Українська правда

ЧС-2010. Бразилія - Північна Корея. Важка перемога пентакампеонів

Сергей Шемшученко — 15 червня 2010, 23:41

Матч збірних Бразилії та КНДР виявився далеко не таким, як очікували вболівальники до зустрічі. Усі пророкували пентакампеонам легку перемогу над тоталітарними корейцями, але саме за це ми любимо футбол - за непередбачуваність, провали фаворитів, злети "темних конячок" і неочікуваний перебіг подій.

Увесь перший тайм зустрічі бразильці шукали дорогу до володінь Рі Мен Гука, але безрезультатно. Організована корейська команда чітко та дисципліновано блокувала усі намагання бразильців завдати останнього удару. Південноамериканські футболісти зусиллями Робіньо, Мело, Елано, Кака намагалися розрізати корейську оборону, але командні дії не вдавалися, а індивидуальну майстерність продемонструвати було дуже важко. Як тільки-но бразильський гравець з'являвся на підступах чи у штрафному майданчику КНДР, його одразу ж оточували троє корейських футболістів.

Нічийний нульовий результат після половини гри претендував на звання сенсаційного на цьому чемпіонаті.

Та все ж пентакампеонами бразильці стали не за вміння танцювати самбу, а завдяки тому, як вони можуть впоратися з м'ячем. Майкон отримав пас у штрафному майданчику справа, впіймав м'яч вже майже на боковій лінії і під надзвичайно гострим кутом пробив. "Джабулані" полетів до протилежної стійки і зупинився у сітці. Воротар КНДР ще довго вибачався перед партнерам по команді, але винуватити Рі немає в чому: хто ж очікував, що Майкон битиме сам із такої позиції, а не віддасть пас.

Забитий гол і результат першого групового матчу, який влаштовував Бразилію, розкріпостив "селесао". Ще кілька атак і Елано з Робіньо створили футбольно-ювелірний шедевр. Робіньо віддав пас врозріз з-за меж штрафного майданчика, м'яч пролетів повз кількох захисників, а Елано залишалося тільки відправити його одним дотиком у сітку.

Корейці весь матч провели максимально коректно: жодного зайвого фолу, жодного слова арбітру чи апеляції з вимогою прийняти рішення на їх користь. Декому із європейських гравців варто повчитися у збірної КНДР.

Збірна КНДР після цього диспипліновані дії захисту вдало перенесла у напад. Чі Ен Нам отримав пас від Чон Тхе Се (який до цього весь матч не давав спокійного життя Лусіо та Майкону) і ударом зліва пробив Жуліо Сезара.

Якби вам до матчу сказали, що збірна КНДР гідно виглядатиме на тлі пятиразових чемпіонів світу, заб'є у ворота Сезара гол, а нічийний результат був би справделивішим - чи ви повірили б? Кім Чен Ір може пишатися збірною своєї країни.

Голи: 1:0 - Майкон (55), 2:0 - Елано (72), 2:1 - Чі Ен Нам (89)

Бразилія: Жуліо Сезар, Майкон, Лусіо, Жуан, Бастос, Мело (Рамірес, 84), Жілберто Силва, Елано (Дані Алвес, 73), Кака (Нілмар, 78), Робіньо, Фабіано

КНДР: Рі Мен Гук, Чха Чжон Хек, Пак Чхоль Чжин, Рі Чжун Іль, Рі Кван Чхон, Пак Нам-Чхоль, Ан Ен Хак, Мун Ін Гук (Кім Гим Іль, 80), Чі Ен Нам, Хон Ен Чо, Чон Тхе Се

Попередження: Рамірес (89).