Українська правда

ЧС-2010. Хітцфельд перемагає Іспанію

Сергей Шемшученко — 16 червня 2010, 16:15

Останній матч першого туру світової першості очікувався з особливим нетерпінням - усіх цікавило наскільки найсильніша команда Європи готова до світового форуму.

Склад іспанців не здивував - на поле вийшли ті, хто на даний момент готовий краще. Торрес після неоднозначного сезону лишився на лаві, і навіть після виходу на поле гру посилити не зміг.

Швейцарці не мали варіантів у виборі складу, а отже єдиною втратою була втрата Фрея, який травмувався ще до початку першості.

Завдяки шаленому контролю м'яча чемпіони Європи притисли швейцарців до воріт, проте гостроти у діях іспанців явно бракувало.

Першу скрипку у півзахисті Іспанії грав Іньєста, який більше тяжів до лівого флангу, правий фланг закріпився за Сільвою. Явно випали сьогодні з гри Хаві та Хабі Алонсо. І якщо останній все ж одного разу поцілив у каркас воріт дальнім ударом, то хавбек "Барси" був далекий від того Хаві, якого звикли бачити вболівальники.

Хітцфельд же застосував проти атакувального стилю Іспанії просту, але геніальну схему з насиченим захистом і жорсткою опікою гравця, який перебуває з м'ячем. Пару місяців тому така сама тактика у виконанні "Інтера" принесла італійцям перемогу у півфіналі Ліги чемпіонів над "Барселоною", яка є базовою командою чемпіона Європи.

Перший тайм пройшов за повної ігрової переваги іспанців. Швейцарці лічені рази доходили до чужих воріт, втрачаючи м'яч переважно в центральній зоні. Суттєвою втратою для швейцарців стала заміна на 36 хвилині Сендероса, який фактично цементував до цього центральну зону захисту.

Не маючи переваги на другому поверсі, іспанці облишили навіси (навіть при розіграші стандартів) і спробували вертикальними передачами відкрити оборону швейцарців. Напевне найнебезпечніший момент стався саме після такої комбінації на останній хвилині першого тайму. Іньєста віддав пас у штрафний на Вілью, той зрізав кут, хитнув захисника, але замість того, щоб пробити віддав пас на дальню штангу, де не виявилося нікого з партнерів.

Початок другого тайму здивував сміливими діями Швейцарії. За 7-8 хвилин, які передували голу, швейцарці здійснили стільки вилазок у тил суперника скільки за весь перший тайм.

Зрештою на 52 хвилині провалився центр захисту іспанців. Пуйоль і Піке проспали ривок Дердійока, той вийшов сам-на-сам, перелетів через Касільяса, який намагався ногами вибити м'яч, а Фернандес, який підтримував атаку, видряпав м'яч з-під Піке і з двох метрів вколотив його у ворота.

Через 10 хвилин Іспанія мала реальний шанс відігратися. Вілья після пасу Сільви вийшов на побачення з Бенальо, але швейцарець, на відміну від Касільяса, кинувся в ноги руками вперед і м'яч забрав.

Напевне, це найкреативніший момент іспанців у другому таймі. Далі чемпіони Європи збилися на навіси і простріли, які переважно закінчувалися кутовими або аутами. За другий тайм Іспанія подала 10 кутових, не створивши при цьому фактично жодного гострого моменту. Єдиний небезпечний момент виник, коли Хаві розіграв кутовий з Хабі Алонсо і той перевірив на міцність поперечину.

Вихід Наваса і Торреса не додали гостроти, а заміна Іньєсти змістила акцент атак іспанців на правий фланг. Зрештою останні хвилин 15 звелися до проходів Наваса правим флангом і банальних навісів.

Підсумовуючи матч, стає зрозумілим, що Іспанія стомлена після надважкого сезону, і явно далека від своїх найкращих кондицій. І напевне добре, що у другому турі іспанцям грати проти Гондурасу, а не проти Чилі.

Щодо швейцарців, то вони зробили вагомий крок до плей-офф. Що тут ще сказати - браво, Хітцфельд!!!

ІВНПМО
1Чилі11001-03
2Швейцарія11001-03
3Іспанія10010-10
4Гондурас10010-10