Українська правда

ЧС-2010: Італійський "Генерал" і його англійське військо

Сергей Шемшученко — 30 травня 2010, 23:12

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. Збірна Англії є не тільки фаворитом групи "C", а й усього Чемпіонату світу у ПАР.

Англія: назва та форма

Назву "Three Lions" збірна Англії отримала через трьох левів, які містяться на гербі команди. Побачити цих левів на футболках можна було у першому офіційному поєдинку, які красувалися на щиті, а над ним була троянда Тудора. На нинішньому варіанті емблеми не одна троянда, а десять, і вони розташовані всередині щита.

За основу емблеми взяли королівський герб. Як вважала федерація футболу, герб відображав настрій команди на матч. Гравці мали виходити на поле як на битву.

Грають англійці у повністю білій формі. Запасним варіантом є червоні футболки, білі труси та червоні гетри.

Англія: історія

Перший офіційний матч англійці зіграли 30 листопада 1872 року. У поєдинку проти Шотландії у Партіку вболівальники голів не побачили.

Найтріумфальнішим для Англії був 1966 рік. Саме того року вони виграли золоті нагороди домашнього Чемпіонату світу. У фіналі британці здолали у додатковий час сильну команду ФРН, а Джеффрі Херст відзначився хет-триком. Є у скарбничці англійців бронза чемпіонату Європи 1968 року в Італії. Зупинили їх тоді у півфіналі югослави.

Це вже тринадцята поява збірної Англії на світовому чемпіонаті. Також на їхньому рахунку сім чемпіонатів Європи.

Англія: кваліфікація-2010

Після провалу у кваліфікації до Євро-2008 уболівальники не вибачили б своїм улюбленцям невиходу на ЧС-2010. І збірна не підвела.

Англійці потрапили до однієї групи з хорватами, які і не пустили їх на поля Австрії та Швейцарії. Цього разу британці розгромили своїх кривдників в обох поєдинках. Забезпечивши путівку до Африки, "леви" дозволили собі поступитися Україні, чим позбавили Хорватію шансів на плей-офф.

Це була єдина поразка у відборі до ЧС-2010. Інші матчі Англія впевнено виграла.

Англія: тренер

Фабіо Капелло - другий іноземний тренер в історії англійської збірної. Очолив Дон Фабіо британців у 2007 році. Для "Генерала", як називають фахівця, це третій виїзд на межі рідної Італії. У перших двох випадках він залишав батьківщину, щоб тренувати мадридський "Реал".

Футболістом Капелло відіграв за грандів італійського футболу: "Мілан", "Рому" та "Ювентус". Потім він повертався до цих клубів у якості тренера. На рахунку італійця перемога у Лізі Чемпіонів 1994 року, Суперкубок УЄФА 1995-ого, більше десяти чемпіонств в Італії та два - в Іспанії. Капелло визнавали футбольним тренером року в Італії.

Зазначимо, що "Генерал" дуже любить музику та мистецтво, і навіть має власну колекцію картин на чималеньку суму американських доларів.

Англія: голкіпер

Найслабкіша ланка збірної Англії - воротар. І не тільки на цьому чемпіонаті, та й взагалі - останнім часом. Не те, щоб

Фото Reuters
найслабкіша, а найневизначеніша. Немає просто основного голкіпера у "левів", який би забронював собі місце.

Товариський матч з Єгиптом, який відбувся у березні, відстояв Роберт Грін, який є першим у "Вест Хемі". Інші також були основними у своїх командах минулого сезону. Джо Харт - у "Бірмінгемі", а Девід Джеймс - у "Портсмуті". Тому спронозувати, хто буде захищати ворота Англії у ПАР, досить непросто. Навіть трішки нереально.

Англія: захисники

Через проблеми у захисті, пов'язані з епідемією травм, Капелло вмовив Каррагера почекати з відходом зі збірної Англії. І Джеймі погодився, незважаючи на те, що востаннє грав у білій футболці три роки тому. Тоді захисник посварився зі Стівеном Маклареном і заявив про завершення кар'єри у збірній. Як бачимо, нинішній наставник "реанімував" Каррагера.

