Українська правда

ЧС-2010: У ПАР прилетів крилатий корейський кінь

Сергей Шемшученко — 6 червня 2010, 19:31

"Чемпіон" продовжує огляд учасників Чемпіонату світу з футболу у ПАР. До вашої уваги збірна Північної Кореї із квартету "G".

Північна Корея: назва і форма

Збірну називають "Чхолліма". У міфології це був крилатий корейський кінь, якого ніхто не зумів приборкати. Ще одним прізвиськом є "товариші". Така назва, очевидно, пішла від політичного режиму у країні, який встановив Кім Ір Сен.

Корейці грають повністю або у червоній, або у білій формі.

Північна Корея: історія

Як не дивно, але це вже друга поява корейців на світовій арені. Вперше вони вийшли у фінальну частину ЧС-1966. В Англії Корея примудрилася дійти до чвертьфіналу! До того вони програли збірній СРСР, зіграли внічию з Чилі й обіграли Італію. А у чвертьфіналі перемагали Португалію 3:0, та у підсумку поступилися 3:5.

Перший матч футбольна команда КНДР зіграла 22 березня 1964 року. У Бірмі (теперішня Мьянма) збірні відкрити рахунок не змогли.

Також збірна Північної Кореї змогла вийти до півфіналу Кубка Азії 1980 року. Але здобути медалі їм не дали команди Південної Кореї й Ірану, який переміг у матчі за третє місце.

Північна Корея: кваліфікація-2010

Відбір "коні" почали з першого раунду, де впевнено розібралися з Монголією. Другий раунд вони пропускали, забезпечивши собі місце відразу у третьому.

Третій раунд кваліфікації КНДР пройшла також вдало, не програвши жодного з шести матчів. Зазначимо, що двічі була зафіксована нульова нічия у корейському дербі з Південною Кореєю.

А от здобули путівку на ЧС-2010 "товариші" лише завдяки кращій статистиці у матчах із Саудівської Аравії. Команди здобули однакову кількість очок, але кореці вдома виграли, а у гостях в останньому турі змогли відстояти безгольову нічию.

Північна Корея: тренер

Кім Чон Хон прийняв збірну у 2007 році. Тренер відразу зробив ставку на захисний футбол. І такий футбол приніс успіх - вихід на Чемпіонат світу.

Кім Чон Хон грав у національній збірній у 70-80-их роках минулого сторіччя. Навіть вважався одним з найкращих захисників того часу.

Напередодні тренувального збору наставник заявив, що Північну Корею чекає успіх у Південній Африці. І заборонив доступ журналістам до тренувань своїх підопічних. Представники збірної повідомили, що допустять іноземних репортерів тільки за п'ять днів до стартового матчу на Чемпіонаті світу.

Північна Корея: голкіпер

Ан Йон Хак запевняє вболівальників, що корейці гратимуть на перемогу. Фото AP

Цікава історія відбулася напередодні подачі офіційної заявки на ЧС-2010. Тренер корейців вирішив заявити у якості воротаря нападника. ФІФА відразу ж зреагувала на це, зазначивши, що воротарі можуть брати участь виключно на позиції воротарів і не мають можливостей зіграти як польові футболісти.

Однак у заявці Кім Мен Вон, про якого і йде мова, значиться як голкіпер. ФІФА нічого проти не має, пояснивши, що гравець зможе з'явитися на полі тільки на позиції воротаря.

Основним буде Рі Мен Гук, який стояв у кваліфікації. Третім голкіпером заявлений Кім Мен Гіл.

Північна Корея: захисники

Кім Чон Хон грає з п'ятьма номінальними захисниками. І грають у нього одні і ті ж: Ча Йон Хек, Рі Джун Іль, Пак Нам Чол, Рі Кван Чон і Пак Чол Джин. Ці п'ятеро відіграли кваліфікацію майже без замін.

Нам Сон Чол і Рі Кван Хек будуть запасними. Перший з них представляє досить незвичний для українського вуха корейський футбольний клуб - "25 квітня". Названий клуб на честь дати заснування Корейської народної армії.

Північна Корея: півзахисники

Півзахисник Ан Йон Хак з японської "Омія Ардія" пообіцяв, що корейці гратимуть на перемогу у кожному матчі. За його словами, у збірної немає побоювань через потрапляння його команди до "групи смерті". При цьому хавбек нарікнув на малий досвід виступів на міжнародному рівні.

Допомагатимуть грати на перемогу йому у центрі Джи Юн Нам і Мун Ін Гук. Зважаючи, що тренер не часто змінює склад, то у Кім Ен Джуна, Кім Ен Джуна та молодих Пак Нам Чола, Рі Чол Мена, Кім Кьон Іля шансів на вихід в основі мало.

Північна Корея: форварди

Йон Тае Се з японського "Кавасакі Фронтале" запевнив, що з групи вийдуть бразильці та корейці. При цьому нападник пообіцяв забивати по м'ячу у кожному матчі. Додамо, що Йона Тае Се називають "північнокорейським Руні". Він є лідером своєї команди, а також одним із найкращих бомбардирів японської Джей-ліги.

У парі з "Руні" гратиме Хон Йон Чо, який є капітаном збірної. Форвард представляє російський "Ростов", але у нинішньому сезоні не зіграв жодного матчу. На заміни мають шанс вийти Ан Чол Хек, Чо Кум Чол і Кім Кум Іль.

Північна Корея: букмекери

Північна Корея - головний аутсайдер ЧС-2010. Навіть шанси набрати бодай одне очко у матчах з Бразилією, Португалією та Кот-д'Івуаром мізерні.