Українська правда

Азербайджан намагався купити золоті медалі на Олімпіаді-2012?

Сергей Шемшученко — 23 вересня 2011, 14:35

Телепрограма Бі-Бі-Сі Newsnight виявила докази таємних виплат мільйонів доларів з Азербайджану до міжнародної боксерської організації World Series Boxing (WSB).

Джерела твердять, що керівник WSB отримав гроші за гарантії дати азербайджанським боксерам дві золоті медалі на Олімпіаді у Лондоні у 2012 році.

Міжнародна асоціація любительського боксу AIBA, яка організовує боксерські бої на Олімпіаді, визнає, що азербайджанець заплатив дев'ять мільйонів доларів у фонд змагань.

Міжнародна асоціація любительського боксу AIBA, яка організовує боксерські бої на Олімпіаді, визнає, що азербайджанець заплатив дев'ять мільйонів доларів у фонд змагань.

Водночас вони заперечують існування будь-яких домовленостей.

Крім того, юристи AIBA сказали Бі-Бі-Сі, що будь-які подібні звинувачення "безглузді і абсолютно невірні".

"Іван вихвалявся нам двом, що тепер не треба хвилюватись за рахунки, які має сплатити World Series Boxing. Як тільки азербайджанці отримають свої медалі, WSB матиме готівку"

Так само каже і президент AIBA Чинг-Куо Ву. Він заявив Бі-Бі-Сі Newsnight, що ці звинувачення "абсолютно не відповідають дійсності і смішні", а також додав, що діяльність WSB повністю відкрита. Однак він сказав, що AIBA негайно розпочне розслідування щодо цих звинувачень.

Джерела в організації боксу вийшли на зв'язок з Newsnight зі звинуваченнями на адресу керівника WSB Івана Ходабакша.

Повідомляється, що WSB мала фінансові проблеми в Америці і потребувала фінансування.

За джерелами Бі-Бі-Сі, Іван Ходабакш розповів своїм колегам про таємну угоду для отримання фінансування з Азербайджану в обмін на гарантію отримання золотих медалей для азербайджанських боксерів.

Один із працівників боксерської організації розповів Бі-Бі-Сі Newsnight: "Іван вихвалявся нам двом, що тепер не треба хвилюватись за рахунки, які має сплатити World Series Boxing. Як тільки азербайджанці отримають свої медалі, WSB матиме готівку".

Інше джерело повідомило, що Іван Ходабакш прийшов і сказав: "Тепер все добре - азербайджанці прийшли, ми маємо дати їм медаль за це".

Водночас сам Іван Ходабакш заявив Бі-Бі-Сі Newsnight, що інформація про якісь угоди з Азербайджаном - це "абсолютна брехня".

AIBA визнає, що отримала гроші для WSB Америка від приватної швейцарської компанії, однак документи, які є у розпорядженні Newsnight, свідчать про спілкування між Іваном Ходабакшем, виконавчим директором AIBA Хо Кімом і міністром з надзвичайних ситуацій Азербайджану Камаледдіном Гейдаровим про інвестиційну угоду про кредит на суму 10 мільйонів доларів.

Серед документів - електронний лист від Івана Ходабакша до азербайджанського міністра з наступним проханням: "Будь-ласка, надішліть інвестиції якомога швидше на рахунок WSB Америка".

Раніше в інтерв'ю Бі-Бі-Сі Newsnight Івана Ходабакш заявив, що WSB Америка отримала гроші від інвестиційної компанії, базованої у Швейцарії.

Юристи AIBA і WSB підтвердили, що хоча гроші і проплачені швейцарською компанією, насправді вони надійшли з Азербайджану. Однак вони заперечують, що гроші надійшли від уряду країни.

Юристи кажуть, що міністр Камаледдін Гейдаров представив WSB азербайджанського інвестора і допомагав йому, бо інвестор не знав добре англійську.

Бі-Бі-Сі Newsnight намагалася отримати коментар від пана Гейдарова через його офіс, однак не отримала відповіді, пише bbc.co.uk.