Українська правда

Бубка: Ми є олімпійською державою в літніх видах спорту

Сергей Шемшученко — 3 лютого 2010, 22:33

Президент НОК Сергій Бубка побажав успіху олімпійській збірній України у Ванкувері.

Втім, давати прогнози керманич українського олімпізму не став, інформує кореспондент "Чемпіона".

"Через 9 днів буде даний старт зимовим Олімпійським іграм. Ви знаєте, що там буде змагатися понад 80 країн. Ми пам'ятаємо наші олімпійські здобутки в зимових видах спорту. Це Оксана Баюл, Валентина Цербе, Олена Петрова, Лілія Єфремова, Олена Грушина і Руслан Гончаров. Дійсно, Україна спортивна держава.

І сьогодні ми проводжаємо наших олімпійців, наших героїв. Ви дійсно герої, і на ваших прикладах буде виховуватися наша молодь, здорова українська нація. Дорогі спортсмени! Я хочу побажати вам, щоб ви гідно представили свою країну і повернулися додому з перемогами", - зазначив Бубка на проводах олімпійців у Ванкувер.

Однак Бубка не став давати прогнози щодо шансів українців.

"Не знаю, поживемо - побачимо. Як говорив П'єр де Кубертен, головне - участь. Тому ми готові до участі, а якщо будуть медалі, ми будемо дуже раді.

Наші не найкращі виступи на зимових Олімпіадах пов'язані з тим, що в нас довгий час ці види не розвивалися. В Радянському Союзі було чітко поділено, де який вид спорту розвивається. Тому на сьогодні ми реально і об'єктивно є олімпійською державою в літніх видах спорту.

На даний момент в нас слабенька інфраструктура. Наприклад, в Україні немає жодної траси для санного спорту. Це дуже болюче питання. Тому багато наших спортсменів тренуються за кордоном, чемпіонат України з санного спорту проводиться в Латвії.

Нам дійсно треба розвивати спортивні бази, вкладати в інфраструктуру серйозні кошти, таке можливо тільки при державній підтримці. Тому що те, що ми маємо сьогодні - це спадок від радянського періоду, ці бази вже не відповідають вимогам сучасного спорту.

Подивіться, скільки в Білорусі збудовано за останні роки різноманітних спортивних споруд - палаців спорту, басейнів, гребних каналів, велотреків, палаців спорту для фігурного катання і для хокею, манежів - чим ми гірші?

Все це повинно будуватися для масового спорту, для того, щоб покращувати здоров'я нації. І там зможуть тренуватися наші провідні спортсмени", - підсумував Сергій Бубка.