Українська правда

Мессі: Ми розпочали з двох перемог, і щось критики притихли

Сергей Шемшученко — 21 червня 2010, 07:37

Збірна Аргентини - найпопулярніша команда чемпіонату світу. У тренувальний табір аргентинців під Преторією потрапити складно - щодня туди намагаються пробитися десятки журналістів зі всього світу. Микола Васильков, ведучий програми "Третій Тайм" на ICTV витратив два дні, аби на 20 хвилин затримати найкращого гравця команди Ліонеля Мессі з питаннями від сайту "Чемпіон".

- Ліонель, чому ви відмовляєте більшості тих, хто просить у вас інтерв`ю? Тут у черзі тільки сьогодні було з десяток репортерів.

- Все просто, я готовий говорити лише іспанською, а більшість ставить питання англійською. Я її не знаю.

- Ваша команда поки найкраща на чемпіонаті за результатом, однак чи можна сказати, що і за грою?

- Усі навколо кажуть, що Аргентина не показує того, чого від неї чекають. Можливо, не варто чекати, що ми будемо в кожній грі забивати по 10 м'ячів. Це ж чемпіонат світу, тут не буває так, як в "Барселоні", коли у нас їде гра, і ми перемагаємо чи не кожного суперника розгромно.

На чемпіонаті світу сильні і різнопланові суперники, треба приділяти час на підготовку до конкретної команди. А, наприклад, як грати проти Нігерії, якщо я не бачив її ігор, знаю лише кількох гравців? Те саме можна сказати і про Корею. Абсолютно невідома команда, ми зовсім не знали, чого чекати.

- Ви не маєте навіть записів ігор суперників?

- Ні, є записи, Дієго показує перед грою, за день, проте - це просто загальна інформація. Марадона нам каже, не хвилюйтеся, чемпіонат довгий, тут треба виграти 7 ігор за чотири тижні. Він багато наводить прикладів з 86 року, коли про Аргентину заговорили як про феноменальну команду на стадії плей-офф.

- Тобто, ви хочете сказати, що Марадона просить вас приховати свої козирі?

- Ні, ми просто намагаємося бути обережнішими. Тримати результат, тут кожна помилка може стати катастрофою. Я відчуваю величезну відповідальність. Тут стільки уболівальників з Аргентини, прилетіла вчора (17 червня) моя матуся, і бачите, який футбол ми показали?!

- Ваша мама тут? Ви спілкувалися?

- Авжеж. Проте коротко. У нас все таки тренування, хоча Марадона дає можливість близьким бути поруч, він унікальний тренер в усьому. Ми тут багато начиталися нісенітниць про Марадону. Що він авантюрист, що він не тренер! Це все дурниці. Марадона - справді поводиться на тренуваннях, як гравець, як ветеран, і йому можуть футболісти так само вказати на поганий пас, це все жартома.

У нас дуже творча атмосфера, ми відкриті для журналістів, ми не робимо таємниць із тренувань. А про талант Марадони нехай скажуть його резуьтати. Ми розпочали з двох перемог, і щось критики притихли.

- Ні, Пеле сказав, що його не вражає гра Аргентини...

- Я чув що сказав Пеле. Я дуже поважаю його, він має право висловлювати свою думку. Марадона прокоментував слова Пеле, я на це не маю права. (Марадона відправив Пеле до музею, там йому місце, - прим. авт.)

- Що ви скажете про своїх партнерів по нападу. Ви почуваєтеся так само комфортно, як і у "Барселоні"?

- Ні, не так. Тобто не гірше, просто по-іншому. Тут різні завдання, які ставлять тренери. Марадона щодня мені каже, що я найкращий, що я маю вести за собою партнерів, що я не мушу себе обмежувати позицією на полі, грати скрізь. Він по ходу гри з Нігерією переставляв мене на фланг, потім назад і глибше, він так намагається дати мені зрозуміти, що треба шукати м'яч на всіх ділянках поля. А з партнерами з усіма я настільки давно знайомий, що тут не може бути ніяких проблем.

- Однак Ігуаін виступає за "Реал", і ви частіше граєте проти нього, ніж разом із ним. А Міліто взагалі вибив "Барсу" з Ліги Чемпіонів!

- Це тільки підкреслює, яка в нас сильна команда. Однак головний діамант Аргентини - це Дієго Марадона.

- Розкрийте секрет, з ким вам буде приємніше грати в 1/8, з Уругваєм чи з Мексикою?

- З Францією! Я вірю, що французи можуть поборотися, що Тьєрі Анрі вийде і заб'є стільки, скільки потрібно в останньому турі.

- Однак якщо Уругвай та Мексика зіграють у нічию...

- Мені байдуже, з якою із цих команд грати. Це обидві чудові збірні, ми дуже часто проти них виступаємо в Америці, і це буде в будь-якому разі складний матч.

- Яка команда з тих, що грає тут, справила на вас враження?

- Мені сподобалася гра Німеччини, розчарувала поразка Іспанії, а серед нападників поки найкращий Форлан. Він фантастичний форвард, гравець від бога.