Українська правда

Вибухи у Дніпропетровську - антиреклама України перед Євро - Gazeta Wyborcza

Сергей Шемшученко — 28 квітня 2012, 14:50

Вибухи у Дніпропетровську трохи більше ніж за місяць до початку Євро-2012, без сумніву, завдадуть шкоди іміджу України.

До такої думки схиляється польське видання Gazeta Wyborcza.

"Впевненим можна бути в одному: чотири таємничі вибухи не створять країні доброї реклами у ЗМІ напередодні Євро-2012", - йдеться у статті часопису.

Газета додає, що вже зараз "чути голоси", які закликають бойкотувати турнір в Україні, однак із політичних мотивів: "через репресії влади проти опозиції і нещодавнього випадку у в'язниці з екс-прем'єром Юлією Тимошенко".

Часопис вказує на те, що бомби було підкладено на трамвайній зупинці та в інших людних місцях, однак сила вибухів і склад вибухівки свідчать про те, що "зловмисники не хотіли нікого вбивати чи нанести значних збитків, а скоріше, полякати чи спричинити розголос".

Gazeta Wyborcza припускає, що теракти могли організувати звичайні бандити, наприклад члени злочинних угруповань, які борються за сфери впливу в місті, або ж терористи, "хоча тероризм поки що оминав територію України".

У статті констатується, що не буде нічого дивного, якщо вибухи у Дніпропетровську стануть елементом внутрішньополітичної війни в Україні.

"Можливо, хтось із влади бажатиме звинуватити в замаху представників опозиції, а ті, у свою чергу, твердитимуть, що винною є влада. Це - драма країни, яка перебуває у політичному глухому куті", - наголошує Gazeta Wyborcza.

Восени, як продовжує видання, на Україну чекають парламентські вибори, а тому можуть з'явитися думки про те, що Дніпропетровськ є рідним містом Тимошенко, і це може мати зв'язок із замахами. Натомість опозиція, очевидно, наголошуватиме, що це брехня й провокація, пише ukrinform.ua.