Головне

Лікар, "хороший хлопець" і просто Табачник

15.12.2010 09:26 571 0
Лікар, "хороший хлопець" і просто Табачник

В останні п`ять років новоствореного міністерства у справах сім`ї молоді та спорту найбільше не щастило останнім. Керівники відомства, яке мало відповідати за фінансування спорту були ким завгодно, але не людьми спорту, які фахово розбираються в тонкощах організації та функціонування спорту.

Єдиним фаховим міністром у справах сім`ї молоді та спорту свого часу був Валерій Борзов, який обіймав цю посаду з 1991 по 1996 року. У 2000 спорт відокремили в окремий Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України. Очолювали цю структуру лише люди спорту, хоча й не найкращі огранізатори.

Держкомспорт функціонував досисть успішно поки у 2005 році знову було не створено міністерства у сравах сім`ї молоді та спорту. Очолив цю структуру Юрій Павленко. Характеристику цьому чиновнику дав колишній президент України: "Юрій Павленко -  хороший хлопець. Це нічого, що цей "хороший хлопець" вважає софтбол дуже перспективним видом спорту, а інколи не знає, де, як, і коли виступали українці.

У перерві між змінами влади Павленка на цій посаді на рік змінив Віктор Корж. Нічого гарного це для спорту не принесло. Період управління Коржа запам`ятався гучним скандалом у вітчизняній гімнастиці, що навіть довелося розрулювати ситуацію представникам міжнародної Федерації гімнастики.

Після Коржа на три роки на трон спорту повернувся знову Юрій Павленко і тріумфував до березня 2010 року. Обранням президентом України Віктора Януковича змінило і міністра у справах сім`ї молоді та спорту. Після 10 років конфліктів в українському футболі і боротьби з Григорієм Суркісом це міністерство очолив екс-лікар Равіль Сафіуллін. Колись "права рука" Ахметова тривалий час очолював Професіональну футбольну лігу України. Він добре знає футбол, але тут Сафіулліну не давав розвернутися Григорій Суркіс, який приватизував український футбол і його амбіції так і залишилися нездійсненими.

Сафіуллін напередодні свого призначення на посаду міністра спорту був активним поборником нецільового використання коштів при реконструкції НСК "Олімпйського". Пізніше, коли вартість робіт на НСК "Олімпійському" зростала, а Сафіуллін вже був міністром, то його пристальний погляд з вікна на вулиці Еспланадній у бік стадіону став більш розмитим, а посмішка більш задоволеною.

Сафіуллін, як несподівано прийшов на посаду міністра, так практично "беззвучно" її і залишив

Дізнатися щось у Сафіулліна з приводу його несподіваної відставки не вдалося, оскільки його мобільний телефон вже майже тиждень не відповідає. У прес-службі міністерства "Чемпіон" запевнили, що екс-міністр дасть відповідь на запитання у середу на прес-конференції.

Проте відставка Сафіулліна - це не настільки серйозна втрата для українського спорту. Турбує інше - міністерство у справах сім`ї молоді та спорту об`єднали з міносвіти і керівником цього об`єднання став українофоб Дмитро Табачник. Що буде після цього зі спортом у новому міністерстві поки не відомо. Хоча суттєвих змін там вже очікують. Причому у самому міністерстві висловили думку, що це не піде на користь спорту.

У прес-службі ж міністерства "Чемпіону" заявили, що спортом займаються ті ж люди, які працювали при Сафіулліну і поки нікого не звільняли.

Очевидно одне, що українському спорту доведеться пережити ще одного одіозного діяча.

Коментарі ()