Українська правда

Безпека в ПАР: український журналіст на стадіоні з ножем

Сергей Шемшученко — 22 червня 2010, 07:19

Журналіст Микола Васильков, ведучий програми "Третій Тайм" на ICTV, підірвав систему безпеки на Чемпіонаті Світу з футболу.

Ситуація з безпекою уболівальників у ПАР під час Чемпіонату світу з футболу нагадує Верховну Раду України - балакають на мільйон, а роблять на гривню.

За місяць до відкриття в країну завезли нову американську і французьку техніку безпеки, обладнання пройшло тестування, проте працювати з ними африканців не навчили. Сумки туристів проносять повз агрегати, а коли проходиш магнітну браму, і вона дзенькає, достатньо показати велику пряжку від ременя, аби уникнути особистого догляду.

Я зробив експеримент, який знімався на камеру. Перед стадіоном "Лофтус" у Преторії поклав ножа у кишеню сумки, і пішов на стадіон. Мене лише запитали, як справи, і побажали гарного перебування в Африці. Я зайшов із ножем на трибуну, причому сів на перше вільне місце, а не там, де вказано на квитку.

Дістав ножа, розкрив його, і навіть помахав ним у повітрі. Ніхто не відреагував. Поруч сиділи люди зі скляними пляшками і пили пиво, і стало зрозуміло, що у ПАР ще просто не стикалася з насильством на стадіоні.

Я мав би уже бути у поліцейській дільниці, а люди з пляшками - за огорожею арени. Якби в ісламських терористів були стратегічні інтереси на цьому чемпіонаті, вони могли би із легкістю підірвати всі арени, причому одночасно.

Не кращі справи і з кримінальною атмосферою в містах. Журналіста із Південної Кореї побили у туалеті в центрі Йоханнесбурга, у менеджера збірної Уругваю двоє серед білого дня відібрали на дорозі всі гроші, що належали команді.

Машину російських туристів зупинили у тисняві і пограбували. При цьому поліція так і не приїхала.

Тут радять закривати усі двері і вікна в машині на замок під час подорожей, не виходити одному на вулицю ввечері. На стадіонах наварені залізні штирі, які змащені солідолом, а до колючого дроту підведена електроенергія.

В Африці можна постраждати не лише від людей, а й від тварин. Велетенські бабуїни людського зросту сидять у кущах поблизу кафе. Їх приваблює їжа, цукор, пиво.

В офіціантів напоготові велетенські дрючки, утім і вони кидаються за тваринами не по одному, а зграями, з улюлюканням і голосінням.

У ПАР небезпечно пити воду з під крану, тут треба дезінфіковувати руки тричі на день.

У провінції 10-20, а у містах до 60% населення хворі СНІД або інфіковані ВІЛ. І тут небезпечно під час дорожнього руху. За два дні до відкриття в автокатастрофі загинула онучка Нельсона Мандели, і після того випадку звіти тамтешнього ДАІ припинилися - туристів просто не хочуть лякати.