Українська правда

Польща не встигає збудувати головну автомагістраль до Євро

Сергей Шемшученко — 19 травня 2011, 22:30

У Польщі виникли проблеми з будівництвом ключової для проведення Євро-2012 у РП автомагістралі А2 - від кордону з Німеччиною до Варшави. Через перебої з виплатою коштів підрядним фірмам спорудження двох відрізків автошляху тимчасово припинено.

За інформацією телеканалу tvn24, підрядні фірми не можуть домовитися з головним виконавцем робіт - китайським консорціумом COVEC - про виплату їм заборгованості за роботу, яка подекуди досягає кількох десятків мільйонів злотих. Якщо будівництво дороги не відновиться найближчим часом, то шанси на її завершення до турніру значно зменшаться.

Існування проблеми визнав міністр інфраструктури Польщі Цезари Грабарчик. Однак він запевнив, що на даний час немає значних затримок.

"Знаємо, що з'явилися проблеми з оплатою. Генеральна дирекція національних доріг і автомагістралей (GDDKiA) вирішує проблеми із заборгованістю", - заявив Грабарчик і додав, що нині завчасно говорити про пошуки запасного варіанту.

За словами міністра, GDDKiA у четвер проводитиме переговори з китайським виконавцем, 20 травня буде цілковита ясність щодо рівня проблеми. Водночас, він припустив, що COVEC не відмовиться від контракту, оскільки не бажатиме втратити довіру на європейському ринку.

Речник GDDKiA Марчін Гадай також підтвердив, що існують проблеми з розрахунками за виконану роботу між китайським виконавцем і підрядними фірмами. Він зазначив, що це не означає серйозних проблем для реалізації інвестиції.

"Контракт реалізується, не йдеться про запізнення чи перенесення термінів завершення інвестиції", - cказав Гадай.

Китайський консорціум COVEC у вересні 2009 року виграв тендер на будівництво двох відрізків автомагістралі А2 між Лодзем і Варшавою загальною протяжністю 49,2 км. За будівництво дороги він запропонував удвічі нижчу суму, ніж це оцінювали у GDDKiA.

Польські експерти вже тоді вважали, що за запропоновані китайцями кошти не вдасться збудувати дорогу. COVEC звинувачували у свідомому заниженні ціни для виходу на європейський ринок, пише ukrinform.ua.