Під питанням участь у ЧС-2010 капітана Ріо Фердінанда.Захисник "Манчестер Юнайтед" отримав пошкодження на тренуванні та не зіграв у 38-ому турі Прем'єр-ліги. Незважаючи на пошкодження, Дон Фабіо продовжує розраховувати на стовпа оборони, включивши його у попередній список.

Та попри травми у Капелло є з кого вибирати. У центрі захисту є Джон Террі та Ледлі Кінг, справа - Глен Джонсон, зліва - Ешлі Коул і Лейтон Бейнс. Також значаться у попередній завці Майкл Доусон, Меттью Апсон і Стівен Ворнок.

Англія: півзахисники

Найголовнішою та найприкрішою новиною у півзахисті є те, що у Чемпіонаті світу не візьме участь Девід Бекхем. "Бекс" травмувався ще у березні, і лікарі своїм висновком залишили його без футболу на півроку. Капелло відреагував на це миттєво і запропонував Девіду місце у тренерському штабі під час Мундіалю. Наразі Бекхем ще не дав офіційної згоди допомагати наставнику у роботі з командою.

Окрім Девіда, і у півзахисті Капелло має інших сильних виконавців. Френка Лемпарда та Стівена Джеррарда представляти особливо не варто. Всі просто і так знають на що вони спроможні. Їх можуть підстрахувати Майкл Керрік і Гарет Беррі. Шон Райт-Філліпс може зіграти як на лівому, так і на правому флангах. Для Аарона Леннона та Тео Волкотта рідним є правий фланг.

Не потрібно забувати і про Джо Коула, Джеймса Мілнера та Скотта Паркера. А от Адам Джонсон і Том Хаддлстоун до остаточної заявки можуть не потрапити.

Англія: форварди

"Молися, Англія". З таким заголовком вийшли майже всі британські газети після того, як Вейн Руні травмувався наприкінці чвертьфінальної зустрічі ЛЧ з "Баварією" та залишив межі поля за допомогою лікарів. Було навіть припущення, що Руні зламав кісточку і на ЧС може не поїхати. Молитви були почуті. Через кілька днів стало ясно, що у форварда незначне пошкодження зв'язок. Отже, всі найгірші думки минули, і Вейн допоможе збірній у Південній Африці.

Усі експерти схилялися до думки, що Капелло мав взяти на Мундіаль Боббі Замору з "Фулхема". Однак, у тренера інша думка, і він продовжує ігнорувати фіналіста Ліги Європи 2010 року. Зважаючи на той мізерний час, який залишився до старту Чемпіонату, Замора так і залишиться вдома.

Другого нападника у пару до Руні італійський тренер англійців вибиратиме з гравців "Тоттенхема" - Джермейна Дефо та Пітера Крауча. Дефо частіше виходив у футболці збірної у стартовому складі, але той факт, що Крауч забив чотири м'ячі в останніх двох офіційний матчах, робить їхні шанси приблизно рівними. Також допомогти своїм партнерам можуть Даррен Бент і Еміль Хескі.

Англія: букмекери

Англію вважають фаворитом ледь не на кожному чемпіонаті. Не виключенням є і звітна світова першість.

Англія стоїть другою у черзі на перемогу на ЧС-2010. Кращі шанси має лише чемпіон Європи збірна Іспанії. У "левів" не має виникнути проблем із виходом до плей-офф. Там, зважаючи на сітку, вони повинні доходити до півфіналу. А от за вихід у фінал британці, швидше за все, зійдуться з Нідерландами чи Бразилією.

Прогноз від "Чемпіона" по групі "C": Англія - перша, Словенія та США боротимуться за другу путівку і віддати комусь перевагу тут важко, Алжир - аутсайдер.