Українська правда

Giro d'Italia-2010. 15 етап. Бассо долає гору Монте-Дзонколан першим

Сергей Шемшученко — 24 травня 2010, 14:37

Giro d'Italia-2010

15 етап, Монте-Дзонколан, 222 км

1. Іван Бассо (Італія) Liquigas-Doimo
2. Кадел Еванс (Австралія) BMC Racing Team
3. Мішеле Скарпоні (Італія) Androni Giocattoli

51. Володимир Густов (Україна) Cervelo Test Team
62. Юрій Кривцов (Україна) AG2R La Mondiale
114. Андрій Гривко (Україна) Astana

Переможцю Джиро ді Італія 2006 Івану Бассо вдалось найшвидше пройти надважку гору - Монте Дзонколан.

Першими почали підйом 5 гонщиків, які пішли у відрив на старті етапу. На початку штурму їхнє відставання складало лише 3 хвилини 20 секунд. Тому не дивно, що значно кращі майстри гірняки змогли їх обійти за 10 кілометрів Дзонколану.

Пелотон на старті гори розганяли грегорі провідних команд, але згодом першу атаку здійснив Мікеле Скарпоні і до нього приєдналися Бассо, Пінотті та чемпіон світу Кадел Еванс.

Рожева майка - Давід Арройо не витримав такий тамп, і змушений був відступити. Згодом Іван Бассо вирішив відірватись від пелетону і здійснив атаку. З ним лишився один лише Еванс. Але Бассо продовжував атакувати і згодом Еванс втратив суперника. Поступово Еванс все більше і більше відставав від італійця і на фініші Бассо відіграв у Еванса 1 хвилину 19 секунд.

Третім прийшов Мікеле Скапроні, програвший Івану 1 хвилину 31 секунду. Далі прийхав Кунего (+1.58), Вінокуров (+2.26), Састре(+2.44).

Решта гонщиків програли більше 3 хвилин, в тому числі лідер генеральної класифікації - Давід Арройо,але за рахунок переваги,яку він здобув на попередніх етапах він залишив за собою право виходити на старт етапу в рожевому.

У неділю велосипедистів чекає день відпочинку, за який вони повинні набратися сил для ще одного гірського етапу- гонки з роздільним стартом в гору План де Коронес.