Українська правда

ЧС-2010: Словаччина - головний претендент на сенсацію

Сергей Шемшученко — 5 червня 2010, 22:42

Словаччина: назва та форма

Національна команда Словаччини - дебютант чемпіонату світу. У збірної цікава історія прізвиська: словацькою воно звучить Bojovni Jondovci, але до футболістів не має майже ніякого відношення. "Jonda" (Jondovci) - популярне прізвище серед словацьких імігрантів. А словацькі вболівальники відомі своєю галасливістю та войовничістю, тож слово "bojovni" - ті, що б'ються, - радше означає характер фанів, а не є прикметою команди.

Домашня форма команди - блакитного кольору. В гостях словаки грають у білій амуніції.

Словаччина: історія

Історія словацької збірної починається після розпаду Чехословаччини. Футбольна асоціація країни була створена у 1993 році. У 1976 на чемпіонаті Європи чехословаки стали чемпіонами, а словацькі гравці також долучилися до цієї перемоги.

Вперше футболісти представляли Словаччину як незалежна країну у відборі до Євро-1996, в якому фінішували третіми після Франції та Румунії. На чемпіонат світу у Франції словакам пробитися не вдалося: четверте місце в групі не дозволило. Невдача спіткала їх і через чотири роки - третє місце у групі після шведів та турків. А ще через чотири роки словаки програли стикові матчи за вихід у фінальну частину ЧС-2006 іспанцям.

Словаччина: кваліфікація - 2010

У своїй 3 групі зони УЄФА Словаччина відсвяткувала перемогу. Словенія, Чехія, Північна Ірландія, Польща та Сан-Марино не завадили словакам напряму вийти на чемпіонат світу. "Родзинкою" групи було протистояння переможців із чехами. Після проголошення незалежності країн футбольні баталії чеської та словацької збірної стали надзвичайно принциповими.

Словаччина: тренер

На чолі збірної Словаччини - представник відомої футбольної сім'ї. Владімір Вайсс-старший (чи краще - перший) - срібний призер Олімпіади-1964 у складі чехословацької команди. Владімір Вайсс-третій - 20-річний футболіст "Манчестер Сіті". Ну а Владімір Вайсс-другий - і є тренером словацької збірної. Саме йому вдалося створити сенсацію і привести команду до перемоги у відбірковій групі ЧС-2010. Вайсс-другий як футболіст встиг пограти і за чехословаків, і за словаків. Протягом довгого часу він був тренером братиславського клубу "Артмедія Петржалка" (клуб неодноразово змінював назву), а з 2008 очолює національну збірну.

Словаччина: голкіпер

Перший серед голкіперів збірної - Ян Муха. Влітку воротар "Легії" і футболіст 2009 року в Словаччині стане гравцем "Евертона". Другим номером на позицію воротаря словаків вважається грацевь румунського "Васлуя" Душан Кучяк. Після свого дебюту в національній збірній у 2006 він два роки не викликався до команди, але потім зміг переконати тренерів своєю чудовою грою в клубі.

Владімір Вайсс-наймолодший. Фото Dailymail.co.uk


Словаччина: захисники

У захисті команди грає головна словацька зірка - Мартін Шкртел ("Ліверпуль"). Його позиції в обороні збірної не викликають сумніву. Але іноді втручається його величність випадок: у товариському матчі з Коста-Рикою Мартін отримав травму, та все ж обіцяє почати тренування вже за три дні. Прихильники російського чемпіонату знайдуть серед словацького захисту знайомі обличчя - Радослава Забавніка та Яна Дюріцу. А шанувальники бундесліги слідкуватимуть за правим захисником "Вольфсбурга" Петером Пекаріком.

Словаччина: півзахисники

Саме у півзахисті грає Владімір Вайсс-третій, син головного тренера команди. З ним пов'язаний талісман Вайсса-батька: в ПАР той візьме дитячий кросівок сина. На лівому фланзі завжди гарно виглядає Марек Гамшик, до речі, капітан збірної у 22-річному віці. "Я люблю та поважаю цього гравця, який у своєму віці стабільно грає в Серії А та три роки поспіль стає кращим бомбардиром "Наполі", - так сказав про нього сам тренер збірної. Отже, ці два хлопці зроблять усе, щоб виправдати довіру Вайсса.

Словаччина: форварди

Головний голеадор словаків - Роберт Віттек з "Лілля". Віттек - другий у списку футболістів, які зіграли найбільше матчі за збірну, на рахунку Роберта 70 зустрічей та 19 голів. Асистентом для нього, найвірогідніше, буде Ерік Йендрішек з "Шальке-04". Також варто звернути увагу і на гравця сусіднього чемпіонату - Мартіна Якубка з підмосковного "Сатурну".

Словаччина: букмекери

Звісно, в те, що Словаччина здатна виграти чемпіонат світу не вірить ніхто. Хоча в деякі команди не вірять ще більше: словаки сьомі з кінця у списку претендентів на золото мундіалю. Що ж до виходу із групи, то, здається, сумнівів не викликає тільки перше місце збірної Італії в групі F та останнє - Нової Зеландії. У боротьбі з Парагваєм за другу путівку до наступного раунду словаки можуть створити чергову сенсацію.