Українська правда

МВС створює базу проблемних вболівальників

Сергей Шемшученко — 29 вересня 2010, 20:40

Безпека на Євро-2012 є пріоритетною.

Заступник начальника головного управління МВС у Львівській області Василь Іванович Рябошапка розповів про те, як місто прийматиме вболівальників, які приїжджатимуть в Україну.

Футбольних хуліганів львівські правоохоронці знатимуть в обличчя заздалегідь. Розроблено програму зі створення інформаційної бази "проблемний вболівальник". Базу вже наповнюють - цьому сприяє єврокубкова кампанія ФК "Карпати", в рамках якої зарубіжні колеги надають МВС Львівщини дані про потенційно небезпечних фанів. За словами Василя Рябошапки, основний акцент в роботі відомства робиться на попередженні і недопущенні порушення. Але в разі, коли профілактика безсила, правоохоронці готові застосувати рішучіші заходи в межах європейської практики - зокрема, йдеться про ізоляцію хуліганів від цивілізованих і доброзичливих вболівальників.

Участь "Карпат" у змаганнях на кубок Ліги Європи дає можливість моделювати різні ситуації в умовах напруженості між місцевою "торсидою" та іноземними "ультрас". Правоохоронці виокремили кілька проблемних питань, які потребують особливої уваги: супровід делегацій від кордону до міста, їхній супровід у місцях концентрації вболівальників у приймаючому місті, виховна робота серед місцевих вболівальників, злагоджена робота у фан-зонах та інші.

Окремим рядком у навчанні особового складу стоїть психологія. На жаль, Україна отримала у спадок стереотип ворожості між міліцією та вболівальниками. Навіть за нормальної ситуації в повітрі є напруження - обидві сторони чекають неприємностей. Однак зараз прийшов час зламати негативні стереотипи у свідомості і тих, і інших. Львівські міліціонери наголошують на тому, що готові до європейської моделі співпраці з громадянами, навіть надмірно емоційними фанами. Головне, аби Євро-2012 стало справжнім святом для львів'ян, учасників чемпіонату та численних гостей міста Лева, які запам'ятають його лише в райдужних фарбах і ще не раз приїдуть сюди відпочивати, розважатись чи працювати.