Українська правда

Експерти: Гості Євро залишать в Україні до $1,5 млрд

Сергей Шемшученко — 19 квітня 2012, 18:13

Уболівальники, які приїдуть в Україну на Євро-2012, залишать у країні від $500 до $1,5 мрд.

Такі прогнози оприлюднено експертами у четвер на прес-конференції у Києві, повідомляє Укрінформ.

"За моїми розрахунками, Євро-2012 дасть Україні від 1% до 1,5% ВВП" - сказав виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко.

Експерт пояснив, що згідно з офіційною світовою статистикою, середній чек, який залишає іноземний турист за час перебування в Україні, становить близько $200. З урахуванням 50%, які осідають у тіні - $300. На час проведення Євро-2012 в Україні прогнозується 5 млн іноземних уболівальників.

"Якщо перемножити ці числа, вийде $1,5 млрд. А це 1% ВВП грошей, які можуть потрапити в нашу країну, як мінімум" - сказав він.

Устенко припустив, що через більш тривале, ніж зазвичай, перебування іноземних туристів в країні та неминуче зростання цін на час проведення ЧЄ, ця сума може зрости до 1,5% ВВП.

Водночас, фінансовий аналітик Ерік Найман робить дещо інший прогноз прибутку України від Євро - на рівні $500 млн.

"Напевно, приїде набагато менше туристів, уже надто потужна йде антиукраїнська рекламна кампанія. Я поки що не бачу жодної протидії з боку України, що у нас готелі дешеві, їжа дешева" - сказав Найман.

Аналітик прогнозує, що на матчі десяти команд, які проходитимуть в Україні, прибуде до 1 млн осіб.

"Основний потік уболівальників очікувався з Росії. На жаль, Росія грає у Польщі. До нас приїдуть скупі британці та німці. Тому $500 млн - мої очікування щодо Євро-2012", - підсумував Найман, пише ukraine2012.gov.ua.