Українська правда

Калитовська: Через проблеми з фінансуванням збиралися навіть відмовитись від поїздки на чемпіонат світу

Сергей Шемшученко — 2 квітня 2010, 14:19

Збірна України з велоспорту на треку невдало виступила на чемпіонаті світу у Данії через проблеми з підготовкою та фінансуванням.

Про це розповіла Леся Калитовська, бронзова призерка Пекінської Олімпіади, в інтерв'ю "Україна Молода".

"Я б сказала, що в Копенгагені ми показали нормальний результат, якщо зважати на умови, в яких готувалися до цієї першості. Показники у мене стабільні (зараз шосте місце в індивідуальній гонці переслідування проти п'ятого торік), і тренер це вважає позитивом.

Звичайно, можна було б виступити краще, і ми відчуваємо в собі такий потенціал. Та через брак грошей на збори нормально готуватися складно.

Перед чемпіонатом ми пройшли 24-денний тренувальний збір у Греції, на який витратили власні гроші. Пізніше тренувалися в Білорусі, і туди теж їздили за власний рахунок. У Копенгагені на змаганнях харчувалися із власної кишені. Якщо чесно, то були дещо ошелешені такою ситуацією, і це відчутно вплинуло на наш моральний стан.

Це все свої збереження. Хтось брав у батьків, хтось у друзів позичав, адже треба було якось оплатити проїзд, проживання та харчування. Хто не має грошей на збори - той не їде на змагання, адже без попередньої підготовки тобі немає що робити на турнірі такого рівня.

Ми вже збиралися навіть відмовитись від поїздки, але якось-таки розібралися. До Копенгагена добиралися автомобілем тренера, і переїзд теж був не простий, адже ноги затікають, втомлюєшся", - нарікає Леся.

До речі, Калитовська навіть не мала можливості тренуватися на треку.

"Ні, ми готувалися лише на шосе. Ту ж саму Грецію для підготовки обрали тому, бо як погодні на той період, так і побутові умови тут ідеальні. За той неповний місяць ми накатали там близько 2,5 тисячі кілометрів.

Для жінок це дуже високий показник, тому й тренер був задоволений, і ми, адже займалися на нормальних дорогах, і перепад висот іноді доходив до 1,5 тисячі кілометрів над рівнем моря", - каже спортсменка.