Українська правда

Росія втрачає останню надію на фігурне золото

Сергей Шемшученко — 22 лютого 2010, 06:15

Схоже, на цій Олімпіаді Росія таки залишиться без золота в фігурному катанні. Останні надії наддержави згасли цієї ночі у Ванкувері. Згасли під ногами феєричного фламенко канадців Тесси Вірту і Скота Моїра, і не менш грандіозних американців-індіанців Меріл Девіс і Чарлі Вайта.

Якщо хтось і хоче виключити танці на льоду за суб'єктивність і відсутність наочних критеріїв для оцінки, то нехай подивиться оригінальні танці, які демонстрували спортсмени у неділю вночі. Без такої краси Олімпіада багато втратить у видовищності.

На жаль, Ганна Задорожнюк і Сергій Вербилло ціє ї ночі не змогли закріпити свій чудовий результат, досягнений в обов'язковому танці.

В оригінальному танці - а українці ним обрали рідний гопак - вони припустилися помилки вже на самому початку, розійшовшись у твізлах і втративши синхронність. Загалом танець українців програвав тому рівню, який вони показали на чемпіонаті Європи. Ні настрою, ні техніки. А тому українці не в кращому настрої чекали своїх оцінок.

І не дарма. Вони програли оригінальний танець росіянам Катерині Бобровій та Дмитру Соловйову, які чудово відкатали "Яблучко". При цьому росіяни так класно і синхронно виконували паралельні кроки на дорожці кроків, що хотілось забути про елементи і просто дивитися танець.

Крім росіян українців в оригінальному обійшли угорці Гофман -Завозін, японці Ріди. А італійці Капеліні-Ланотте та американці Самуельсон-Бейтс, які чудово відкатали під італійський фолк і кантрі відповідно, обійшли Задорожнюк-Вербилло і в загальному заліку.

Український гопак цього вечора не вдався. Фото з офіційного сайту Олімпіади

Більш того, українці лише кількома сотими відірвалися від Гофман -Завозіна, тому в довільному нашим аж ніяк не можна помилятися.

Десятку найсильніших відкривали росіяни Яна Хохлові і Сергій Новіцький. Ще після обов'язкового танцю склалося враження, що судді спеціально не додають другій російській парі, щоб додати першій. Після оригінального танцю це враження лише посилилося. Яна і Сергій на одному диханні прокатали свій танець під легендарне "Вдоль по Питерской", але судді поставили їм на 10(!) балів менше, ніж їх кращий результат, за відсутності явних помилок.

Слідом за ними вийшли чемпіони світу 2008 Ізабель Делобель і Олівє Шонфельдер. В оригінальному танці стало ще більш очевидним наскільки французи втратили в формі через спочатку травму, а потім вагітність партнерки. Здавалось, каталась не чемпіонська пара, а пара другого ешелону. До того ж, французи заслужили дедакшн за перетриману підтримку.

Навіть рідний канкан не покращив становище французів.

Втім навіть при не бездоганному прокаті французи отримали 58.68 бали, потіснивши росіян, але не британців Шинед і Джон Керр, які на одному диханні відкатали своє кантрі.

Втримати своє місце вдалося італіцям Федеріці Фаєллі і Массімо Скаллі. Постановка їхньої тарантели є однією з кращих в цьому сезоні. І прокатали італійці так, що шукати елементи не хотілося. Трохи помилилися а твізлах, але на загальному малюнку Таню це не позначилося.

Останніми в цій розминці виходили на лід чинні чемпіони світу Оксана Домніна і Максим Шабалін. Як відомо, спортсмени дуже натерпілися через свій "аборигенський" танець, який викликав протести з боку австралійських аборигенів і автора музики. У підсумку росіяни зрізали зі своїх костюмів скелети і змили бойовий розкрас з облич, але танець від того кращим не став.

Виконавши бездоганно перші твізли на початку програми, росіяни наче зупинилися у швидкості, і далі чисто, але повільно виконували свої елементи. В підсумку їхня оцінка 62,84 виявилась на два бали гіршою за їхній кращий результат. І на 5 - за оцінку американців, які вийшли слідом за ними.

Аборигенський танець нічого хорошого росіянам цього сезону не приніс

Після заливки криги на лід першими вийшли американці Меріл Девіс та Чарлі Вайт. Їх танець -краща постановка цього сезону. І не лише через видовищність їхнього індійського танцю. Там немає жодного пустого місця між елементами. А твізли за чистотою і синхронністю були кращим елементом дня. І оцінка 67,08! Це не просто краща оцінка, була заявка на золото Ванкувера! Не дарма ж американці краща пара цього сезону.

Кращі твізли вечора від американців

На цьому фоні танці Пешала-Бурза та брата й сестри Зарєцьких загубилися.

І от на лід вийшли Тесса Вірту і Скотт Моір. Як виявилося, Марині Зуєвій та Ігорю Шпільбанду вдалося цього сезону створити дві неповторні, але не менш прекрасні постановки. Якщо американці катали а ля Голівуд, то канадцям дісталося запальне іспанське фламенко. І весь танець здавалося, що Тесса і Скотт танцюють не на льоду, а на паркеті. Такій синхронності рухів і довершеності ліній міг позаздрити кожен. І оцінками теж. 68,41! Кращі мали тільки Тетяна Навка і Роман Костомаров 5 років тому, на чемпіонаті світу 2005 року.

Тесса і Скотт роблять навіть викиди з іншого виду фігурного катання. Фото Reuters

Загалом канадці отримали 111,15 бала. І відірвалися на 3 бали від американців і 5 балів від росіян.

І краща оцінка дня

Таким чином, схоже вперше з часів Оксани Грищук і Євгена Платова олімпійськими чемпіонами може стати пара - не чемпіон світу. Пара не менш талановита, ніж дворазові олімпійські чемпіони. Пара, яка втілить нарешті мрію канадців, чого не вдалося досягти чудовим парам Шейлін Бурн і Віктор Краац та Марі Дюбрей Патріс Лозон на попередніх олімпіадах.