Українська правда

У селян через суд заберуть землю під Львовом під євростадіон?

Сергей Шемшученко — 30 травня 2011, 15:52

На 1 червня цього року призначено засідання Апеляційного суду м. Львова за позовом Львівської ОДА з вимогою примусового викупу земельних ділянок під будівництво дороги до стадіону під проведення чемпіонату Євро-2012.

Про це повідомив Андрій Петришин, голова ініціативної жителів с. Зубра, які протестують проти викупу їхніх земельних ділянок для будівництва транспортної розв'язки під час прес-конференції сьогодні, 30 травня.

За його словами, мешканці села Зубра, що біля Львова, категорично проти того, щоб держава викуповувала у них землю для потреб «Євро-2012» за ціною 6,25 грн за кв м. А земельні ділянки, які влада пропонує їм взамін наявних, є набагато гіршої якості.

Єдиною умовою, після виконання якої селяни погодяться віддати землю - надання їм рівнозначних земельних ділянок.

Всього держава потребувала 57 земельних ділянок в межах села Зубра, 54 власники погодились продати державі свою землю за ціною 6,25 грн за кв м. Однак, за словами Андрія Петришина, коштів селянам так і не заплатили, натомість неофіційно пропонують їм ті ж самі низькоякісні земельні ділянки під опорними стовпами електромереж. Ще три земельні ділянки, які потрібні державі в сумі займають площу близько 6 гектарів.

Ті мешканці села Зубра, що не погодились віддавати свою землю, скаржаться на постійний тиск з боку влади.

Керівник ініціативної групи та орендар більшої частини спірної землі Андрій Петришин повідомив, що у нього є інформація, що міліція посилено збирає можливий компромат на членів ініціативної групи та на нього особисто.

Селяни звертались по допомогу до Львівської обласної ради, і депутати, дослухавшись до прохань, 5 квітня відхилили пропозицію обласної адміністрації про відчуження земель. Проситимуть про допомогу обласних обранців й цього разу.

Судове засідання у справі примусового відчуження земель відбудеться у вівторок, 1 червня.