Українська правда

ЧС-2010. Чилійці дотисли Швейцарію

Сергей Шемшученко — 21 червня 2010, 18:57

Гра залишила неоднозначне враження, особливо якщо зважати на те, що зараз хіба що лінивий не критикує гру фаворитів турніру проти середнячків, а саме нездатність гравців атаки долати масовані захисні редути.

Річ у тому, що грамотно захищатися навчилися практично всі команди, а ось гарантованої зброї, яка могла б зламати грамотну оборону, у футбольній тактиці і стратегії не існує.

Швейцарія на нинішній першості є чи не найяскравішим представником саме захисного футболу. Немає впевненості в тому, що якби гру судив більш кваліфікований арбітр, то чилійці змогли б досягти бажаного.

З одного боку шкода Швейцарію, яка до пропущеного гола, навіть у меншості не давала супернику нічого створити біля власних воріт. З іншого - шкода атакувальний футбол, надію на який дала нам остання європейська першість і гра збірної Іспанії.

Проте повернемося до самого матчу. Швейцарці, як і в першій грі проти Іспанії, повністю віддали ініціативу супернику. Навіть не зважаючи на повернення після травми Фрея, європейці зробили ставку на контратаки.

З одного боку, чилійці звикли грати в атакувальний футбол і їм це було на руку. З іншого - у Латинській Америці так не грають - немає там команд, які грають у 10 захисників. І якщо та ж Бразилія частіше зустрічається з європейцями, то для Чилі такий досвід є доволі новим.

Не дивно, що протягом першого тайму, не зважаючи на перевагу за ударами і володінням м'ячем, реальної гостроти біля воріт Швейцарії не було.

Переломним моментом у грі стала 30 хвилина, коли суддя за неочевидний фол вилучив Бехрамі. З цього моменту стало зрозуміло, що швейцарі гратимуть на нічию. Поле одразу залишив Фрей, який не показав абсолютно нічого, а замість нього вийшов Барнетта.

Ближче до кінця тайму чилійці знайшли слабке місце у Швейцарії - Босежур на лівому фланзі раз-по-раз обігрував Ліхштайнера. Напевне, найгостріший момент стався на 40 хвилині, коли Босежур навісив на Санчеса, той м'яч обробив, пробив, але прямо у руки воротаря.

З перших хвилин другого тайму стало зрозуміло, що Чилі потрібна тільки перемога. На поле вийшли Гонсалес і Вальдівія, а трохи пізніше Паредес, які мали пожвавити гру попереду.

Перші хвилин 15 другого тайму латиноамериканці так притисли Швейцарію, що підопічні Хітцфельда часом не могли навіть вийти з власної половини.

Зрештою заміни зіграли свою роль. На 74 хвилині Вальдівія з глибини віддав пас праворуч на Паредеса, той увійшов до штрафного, обіграв воротаря, навісив вздовж воріт, де Гонсалес із п'яти метрів головою забиває гол. Але, як показав повтор, Паредес, коли втікав від захисників, був офсайді. На жаль, судді цього не побачили.

Після пропущеного голу швейцарці спробували перебудуватися, але чи здатна на це нинішня команда Хітцфельда велике питання.

Швейцарці на 90 хвилині таки створили момент - Дердійок, після красивої і швидкої атаки пробивав з 11 метрів без спротиву, але м'яч на лічені сантиметри розминувся зі штангою.

Заради справедливості треба сказати, що в останні 15 хвилин шансів пропустити швейцарці мали набагато більше. Тільки Гонсалес і Паредес змарнували по стовідсотковому шансу.

Цікаво буде подивитися як у останньому турі групового етапу Швейцарія гратиме першим номером проти Гондурасу, адже майже напевне швейцарцям доведеться перемагати з якомога більшим рахунком.

Якщо Іспанія сьогодні переможе з великим рахунком Гондурас, то може так статися, що доведеться рахувати м'ячі, і чомусь мені здається, що за такої ситуації, Швейцарія може лишитися за бортом плей-офф.

ІВНПМО
1Чилі22002-06
2Швейцарія21011-13
+13Гондурас10010-10
-14Іспанія10010-10