, що будівництво НСК "Олімпійського" йде сьогодні по найшвидших термінах з максимальним використанням будівельних українських матеріалів і будівельних кампаній, більше того - це підтверджено всіма перевірками, які проходили на НСК "Олімпійський".

- Чи  є у нас суперечка  з Донецьком: зробити  краще, ніж у них?

- Кожен стадіон унікальний, стадіони не можна порівнювати. Якщо ми говоримо про донецький стадіон, він збудований на відкритій площі, на новому місці, яке було нічим не переобтяжене. Якщо ми говоримо про НСК "Олімпійський", то він будується в центрі густонаселеного міста, підпертий горою з достатньо непростою логістикою навколо, тому, більше того з величезною кількістю міських комунікацій, інженерних мереж, які проходять під ним.

Це особливості, крім того НСК "Олімпійський" матиме і зберігатиме легкоатлетичну складову, тому я вірю в те, що стадіон НСК "Олімпійськогий" буде мати вигляд кращий, ефектніший, ніж "Донбас-Арена". Таке амбітне завдання ми перед собою ставимо, як мінімум тому, що він буде вводитися в експлуатацію на 2 роки пізніше.

Коментарі ()